Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rozpoczęło się portowanie CHDK na SX1 (=> wątek na forum CHDK). Z tego co widzę poszło szybko, bo wkorzystano wersję dla SX10. Chyba w najbliższych dniach (dzisiaj?) można się spodziewać wersji alfa.
Taaa, też o tym pomyślałem i no czytam tam ten forum, ale wygląda na to, że to nie takie proste - jest więcej takich jak ja z innym firmware i tylko smutno dołaczją posty że u nich nie działa, a hakerzy mowią że musza zaczekać aż się pojawi wersja dla nich...kiedy niewiadomo. Dziwne jest to,że firmware 1.01A jest najnowszy, a B i C są starsze...logicznie musialoby być odwrotnie, ale nie.
Witam!
To chyba odpowiednie miejsce by poinformować, że w ostatnich dniach ruszyły z kopyta prace nad CHDK dla Canona sx110. Portowanie jeszcze nie ma nawet statusu "alfa" ale z moich szybkich obserwacji wynika, że działa już np. bracketing, histogram i timelapse. Prawdopodobnie już niedługo będziemy mieli to co najważniejsze czyli działające RAWy!
Wersja PreAlpha działa już całkiem całkiem. Sczególnie mnie interesowała pod względem ograniczenia bitrateu podczas nagrywania filmów HD. Standardowo to 43,5Mb/s ,da sie teraz zjechac nawet do 6,5...
Śledzę tamten wątek prawie od początku. Na razie oprócz zmiany poziomu kompresji filmów działa też długa ekspozycja (zaraportowane do 64 sekund) i przysłony (do 11), zmiana ISO (do 16). Skrypty, gry itp działają. Zebra w trybie 16:9 działa, ale w 4:3 jest przesunięta. Są problemy z bootowaniem, zapisem RAW-ów przez CHDK, znikającym menu i "edge overlay function".
PS A300 a 640x480 180 sek - czy większa karta CF pomoże?
Wrzuciłem firmware odblokowujące długość nagrywania wideo 640x480 do 180 sekund. Karta CF 128MB Kingston. Chodzi o to że niby hack działa ale nie zawsze. Przeprowadziłem test z nagrywania wideo 640x480 15fps w różnych warunkach na karcie CF 128MB (sformatowana mieści 121MB). Po każdym nagraniu pliku został skopiowany do komputera i usunięty w aparacie:
plik 001 3 minuty 121 MB 9247 kb/s cała karta idealnie, nieco duża jasność, chodzenie po pokoju
plik 002 3 minuty 114 MB 7942 kb/s obraz w większości statyczny, dobrze doświetlony
plik 003 2.50 minuty 121 MB 6022 kb/s - pojawił się Memory card full, obraz statyczny nieco ciemniejszy od pliku 002 i chyba różni się tym od 002 że ostrość jest na pierwszy plan bardziej a w pliku 002 była ogólna
plik 004 3 minuty 34,2 MB 1629 kb/s nagrany obraz statyczny - biała kartka papieru nagrana z odległości ok 10 cm
plik 005 3 minuty 47,9 MB 3241 kb/s obraz statyczny bardzo jasny że widać praktycznie tylko biel
plik 006 3 minuty 26,9 MB 1383 kb/s obraz statyczny całkowicie czarny zasłonięty obiektyw przy samej obudowie
plik 007 1.31 minuty 66,1 MB 6192 kb/s obraz w większości statyczny, nie jednakowo doświetlony i brak 3 minut
plik 008 3 minuty 45 MB 7754 kb/s obraz ruchomy, chodzenie po pokoju - słabo doświetlony obraz wieczorem
plik 009 2,38 minuty 107 MB 5771 kb/s obraz statyczny, niejednakowo doświetlony i brak 3 minut
Na 9 prób tylko 2 nieudane. Przy próbie 3 okazało się że zabrakło po prostu miejsca na karcie co oznacza że obraz nie mógł być mocno skompresowany.
Urwane pliki 007 i 009 charakteryzują się:
- niejednolite doświetlenie
- statyczne
- mało światła - nagrywane pod wieczór gdy w pokoju już nieco szaro
- obraz bardziej zaszumiony niż w innych plikach przez co mniej wyraźny
Wygląda na to że kodekowi MJPEG gorzej wychodzi kodowanie przy słabym oświetleniu obrazu statycznego i zajmuje więcej czasu kompresja przez co bufor się przepełnia bo aparat nie nadąża z zapisem klatek na kartę CF w stosunku do klatek przechwytywanych które nie mogą zostać już przechwycone z powodu pełnego bufora.
Materiał niekompresowany jest zapisywany przede wszystkim w formacie RGB24. W tym przypadku każdy pojedynczy piksel obrazu zajmuje 3 bajty (po 8 bitów) na każdą składową koloru (w sumie 24 bity). W A300 jedna klatka 640x480 potrzebuje na przechwycenie 640x480x3 = 921600 B = 900 KB więc 15fps x 900 = 13500 KB = 13,2 MB/s
Z tym buforem to wyczytałem na forum pewnym, że to może być właśnie bufor. Z testów wynika że przy nagrywaniu odpowiednich obrazów można nagrać pełne 180 sekund przy 640x480. Z początku myślałem że hack nie działa jak trzeba i dosłownie aparat losowo sobie nagrywa jak chce, ale po przeczytaniu artykułu http://www.optyczne.pl/54.1-artyku%C...B%C4%87_I.html doszedłem do wniosku, że jednak faktycznie może tak być że przy przechwytywaniu w 640x480 15fps, kompresji MJPEG i zapisie na karcie CF (opróżnianie bufora) aparat (jego firmware) nie wyrabia i widocznie 30 sekund to jest wartość sprawdzona przez Canona przy której bufor ma jeszcze spory zapas miejsca nie wiem może 50%. Nie wiem ile buforu ma PowerShot A300 ale widocznie za mało aby nagrać wideo 640x480 15 fps dłuższe niż 30 sekund absolutnie w każdych warunkach oświetleniowych.
Z początku myślałem że to wina akumulatorków ale to samo dzieje się na świeżo naładowanych, miałem już nawet kupić zasilacz do Canona ale 200 zł kosztuje i na razie dam spokój. Zastanawia mnie czy kupienie karty CF np. 2GB coś pomoże w tej sytuacji skoro wielkość pliku AVI zależy w dużym stopniu od tego co filmujemy i w jakich warunkach oświetleniowych. Z moich testów wynika że na CF 128MB powinien zmieścić się co najmniej 1 plik AVI 640x480 3-minutowy, a jeśli się nie mieści to aparat powinien wyświetlić komunikat Memory Card Full (raz właśnie tak było) ale nie przerywać nagrywanie kiedy mu się podoba.
Właśnie nie wiem jak to sprawdzić, nie mam instrukcji do tej karty a na niej nic nie pisze. Z tego co się orientuję to wszystkie karty CF pracują w jednym z 3 trybów:
1. PC Card Memory Mode
2. PC Card I/O Mode
3. True IDE Mode
czyli są zgodne ze złączem PCMCIA (PC Card) oraz IDE a skoro są zgodne to powinny oferować max przepustowość 133MB/s we wszystkich 3 trybach. W aparacie działają zapewne w trybie 1 PC Card Memory Mode a standard PCMCIA to 133 MB/s
Jak sprawdzić z jaką prędkością działa karta?
Te 13,2 MB które wyliczyłem to wielkość minimalna bufora potrzebna na przechwycenie 15 klatek (1 sekundy) a nie prędkość zapisu na kartę.
Udało mi się sprawdzić kartę CF. Mam akurat przejściówkę CF-IDE więc podłączyłem kartę i na starcie komputera zatrzymałem uruchamianie i BIOS pokazuje że działa w trybie PIO 4 . Uruchomiłem też komputer z Hiren's BootCD a następnie program Hardware Info który pokazuje:
Z WIKI wynika też, że są jeszcze 2 tryby PIO 5 i 6 o prędkościach 20 i 25MB/s w standardzie CompactFlash 2.0 a więc jeśli aparat obsługuje specyfikację CompactFlash 2.0 to możliwe, że szybsza karta mogłaby pomóc aczkolwiek nie koniecznie. Ja sprawdzić czy aparat jest zgodny z CompactFlash 2.0 (w instrukcji pisze tylko, że złącze CF jest w standardzie TYPE I ale to chyba nie o to chodzi). Patrzyłem na stronie Canona i tam nie ma nic szczegółowo podane na ten temat.
Jest wersja Alfa portowana w Trunk735 do ściągnięcia z tego postu: http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg32335 (trzeba się zalogować, żęby zobaczyć załącznik). Działają najważniejsze rzeczy, a z tego co piszą główni twórcy usuwanie pozostałych usterek będzie przebiegać już wolniej niż do tej pory.
Coś jest chyba nie tak z tym buforem jak myślę. Mianowicie w aparacie jest tak, że jeśli aparat odczytuje lub zapisuje dane na kartę CF to miga zielona dioda. Zauważyłem, że w trybie wideo po wciśnięciu spustu zapala się zielona dioda i świeci póki nie dociśniemy spustu. Wtedy gaśnie i nie miga aż do zakończenia nagrywania. Zrobiłem taki test, że włączyłem nagrywanie i w 56 sekundzie zatrzymałem i dopiero w tym momencie zielona dioda zaczęła migać przez ok. 12 sekund czyli aparat zapisywał dane na kartę zapewne z bufora. Wygląda na to że aparat ma spory bufor bo bez migania zielonej diody potrafi nagrać aż 180 sekund więc cały zapis odbywa się inaczej niż to wymyśliłem wcześniej że 640x480x3x15 = 13,2 MB w ciągu sekundy. Z tego wynikałoby że skoro mieści się w buforze 180 sekund to bufor ma co najmniej wielkość 180x13,2MB = 2,3GB - nie możliwe na pewno :-).
W aparacie jest kompresja sprzętowa MJPEG więc do bufora muszą trafiać już skompresowane klatki MJPEG a nie RGB24. Sprawdziłem w VD w pliku przeniesionym na dysk, że jedna klatka MJPEG zajmuje średnio 30KB więc:
30KB x 15 klatek = 450KB na sekundę a 180 x 450 = 80MB
ch....a nadal coś dużo wychodzi, przecież nie możliwe żeby PS A300 miał bufor 80 MB ????! :-0
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Wyjąłem kartę CF z aparatu, włączyłem aparat w tryb wideo, pokazało się Cannot record ale po wciśnięciu spustu zaczął nagrywać i licznik zliczał sekundy aż do 180 więc jednak do buforu wszystko zgrywa????
Ale po nagraniu 180 dioda miga tylko przez 2 sekundy a nie 12 sekund więc jednak zapisuje od razu na kartę??????? dziwne.
Komentarz