Pomocy 300D siadło :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damian.j.
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 35

co do uszkodzonego bolca od lusterka AF w 300D to dziś udało mi się samemu o naprawić wiec jeśli ktoś potrzebowałby pomocy przy takim problemie to służę radą, mogę również podjąć się naprawy
    pozdrówka
    damian
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl -
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Komentarz

• AdamX11

Halooo ! ! !
      Może wiecie gdzie mogę znaleźć polski nowy soft do 300 D ?
      Jak tak to piszcie, z góry dziękuję

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez AdamX11
        Może wiecie gdzie mogę znaleźć polski nowy soft do 300 D ?
        Oryginalnego polskiego firmware'u do 300D nie było.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• damian.j.
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 35

oryginalniego nie ma ale jest Wasia, poszukam, jak znajdę to ci podrzucę
          Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
          i zapraszam gorąco na:
          djfoto.up.pl -
          www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
          www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Komentarz

• Arthur1975
            • 2009
            • 3

Zamieszczone przez farell
            Masz rację szymon... to nie migawka jak myślałem wcześniej, to wygląda "mechanizm podnoszenia tylnego lustra". Jak złożyłem je to nie działa AF.. ale z MF robię normalne, prawidłowe zdjęcia ze wszystkimi czasami.. czyli migawka jest zdrowa. Dzwonię do serwisu i wysyłam.. Bogu dzięki, że to 200-300zł a nie więcej.. pzdr wszystkich
            Witam panow.Wlasnie dzieki temu tematowi oswiecilo mnie,co jest zle z moim Eos350d. Pozdrawiam
            Come on Arsenal--))

Komentarz

• milus
              Coś już napisał
              • 2006
              • 60

Jakby ktoś szukał oryginalnego bios-a do Canona 300d to proszę pisać, akurat taki posiadam w archiwum - kiedyś miałem 300d i mam i Oryginalny i Wasię

Komentarz

• famtom
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 48

Mam pytanko: może ktoś oreintuje się czy uda mi się dokonać naprawy "złamanego bolca" od lusterka AF w 300D w Łodzi lub jej okolicach. Oczywiście wiem o serwisie z Żytniej, ale ja szukam pomocy po niewysokiej cenie. Nie będę przecież płacił 300pln za plastikowy bolczyk jak w chwili obecnej niewiele więcej wart jest cały taki aparat.
                Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Komentarz

• max1983
                  • 2010
                  • 6

Potrzebuję pomocy

Zamieszczone przez Diodak
                  A jednak rozebrałem ... diagnoza była słuszna - złamał się bolec w prowadnicy lusterka od AFa. Dużo pomogły fotki od harrydb - dzieki. Zrobiłem mały tuning i teraz ta sama usterka nie ma prawa się powtórzyć. Szkoda tylko, że Canon nie wpadł na to żeby niektóre delikatne części mechaniczne były wykonane z metalu a nie z plastiku :P.

Czy czegoś nie zepsułem przy demontażu i odlutowywaniu przewodów to sprawdze za pare godzin jak skręcę body - trzymajcie kciuki .

Edit:
                  Udalo się wszystko smiga i nie została żadna część . Cztery stówki za niedoszły serwis zostały w kieszeni .... I'm happy .
                  Cześć

Koledzy z forum poinformowali mnie że jesteś specjalistą od naprawy lustra AF

Czy chciałbyś się podjąć właśnie tej naprawy w Canon 400d. Ile byś sobie zarzyczył za taką naprawę?

Dzięki za jaką kolwiek odpowiedź.

Komentarz

• Diodak
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 696

Naprawa 300D

Dostaję dużo pytań, czy oferta jest aktualna. Naprawiam opisany wyżej problem, jak również wymieniam spusty i migawki w EOS 300D, 350D, 400D i 450D. Jeśli będzie taka potrzeba piszcie do mnie prywatną wiadomość.

Tydzień temu przyszedł do mnie aparat ze stickerem serwisu Canon Polska, a co zobaczyłem w środku, można podziwiać na dołączonych zdjęciach. Warto się dwa razy zastanowić.

EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Strowger
                      • 2012
                      • 9

Witam, mnie też dopadł problem z AF w moim EOS300D.
                      Przeczytałem cały ten temat i teraz już wiem, że uszkodzony bolec lusterka pomocniczego wcale nie oznacza, że ono będzie zwisać, bo równie dobrze może po prostu zablokować się w pozycji górnej przylegając dokładnie do głównego lustra. Czy kolega Diodak nadal zajmuje się naprawą tej usterki ? A może są też inne przyczyny nie działania AF?

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Strowger
                        Czy kolega Diodak nadal zajmuje się naprawą tej usterki ? A może są też inne przyczyny nie działania AF?
                        Kolega Diodak ostatnio logował się na forum 1 kwietnia.
                        Napisz mu PW, dostanie info na maila z którego rejestrował się na forum - prędzej przeczyta.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Strowger
                          • 2012
                          • 9

Rozmawiałem na PW z kolegą diodakiem, udało mi się usunąć usterkę związaną z lusterkiem samodzielnie, niestety to nie koniec problemów
                          Lusterko pomocnicze trzymało się mocno lustra głównego, bo było do niego po prostu przyklejone ! Dopiero teraz to zauważyłem, złamany bolec wymieniłem, ale AF nadal nie ostrzy, co jeszcze mogło paść oprócz tego bolca ? Usterka z bolcem naprawiona, lustra pracują OK, ale AF nie chodzi nadal...
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Ja już nic z tego nie rozumiem. Gdy aparat trzymam w pionie spustem do góry to AF chodzi normalnie, tak samo AF działa gdy trzymam aparat do góry nogami, natomiast AF nie chodzi gdy aparat trzymam w poziomie normalnie. Co jest grane ?
                          Ostatnio edytowany przez Strowger; 45239. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Strowger
                            • 2012
                            • 9

Problem rozwiązany. Brakowało sprężynki, która utrzymuje lustro pomocnicze AF w właściwej pozycji. Dopasowałem tam sprężynkę nie za silną, nie za słabą i teraz wszystko pięknie działa :-)

Pozdrawiam wszystkich :-)

Komentarz

• Ladislao
                              • 2012
                              • 1

Odp: Pomocy 300D siadło

Skorzystałem z usług Diodaka - wymiana migawki 300D. Jest GIt. (na razie ) Dzięki Diodak!

Komentarz

• lucas_yas
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 46

Odp: Pomocy 300D siadło

Mój wysłużony trabancik też padł. Było z nim coraz więcej problemów (backfocus, problemy z synchro z lampą zewnętrzną), a ostatnio padła migawka.Padła o tyle w dziwny sposób, że się rozdarła. Jest jakaś szansa coś samemu z tym zrobić? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
                                W tzw. międzyczasie zanabyłem 1100D, ale jakiś zapas by nie zaszkodził

Komentarz

Pracuję...