Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rekin
    Zablokowany
    • 2009
    • 253

Zamieszczone przez Don_Pedro_123
    Nie do końca... Jeżeli te osoby będą rozpoznawalne (np. jakieś cechy charakterystyczne), to zgoda jest wymagana.
    Starsze panie w zimowych ciuchach obrócone tyłem- nigdy nie będą miały cech charakterystycznych

Komentarz

• Don_Pedro_123
      Bywalec
      • 2007
      • 161

Jakoś nie doczytałem w stawianym pytaniu, że to będą "starsze panie w zimowych ciuchach" - dlatego powiedziałem o zasadzie ogólnej.
      ---------------
      Don_Pedro_123
      ---------------

Komentarz

• vidocq
        Bywalec
        • 2010
        • 157

Napisali o "wydarzeniu" w Sunderland: Pedofilia i fotografia - paranoi ciąg dalszy
        Rzeczywiście paranoja chociaż tam, to chociaż przepraszają :neutral:
        Kilka wcześniejszych incydentów opisano tu.
        Pamietam gdy o sytuacji z pierwszego linku pisali na onecie. Tam najłatwiej wychwycić reakcję "normalnych obywateli"
        Pamiętam, ze były tam wpisy typu:
        Dobrze że zatrzymali bo co by było, gdyby fotografował pedofil?
        No co by było?
        Nie potrafię zrozumieć, skąd bierze się ta fobia przed fotografowaniem dzieci?
        W takich miejscach dzieciaki są ubrane, w zwykłych, codziennych sytuacjach.
        Skąd więc ten lęk przed obiektywem?
        pozdrawiam, vidocq

Komentarz

• nortonec
          • 2009
          • 4

Po prostu ludzie się nasłuchali od psychologów, ekspertów, specjalistów, że pedofil może się onanizować przy zdjęciach Twojego dzieciaka, nawet jak jest ubrane. Jak już sobie to wyobrazisz, chciałbyś by tak było? Ja nie, ale rzeczywiście trochę przesadą jest traktowanie każdego, który robi dzieciom zdjęcia jak pedofila. Przecież na miasto nie przypada cała dzielnica pedofilów, to są jednostki.. Takie sprawy powinno się załatwiać delikatnie, by uniknąć niepotrzebnego szumu w razie wpadki takiej jak ta i żeby dziecko też uniknęło traumy, gdy zobaczy, że jego dzielnego ojca wynosi 2 złych ochroniarzy, za coś czego nie zrobił.

Komentarz

• rekin
            Zablokowany
            • 2009
            • 253

Zamieszczone przez nortonec
            że pedofil może się onanizować przy zdjęciach Twojego dzieciaka,
            Może ktoś przy fotkach onanizuje się, ale i tak zakazu fotografowania dzieci raczej nie będzie, a pedofil ma takie same prawa-wolno mu fotografować dzieci

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Jak już sobie to wyobrazisz, chciałbyś by tak było?
              Trudno, problem pedofila. Równie dobrze może się onanizować przy "wspomnieniu" wyglądu twojego dziecka. Przesadzacie.

Komentarz

• suluf
                Bywalec
                • 2009
                • 109

A ja w swojej naiwności sądziłem że każdy głupim się kapnie, że pedofil nie będzie robił zdjęć w tłocznym i dobrze widocznym miejscu, ale cóż człowiek uczy się całe życie.
                Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

pedofil może się onanizować przy zdjęciach Twojego dzieciaka, nawet jak jest ubrane. Jak już sobie to wyobrazisz, chciałbyś by tak było?
                  Fetyszysta może onanizować się przy zdjęciu buta/papierosa/czuchwieczego, i co z tego? Przypominam, że gość robił zdjęcia własnemu dziecku. Nie mojemu, czy Twojemu.
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• nortonec
                    • 2009
                    • 4

Zamieszczone przez micles
                    Trudno, problem pedofila. Równie dobrze może się onanizować przy "wspomnieniu" wyglądu twojego dziecka. Przesadzacie.
                    Zacznijmy, że nie mam dziecka. Podałem po prostu przykład, którym posługują się ludzie walczący z pedofilią. Na naszej-klasie nawet edukują dzieci, by nie wstawiały swoich zdjęć w stroju kąpielowym itp., bo nie wiadomo co może pedofil z nim zrobić czy że staną się powodem do kpin. Może to przesada, ale po prostu takie coś jest no... niesmaczne tak jak zresztą większość innych dewiacji.
                    @HuleLam
                    Moje zdanie na temat tego artykułu jest takie, że ochroniarz dobrze zrobił interweniując, ale zrobił to w zły sposób. Mógł najpierw zapytać czy to na pewno jego syn, znaleźć sposób by się upewnić itd. Pomińmy sam fakt, że robił zdjęcia, ale jeśli by to był na prawdę pedofil to mógłby przecież porwać to dziecko, nie? Różne rzeczy się dziś słyszy, może trochę przesadzam, może za młody jestem, by to zrozumieć.

Komentarz

• rekin
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 253

czy to na pewno jego syn
                      Co za bzdura. Jeśli syn to może jeśli nie to niemożne. Jakim prawem. Tego nie ma w prawie??:

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

jeśli by to był na prawdę pedofil to mógłby przecież porwać to dziecko, nie?
                        Człowieku, wiesz ile setek a może tysięcy zdjęć zrobiłem swoim dzieciom w najprzeróżniejszych miejscach? Na plaży, na ulicy, w sklepie, w parku. Mam nosić przy sobie aktualny odpis z aktu urodzenia? Zgodnie z tym, co mówisz, policja i inne służby wręcz powinny ode mnie żądać okazania tego dokumentu. Bo może jestem porywaczem-gwałcicielem. Absurd!

Różne rzeczy się dziś słyszy, może trochę przesadzam, może za młody jestem, by to zrozumieć.
                        To Cię nie zwalnia z prawa i obowiązku samodzelnego myślenia.

Komentarz

• nortonec
                          • 2009
                          • 4

Zamieszczone przez rekin
                          Co za bzdura. Jeśli syn to może jeśli nie to niemożne. Jakim prawem. Tego nie ma w prawie??:
                          Czyli załóżmy, że robisz zdjęcia nieswojemu dziecku, podchodzi do Ciebie ojciec i mówi, żebyś przestał, a ty go ignorujesz. On Ci grozi, a ty go psikasz swoim gazem i uciekasz?

@Kolaj
                          Nie mówię żeby sprawdzać na każdym kroku, ale jeśli istnieje podejrzenie to można to jakoś sprawdzić. Może nie odpisem, ale przecież dziecko też jest wiarygodne w miarę, przecież nie nazwie byle jakiej osoby ojcem/matką/dziadkiem/babką.
                          Ostatnio edytowany przez nortonec; 29807.

Komentarz

• rekin
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 253

Czyli załóżmy, że robisz zdjęcia nieswojemu dziecku, podchodzi do Ciebie ojciec i mówi, żebyś przestał, a ty go ignorujesz. On Ci grozi, a ty go psikasz swoim gazem i uciekasz?
                            Nie od razu gazem:
                            1. mowie że nie pokarze fotek bo nie chce mi się
                            2. mówię że nie skasuje fotek bo są moje
                            3. proponuje żeby dał sobie spokój a nikomu nic się nie stanie
                            4. Kilka słów w zależności od sytuacji
                            5. próba pójścia a swoją stronę
                            6. Blokowanie mnie w sposób fizyczny (atak z jego strony) -użycie gazu
                            7. szybkie oddalenie się od nieznającego prawa agresywnego napastnika
                            Ostatnio edytowany przez rekin; 25004.

Komentarz

• amphotos
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 67

Zamieszczone przez rekin
                              Starsze panie w zimowych ciuchach obrócone tyłem- nigdy nie będą miały cech charakterystycznych
                              Też mi reportaż, strach podchodzić - najlepiej od tyłu babcie fotografować..

Nie od razu gazem:
                              2. mówię że nie skasuje fotek bo są moje
                              3. proponuje żeby dał sobie spokój a nikomu nic się nie stanie
                              4. Kilka słów w zależności od sytuacji
                              5. próba pójścia a swoją stronę
                              6. Blokowanie mnie w sposób fizyczny (atak z jego strony) -użycie gazu
                              7. szybkie oddalenie się od nieznającego prawa agresywnego napastnika
                              bla, bla..

Komentarz

• Selena
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 502

Zamieszczone przez rekin
                                Nie od razu gazem:
                                Ale Ciebie życie (ktoś) kiedyś pokarze, jak nie pokażesz fotek

Jak czytam takie posty (nie tylko w tym wątku) to szlag ciężki mnie trafia. Przepraszam czytających za bezpośredniość, ale moja cierpliwość ma swoje granice.

To znaczy, że co : Normalny człowiek wychodząc z dziećmi na spacer ma być narażony na atak tego typu "pseudofotografów" i nie może nawet takiemu zwrócić uwagi , czy wręcz zabronić fotografowania !!! A niby dlaczego mam pozwolić na coś takiego ???
                                Przecież to jest chore !!!
                                Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...