łosz kurde, chyba też skorzystam bo przejełem się ostatnio pyłkami na f22 i próbując wyszyścić doprowadziłem do takiego stanu, że na f14 juź coś widać. Ciekawe czy matówkę też wyczyszczą...
Czyszczenie matrycy
Zwiń
X
-
-
Zrobią wszystko to co zawiera pkt.4 czyli matówki nie wyczyszczą
ale i tak fajna sprawa
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
-
Mi czyscili wszystko. Szkoda, ze matryca wrocila bardziej usyfiona
.
Jakies rzesy w srodku nawet
Komentarz
-
Komentarz
-
a czy ktoś może wie, gdzie w Łodzi czyszczą matryce??C6D, Zenitar EF 16/2.8 Fish-Eye, C24-70/2.8L, C40/2.8 STM, C50/1.8 STM, C100/2.8L Macro IS USM, C100-400/4.5-5.6L IS USM, C580EX IIKomentarz
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Chodzi o to, ze centralny punkt AF w wizjerze po wizycie w serwisie sie zle podswietla. Nie podswietla sie jeden naroznik punktu - ostrzy wszystko tak jak wczesniej.
Gdzies na forum byl watek o tym.
Bylo duzo gorzej, wylozylem i wlozylem matowke ponownie - troszke lepiej, ale nie da sie teraz idealnie dopasowac tego. Moze lekko sie "wygiela" albo cos. Moja wiedza wtemacie jest zerowa - kazali mi odeslac sprzet i ze zrobia, ale darowalem sobie. Serwisowi Canona juz dziekuje
Komentarz
-
Nie rozumiem co ma kawałek tworzywa/szkła ( chodzi mi tak czy inaczej o matówę ) z podświetleniem punktu AF ?Chodzi o to, ze centralny punkt AF w wizjerze po wizycie w serwisie sie zle podswietla. Nie podswietla sie jeden naroznik punktu - ostrzy wszystko tak jak wczesniej.
Gdzies na forum byl watek o tym.
Bylo duzo gorzej, wylozylem i wlozylem matowke ponownie - troszke lepiej, ale nie da sie teraz idealnie dopasowac tego. Moze lekko sie "wygiela" albo cos. Moja wiedza wtemacie jest zerowa - kazali mi odeslac sprzet i ze zrobia, ale darowalem sobie. Serwisowi Canona juz dziekuje
Piotr Talarczyk
1ds III 1dKomentarz
-
Dlatego mowie, ze aparat pracuje poprawnie, ale ZLE PODSWIETLA CENTRALNY PUNKT AF.
Nie znam sie, tlumacze lopatologicznie.Komentarz
-
Pytanie do użytkowników z Bydgoszczy. Szukam sprawdzonego miejsca gdzie wyczyszczą mi matryce? Znalazłem firmę SUEL, ktoś korzystał?
Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.
Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.
F32
F22
Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.| 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |Komentarz
-
paprochy na wizjerze to całkowicie inne paprochy
paprochy w wizjerze - do zignorowania
paprochy na matrycy - do wyczyszczenia, jeśli przeszkadzają na najmniejszej przysłonie, na której pracujesz (np. f/8)Komentarz
-
A dlaczego nie wkleiłeś zdjęcia przy f=16 ?
...Problem mam z canonem 50d. Podczas patrzenia przez wizjer widać jakby czarne małe kropeczki i takie nieco większe jakby cienie.
Zrobiłem fotki nieba, na przysłonach: f32, f22, f16 widać kropki na zdjęciu. Przykład poniżej.
Zasadnicze pytanie czy da się coś z tym zrobić? Tak mi się wydaje, że te paprochy które widze w wizjerze nie do końca się pokrywają z tymi, które są na fotkach.
Pewnie sam stwierdziłeś że nie ma tragedii.
DAJ SOBIE SPOKÓJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli przy f=22 jest tylko to co widać to zapomnij o jakimś czyszczeniu, no chyba że jesteś onanistą sprzętowym.
I tak zdecydowaną większość zdjęć masz poniżej f=10 więc po co to robić ?
A to co widać przez wizjer to syf na matówce, lustrze itd. Wystarczy odkręcić obiektyw i kierując otworem puszki w dół dmuchnąć dużą gruszką. ALE GRUSZKĄ ! Nie z gęby bo idę o zakład że dmuchniesz ze śliną i robi się kłopot
. Serio !
Mój wyznacznik to f=10, jak jest czysto to się nie przejmuję.Komentarz

Komentarz