1Ds Mark II vs 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Perf

Przed ewentualnym kupnem polecam ściągnąć instrukcję. Na prawdę warto ją przeczytać.
    A w wersji PL można gdzieś kupić lub ściągnąć ?

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Bywały na allegro. PDFa ma, z tego co wiem Paweloon z CB.

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez himi
        I działa. Od soboty jestem właścicielem deesa po Oskarkowym. Af działa tak dobrze jak w moich wcześniejszych reporterskich jedynkach. Obraz o niebo lepszy. Plastyka pełnej klatki i mały szum. Świetna pucha.
        Cieszę się, że wszystko OK. 1DsII to naprawdę świetny aparat. Swoją drogą, miło było poznać.
        Zamieszczone przez marekb
        Jarek, zmieniasz na Ds3 czy systame..??
        Zmieniać system? A na jaki?
        W planach mam 1Ds3 i 5dII na backup do bagażnika.
        Tylko jeszcze muszę 1dmkIII sprzedać, żeby mieć na nowe zabawki.

Cały czas się biję z myślami, który pierwszy kupić. Ds już droższy nie będzie, z drugiej strony do kwietnia raczej go nie będę potrzebował.
        Za to cena 5DII jest wywindowana, pewnie przez kilka miesięcy spadnie o 500-700zł.

No i sam cholera nie wiem. Widział ktoś gdzieś porównania szumów i detali z 5DII i Ds3?

Aha, Marku, ten Ds3 z Karpacza był chyba uszkodzony. Szumiał gorzej niż 300D, załamka normalnie.
        Jarek

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Patrzyłeś tu?
          http://www.imaging-resource.com/PROD.../E1DSMK3A7.HTM
          http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5D2/E5D2PICS.HTM
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Pamiętam, bo na ISO 1600 na wyświetlaczu była kasza.Njpierw myslałem że to 3200, a i tak duże sie wydawały.No i to zawieszenie się.No to pan W. miał tam chyba wszystko uszkodzone.... Coraz bardziej mam wrażenie, że cały ten canon to jeden wielki bubel. Własnie kupiłem z oficjalnej dystrybucji 24L i AF sie zacina.
            Kolega, znany dobrze na tym forum zakupił uzywany 1Ds II i na wszystkich szkłach eL miał frontfocus. O czym to swiadczy??

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Zamieszczone przez marekb
              O czym to swiadczy??
              Że świat się kończy i musimy czym prędzej zmienić pasek na żółty, żeby jeszcze doświadczyć czegoś dobrego? ;-) ;-) ;-)
              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Albo umartwić się samotnie w jakiejś świątyni na uboczu. Sądzę, tak na oko, że jakieś 20 lat takiej nirwany powinno pomóc

Komentarz

• Ghent
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

Zamieszczone przez himi
                  I działa. Od soboty jestem właścicielem deesa po Oskarkowym. Af działa tak dobrze jak w moich wcześniejszych reporterskich jedynkach. Obraz o niebo lepszy. Plastyka pełnej klatki i mały szum. Świetna pucha.
                  Kurcze oby na przełomie kwietnia trafiła sie fajna uzywka dsa... W chwili obecnej za dużo wydatków i nie potrzeba mi drugiego body.

Ale tak czy siak korci mnie przestrzelanie dsa
                  Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• kusy
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 124

witam
                    pytanie do juzerów 1Ds mark 2 - jak to jest, czy - przy użytkowaniu servo af działa wspomaganie af z lampy, czy wogóle w canonach jest taka opcja????
                    dotychczas nic nie robiłem z dobiegaczką bo w 5D jest jaka jest, używam Ds, włączam serwo i wspomaganie nie działa, to samo w 5D....bawiłem się C.fn i nic nie znalazłem...niech mnie ktoś oświeci
                    Generalnie zawiodłem się Dsem II, mało punktów krzyżowych, za mały wyświetlacz by ocenić ostre fotki (mam taki nawyka z 5D:-D)...nie kupię
                    CANON...

Komentarz

• quail
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 400

Zamieszczone przez kusy
                      za mały wyświetlacz by ocenić ostre fotki (mam taki nawyka z 5D:-D)...nie kupię
                      Jak pstrykasz tylko w RAW, to jakość zdjęć na wyświetlaczu jest mizerna. Przełącz na L lub RAW+L, a zobaczysz kolosalną różnicę w ostrości.

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

Zamieszczone przez kusy
                        witam
                        pytanie do juzerów 1Ds mark 2 - jak to jest, czy - przy użytkowaniu servo af działa wspomaganie af z lampy, czy wogóle w canonach jest taka opcja????
                        dotychczas nic nie robiłem z dobiegaczką bo w 5D jest jaka jest, używam Ds, włączam serwo i wspomaganie nie działa, to samo w 5D....bawiłem się C.fn i nic nie znalazłem...niech mnie ktoś oświeci
                        Generalnie zawiodłem się Dsem II, mało punktów krzyżowych, za mały wyświetlacz by ocenić ostre fotki (mam taki nawyka z 5D:-D)...nie kupię
                        Wspomaganie działa tylko z oneshot, jak sobie wyobrażasz fotografowanie z cały czas rzucaną smugą czerwonych kresek na obiekt w servo? Masz jakiś pomysł? Piszesz o punktach krzyżowych, że mało, ale napisz jak skuteczny jest AF mimo ich braku. Wyświetlacz - dees drugi ma mały i średni to prawda, ale piątka ma większy i moim zdaniem fatalny, przekłamuje i mnie również nigdy nie pozwalał na rzetelną ocenę wykonanego zdjęcia. Oczywiście wybor: dees vs 5d zawsze będzie zależał od indywidualnych preferencji. Mi za bardzo zależy na AF by pogodzić się z piątką. Próbowałem trzy razy. Nie podołałem. Brak pewności AF to dla mnie jedyna porażka body serii 5, które jest bardzo fajne.
                        Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• maver1ck
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 187

Zamieszczone przez himi
                          Wspomaganie działa tylko z oneshot, jak sobie wyobrażasz fotografowanie z cały czas rzucaną smugą czerwonych kresek na obiekt w servo? Masz jakiś pomysł?
                          Np. wyłączanie smugi w momencie robienia zdjecia zaraz po zlapaniu ostrosci.
                          Pewnie by się dało. Ciekawy w którym marku Canon na to wpadnie.
                          Maciek Bryński
                          Strona domowa Galeria

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Co? Przecież servo polega na tym, że zmienia błyskawicznie punkt ostrości - utrzymuję go na obiekcie w ruchu...Zastanowiłeś się nad swoim postulatem? Myślę, że nie do końca. Żeby działało to skutecznie w serwo takiego 1d, czy 40d to trzymana przez ciebie lampa po prostu świeciłaby na czerwono na fotografowany obiekt w ruchu.

Komentarz

• maver1ck
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 187

Zamieszczone przez himi
                              Co? Przecież servo polega na tym, że zmienia błyskawicznie punkt ostrości - utrzymuję go na obiekcie w ruchu...Zastanowiłeś się nad swoim postulatem? Myślę, że nie do końca. Żeby działało to skutecznie w serwo takiego 1d, czy 40d to trzymana przez ciebie lampa po prostu świeciłaby na czerwono na fotografowany obiekt w ruchu.
                              Zgadza sie, ze zmienia punkt ostrosci.

Pamietaj jednak, ze servo NIE dziala w czasie robienia zdjecia.
                              Czyli jezeli jest czas na podniesienie lustra to czemu nie mialoby byc czasu na wylaczenie diod.

Pozdrawiam
                              Maciek Bryński
                              Strona domowa Galeria

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez maver1ck
                                Zgadza sie, ze zmienia punkt ostrosci.

Pamietaj jednak, ze servo NIE dziala w czasie robienia zdjecia.
                                Czyli jezeli jest czas na podniesienie lustra to czemu nie mialoby byc czasu na wylaczenie diod.

Pozdrawiam
                                - servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.

- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.

- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...