[test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dmaret
    • 2009
    • 3

Witam
    Pytanie: czy przycina wam się przesłona?
    Mi się z nią dzieją dziwne rzeczy, jak mam aparat w poziomie to czasami nie chce zejść do f/22 z f3.5 ale wystarczy że ustawię aparat w pionie to już przesłona sama wskakuje na zadaną wartość :/
    www.DaAnART.pl - fotograf Zielona Góra

Komentarz

• THG
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 32

Może tak trzymasz rękę że blokujesz pierścień ?
      foto

Komentarz

• dmaret
        • 2009
        • 3

Przycięcia

Zamieszczone przez THG
        Może tak trzymasz rękę że blokujesz pierścień ?
        No bez przesady!!

Chodzi o to że kręcąc pierścieniem (3.5 -> 22) otwór pozostaje bez zmian ale jak przechylę to zmienia się :/

Nawet teraz testuję bez aparatu i jak mam obiektyw ustawiony tak że ta "różowa" kropka jest na samej górze to przesłona się zacina a jak jest z boku lub u dołu to jest ok :/

Komentarz

• kisman
          Bywalec
          • 2006
          • 167

Zamieszczone przez THG
          Weźmy też pod uwagę że każdy ma inaczej ustawioną ostrość w aparacie

kisman masz BF na tych kubkach ;-)
          Nie mogę się zgodzić, przeglądnij linie stołu, na pewno nie jest ostra przed obiektem.

Co do pracy przysłon, pierścienia ostrości, moja sztuka pracuje idealnie
          Ostatnio edytowany przez kisman; 5005.
          fotograf nowy sącz

Komentarz

• THG
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

Zamieszczone przez kisman
            Nie mogę się zgodzić, ostrość była ustawiona dokładnie na owieczkę.
            Dałbym sobie rękę uciąć że na drugim jest bliżej ucha ale jestem po operacji nadgarstka i wiem że mogłoby to boleć :razz:

W każdym bądź razie ja mam ostrość podobną więc wydaje mi się że to normalka.

dmaret żartowałem oczywiście, napisz w tej sprawie do foto-tip, jeżeli problem istnieje rzeczywiście bez problemu wymienią.
            foto

Komentarz

• dmaret
              • 2009
              • 3

Jak na razie udało mi się zmusić fisha do poprawnego działania poprzez kręcenie pierścieniem oraz co chyba pomogło poruszaniem nim na boki.

Mam nadzieję że będzie już dobrze bo na jakość zdjęć nie mogę narzekać a nie chciałbym dostać w zamian jakiegoś mydlanego egzemplarza.

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Dla ciekawskich. Trochę nieadekwatny przykład do wątku - fisheye Canona 15mm robi się nijakie na cropie, ale na 2.8 i 40D wygląda tak (RAW przepuszczony przez LR, domyślne ustawienia, bez jakiegokolwiek ruszania): http://img37.imageshack.us/img37/298/img9922b.jpg
                .

Komentarz

• phazeadam
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 32

Napisałem wyraźnie, ostrzyłem przez LV, pokaż jakieś full size sample...
                  hmmm... a po cholerę używać pierścienia ostrości w tym sprzęcie ?
                  przyglądałem się zdjęciom jakie zmontowałem.... jakoś idzie na ostro od pełnej dziury.. i prawie mu się nie zmienia w miarę przymykania...

Komentarz

• kisman
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 167

A u mnie się właśnie zmienia i w dodatku miedzy 3.5 a 5.6 różnica jest znaczna...
                    Ostatnio edytowany przez kisman; 5005.
                    fotograf nowy sącz

Komentarz

• Karoollapy
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 28

Właśnie dotarł i potwierdzam że na 3.5 mydło, ale 5.6 już jest OK a dalej powiedziałbym nawet rewelacyjnie. No i praca pod słońce miód. Pelenga bije na głowę
                      400d+tanie graty. Efekty?:
                      http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35037

Komentarz

• kisman
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 167

Witam, to już ostatni sampel testowy bo mi się więcej ich robić nie chce, dopadłem w ręce 350D, strzał w pełnej dziurze, no i taka jakość mi całkowicie wystarcza[jak na tę kwotę](zdjęcie wywołane z RAW w LR, na 0 wszystko) Nie wiem czy to upakowanie pikseli ma taki wpływ... Czy jest ktoś z 450D kto ma to szkło
                        f3.5
                        fotograf nowy sącz

Komentarz

• THG
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 32

Wróciłem do siebie i oglądając na moim monitorze (crt 1600x1200) na prawdę nie ma się do czego przyczepić. Na laptopie (1024x768 ) obraz wydawał mi się mniej ostry co mnie zdziwiło.
                          Myślę że dopiero zdjęcia "w boju" pokażą na co ten obiektyw stać

EDIT:
                          Wrzucam zdjęcie dla tych którzy chcą ocenić szerokość, róg budynku, osłona już dotykała tynku.

Tylko nie pytajcie o przysłonę i ustawioną ostrość bo nie pamiętam.

Zauważyłem też że u kismana, tak jak i u mnie lewa strona ostrzejsza od prawej.
                          Ostatnio edytowany przez THG; 18764.
                          foto

Komentarz

• Ernest_DLRS
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1216

Ja na 1920px oglądam i to ostatnie wygląda znośnie, aczkolwiek dalsze plany drażnią (mgiełka). Po przymknięciu jednak myślę że to szkiełko jest całkiem fajne szczególnie że nowe kosztuje 900zł.
                            FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                            APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• egpaulus
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 55

Kurcze tego się właśnie bałem że te egzemplarze będą nierówne i wyraźnie gorsze od tych w testach

Komentarz

• siudym
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2249

Witam, to już ostatni sampel testowy bo mi się więcej ich robić nie chce, dopadłem w ręce 350D, strzał w pełnej dziurze, no i taka jakość mi całkowicie wystarcza[jak na tę kwotę](zdjęcie wywołane z RAW w LR, na 0 wszystko) Nie wiem czy to upakowanie pikseli ma taki wpływ... Czy jest ktoś z 450D kto ma to szkło
                                f3.5
                                http://img194.imageshack.us/img194/9862/img4300q.jpg
                                No to sie ciesz, bo masz na 3.5 dobra jakosc. Peleng w 3.5 by cie krawedziami odstraszyl na kilometr. Zmiejsz to nieco do 2mpix i zobaczysz jaka rewelacyjna ostrosc wyjdzie, wystarczy do zamieszczania gdzies, czy wydruku mniejszego niz plakat.

Zamieszczone przez egpaulus
                                Kurcze tego się właśnie bałem że te egzemplarze będą nierówne i wyraźnie gorsze od tych w testach
                                Po tym co widze, to ani optyczne ani Cichego nie sa lepsze od tych sprzedawanych, wiec trzeba sie cieszyc. Cichy dodatkowo lepiej je obrabia - wywolanie raw itd A optyczni od razu JPG z body daja jako sampel.
                                Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

Pracuję...