Czyszczenie matrycy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza144
    Bywalec
    • 2010
    • 163

łosz kurde, chyba też skorzystam bo przejełem się ostatnio pyłkami na f22 i próbując wyszyścić doprowadziłem do takiego stanu, że na f14 juź coś widać. Ciekawe czy matówkę też wyczyszczą...

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Zamieszczone przez yakuza144
      łosz kurde, chyba też skorzystam bo przejełem się ostatnio pyłkami na f22 i próbując wyszyścić doprowadziłem do takiego stanu, że na f14 juź coś widać. Ciekawe czy matówkę też wyczyszczą...
      Zrobią wszystko to co zawiera pkt.4 czyli matówki nie wyczyszczą ale i tak fajna sprawa
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• yakuza144
        Bywalec
        • 2010
        • 163

Wyczyszczą bo pisałem maila, się zapytać

Komentarz

• Misiek87
          Początki nałogu
          • 2009
          • 267

Mi czyscili wszystko. Szkoda, ze matryca wrocila bardziej usyfiona .

Jakies rzesy w srodku nawet

Komentarz

• michael_key
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2129

Zamieszczone przez Misiek87
            Mi czyscili wszystko. Szkoda, ze matryca wrocila bardziej usyfiona .

Jakies rzesy w srodku nawet
            Z drugiej strony ciekawe,czy to odosobniony przypadek.

Komentarz

• krzykik
              Coś już napisał
              • 2008
              • 62

a czy ktoś może wie, gdzie w Łodzi czyszczą matryce??
              C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX II

Komentarz

• Misiek87
                Początki nałogu
                • 2009
                • 267

Mowilem tez, ze zle spasowali matowke? :>

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Mowilem tez, ze zle spasowali matowke? :>
                  Jak to źle spasowali ? Po co właściwie była wyciągana ? Napisz może jaśniej o co chodzi
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• baldhead_72
                    Coś już napisał
                    • 2011
                    • 89

Ja też poproszę o dokładniejszy opis. Kto wie, może i ja kiedyś będę chciał skorzystać.

Komentarz

• Misiek87
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 267

Chodzi o to, ze centralny punkt AF w wizjerze po wizycie w serwisie sie zle podswietla. Nie podswietla sie jeden naroznik punktu - ostrzy wszystko tak jak wczesniej.
                      Gdzies na forum byl watek o tym.

Bylo duzo gorzej, wylozylem i wlozylem matowke ponownie - troszke lepiej, ale nie da sie teraz idealnie dopasowac tego. Moze lekko sie "wygiela" albo cos. Moja wiedza wtemacie jest zerowa - kazali mi odeslac sprzet i ze zrobia, ale darowalem sobie. Serwisowi Canona juz dziekuje

Komentarz

• piotrek72t
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 380

Chodzi o to, ze centralny punkt AF w wizjerze po wizycie w serwisie sie zle podswietla. Nie podswietla sie jeden naroznik punktu - ostrzy wszystko tak jak wczesniej.
                        Gdzies na forum byl watek o tym.

Bylo duzo gorzej, wylozylem i wlozylem matowke ponownie - troszke lepiej, ale nie da sie teraz idealnie dopasowac tego. Moze lekko sie "wygiela" albo cos. Moja wiedza wtemacie jest zerowa - kazali mi odeslac sprzet i ze zrobia, ale darowalem sobie. Serwisowi Canona juz dziekuje
                        Nie rozumiem co ma kawałek tworzywa/szkła ( chodzi mi tak czy inaczej o matówę ) z podświetleniem punktu AF ?
                        Piotr Talarczyk
                        1ds III 1d

Komentarz

• Misiek87
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 267

Dlatego mowie, ze aparat pracuje poprawnie, ale ZLE PODSWIETLA CENTRALNY PUNKT AF.
                          Nie znam sie, tlumacze lopatologicznie.

Komentarz

• PrzemoBydg
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 42

Pytanie do użytkowników z Bydgoszczy. Szukam sprawdzonego miejsca gdzie wyczyszczą mi matryce? Znalazłem firmę SUEL, ktoś korzystał?

Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.

Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.

F32

F22

Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.
                            | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

Zamieszczone przez PrzemoBydg
                              Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.
                              paprochy na wizjerze to całkowicie inne paprochy
                              paprochy w wizjerze - do zignorowania
                              paprochy na matrycy - do wyczyszczenia, jeśli przeszkadzają na najmniejszej przysłonie, na której pracujesz (np. f/8)
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• donald7000
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 382

Zamieszczone przez PrzemoBydg

...Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.

Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.

A dlaczego nie wkleiłeś zdjęcia przy f=16 ? Pewnie sam stwierdziłeś że nie ma tragedii.

DAJ SOBIE SPOKÓJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli przy f=22 jest tylko to co widać to zapomnij o jakimś czyszczeniu, no chyba że jesteś onanistą sprzętowym.

I tak zdecydowaną większość zdjęć masz poniżej f=10 więc po co to robić ?

A to co widać przez wizjer to syf na matówce, lustrze itd. Wystarczy odkręcić obiektyw i kierując otworem puszki w dół dmuchnąć dużą gruszką. ALE GRUSZKĄ ! Nie z gęby bo idę o zakład że dmuchniesz ze śliną i robi się kłopot . Serio !

Mój wyznacznik to f=10, jak jest czysto to się nie przejmuję.

Komentarz

Pracuję...