Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przy takim kadrze bym zwiekszyl amount (95), radius (2) i masking (90). Dal troche odszumiania (25). Wyzerowal czernie, zwiekszyl kontrast (50) i dodal fill light i clarity (25). Ot, taki eksperyment.
Warto pamietac, ze w LR 3 mozna juz selektywnie wyostrzac (nie caly kadr na raz) ;-)
Co do selektywnego podbicia światła (fill lights/black) i lokalnego kontrastu (clarity) to oczywiście było użyte dla ulepienia tego jpega.
Jeżeli chodzi natomiast o wyostrzanie i odszumianie: domyślny preset importowy z LX mam zrobiony tak: sharpening amount 25, nr luminance amount 20. Niestety, nie umiem (albo się nie da) uzależnić parametrów domyślnych od ISO - te wyżej są w miarę akurat dla dobrze naświetlonego ISO 200. Przy ISO 80-100, próbuję zwiększać pierwszy i zmniejszać drugi - aby kasza nie wyszła
Przy czułościach >400 często rezygnuję z wyostrzania (poza finalnym) i odszumiania w ogóle - rezultaty są nierzadko gorsze od prób grzebania. Przeskalowanie nieodszumionego obrazka plus zbawienne odszumiające działanie papieru (aby nie za dużego) zwykle wystarczają.
Co do ostrzenia selektywnego: mam dwie wymówki. Jedną jest oczywiście lenistwo - siedzenie więcej niż minutę nad zdjęciem jest dla mnie traumatycznym przeżyciem. Druga wymówka jest sofizmatem na potrzeby kreowania forumowego wizerunku lokalne wyostrzanie jest dla mnie za granicą psucia zdjęcia w miarę "ekologiczny" to takie pierwsze podejście do "wycinanek"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Jestem taki leniwy, że zamiast zrobić profil lensa dla LX5 do LR3, czekam aż ktoś zrobi go za mnie :/
Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
Powód: Automerged Doublepost
Ktoś (przepraszam, wyleciało mi z głowy kto :/) prosił mnie o sprawdzenie funkcji wysokiej dynamiki i porównanie to z wyciąganiem z rawa.
To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).
To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).
Całkiem możliwe, że do tego jeszcze nie doszedłem
Chyba że to jest auto-hdr z jednej klatki rawa - no to to jest właśnie ta "duża dynamika" czy tam "śtuka"
Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób. Moim marzeniem jest aparat purystyczny, raw-only, bez jakichkolwiek programów tematycznych i innych szmerów-bajerów. Żeby nie kusiło
Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób.
Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
Ostatnio edytowany przez jacula; 12499.
Powód: Automerged Doublepost
Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
Tracisz jak nie masz rawów.
No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
Tracisz jak nie masz rawów.
No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
Masz rację, ale też jestem leniem i nie chce mi się nosić statywu, żeby sobie zrobić bracketing ekspozycji i potem składać hdra na kompie. I tak zawsze robię w raw+jpg, ale głównie po to, żeby ewentualnie zmienić balans bieli lub kontrast. Dlatego wspieram wszystkie dodatki podnoszące zakres tonalny, który nawet w dslr jest stanowczo za mały - daleko do tego co widzi ludzkie oko. Chyba tylko fuji myśli tak jak ja
Pobawiłam się tym pożyczonym rawem po swojemu.
Powiem szczerze, jestem pod wrażeniem8)
Całkiem dużo udało się w tym obrazku zobaczyć i całość nie wzbudza negatywnych emocji
Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że ani pogoda, ani światło w tej scenie nie były pomocne...
Mariusz,
masz jakiś podobny kadr tyle, żeby światełko jakoś lepiej zagrało?
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Poszedłem do kurtki i przetrzepałem menu LX5 - nie ma wg mnie w puszce składania zdjęcia po bracketingu.
Jak to działa w LX3?
W lx3 to działa chyba na takiej zasadzie, że klatka zostaje naświetlona dla świateł z najniższą czułością , a potem zdjęcie w cieniach jest wyciągane do poziomu iso400. Efekty nie do uzyskania z rawa, chyba że sobie wywołamy 3 rawy z różnym naświetleniem i potem w programie do hdr będziemy się męczyć. U panasa dostajemy to od razu z aparatu - efekty bardzo sympatyczne, raczej nie-hdrowe. To chyba działa jak canonowskie highlight tone priority, tyle że ze sporo większą mocą.
Na szybko znalezione linki:1 i 2 MariuszJ - czy mógłbyś przy kolejnej okazji sprawdzić co wyjdzie z naświetlenia w trybie multiekspozycji 3 klatek (-2, 0 +2ev). Wiem, że potrzebny będzie statyw, ale dostaniemy gotowego jpga i rawa!. Może to będzie szybszy, łatwiejszy i z lepszym skutkiem sposób na poszerzenie dr?
W lx3 to działa chyba na takiej zasadzie, że klatka zostaje naświetlona dla świateł z najniższą czułością , a potem zdjęcie w cieniach jest wyciągane do poziomu iso400.
Zmieniające się ISO w czasie ekspozycji, coś w rodzaju Nikonowskiego D-Lighting czy Hightlight priority w Canonie - nie, nie zauważyłem niczego takiego, chyba że jest ukryte pod jakimś secesyjnym określeniem w polskim menu (muszę chyba wyłączyć )
Zamieszczone przez jacula
Efekty nie do uzyskania z rawa, chyba że sobie wywołamy 3 rawy z różnym naświetleniem i potem w programie do hdr będziemy się męczyć. U panasa dostajemy to od razu z aparatu - efekty bardzo sympatyczne, raczej nie-hdrowe. To chyba działa jak canonowskie highlight tone priority, tyle że ze sporo większą mocą.
Nie używam nigdy takich ficzerów i trochę w nie nie wierzę. Zawsze sprowadza się to finalnie do jednego - wykorzystania większej a) rozpiętości b) rozdzielczości tonalnej matrycy (rawa) względem finalnego jpega. Jeżeli coś takiego działa, to raczej z powodu niedoróbek samej matrycy, która zachowuje się nieliniowo. W końcu efekt pływającego w czasie ekspozycji ISO nie powinien być różny od ISO uśrednionego.
Wierzę natomiast w bracketing rozumiany jako wielokrotne naświetlanie.
Zamieszczone przez jacula
MariuszJ - czy mógłbyś przy kolejnej okazji sprawdzić co wyjdzie z naświetlenia w trybie multiekspozycji 3 klatek (-2, 0 +2ev). Wiem, że potrzebny będzie statyw, ale dostaniemy gotowego jpga i rawa!. Może to będzie szybszy, łatwiejszy i z lepszym skutkiem sposób na poszerzenie dr?
Ale dostaniemy wtedy trzy rawy i/lub trzy jpegi. O co konkretnie Ci chodzi?
Jeszcze popatrzę na to menu SCN - tam jakieś obrazki vel ikonki są dla niepiśmiennych, może coś tam się kryje?
.
Znalazłem! Wielokr. eksp./Auto. wzmoc. on/Start - robi trzy ujęcia, wyświetlając między nimi "duszka" ujęcia poprzedniego na panelu. Finalnie robi z tego hdrowego rawa - co w nim jest, spróbuję zobaczyć tylko statyw jakiś załatwię...
.
Tokin: dużo tego nie ma, pogoda mnie nie rozpieszczała ostatnio. Pstryki testowe dookoła domu - poglądowe. Zresztą zobaczysz sama po ekspozycjach.
Zmieniające się ISO w czasie ekspozycji, coś w rodzaju Nikonowskiego D-Lighting czy Hightlight priority w Canonie - nie, nie zauważyłem niczego takiego, chyba że jest ukryte pod jakimś secesyjnym określeniem w polskim menu (muszę chyba wyłączyć )
Może w lx5 z tego zrezygnowali, na rzecz trybu "duża dynamika" (choć byłoby to dziwne posunięcie).
Zamieszczone przez MariuszJ
Znalazłem! Wielokr. eksp./Auto. wzmoc. on/Start - robi trzy ujęcia, wyświetlając między nimi "duszka" ujęcia poprzedniego na panelu. Finalnie robi z tego hdrowego rawa - co w nim jest, spróbuję zobaczyć tylko statyw jakiś załatwię...
.
Wielokrotna ekspozycja nie jest do pompowania DR - to ustrojstwo do zdjęć poklatkowych. Ekspozycja jest po prostu dzielona równo pomiędzy ujęcia, chociaż oczywiście możesz ją ręcznie przedłużać. Niemniej - nie tędy droga.
Co do Intieligientnej ekspozycji - działa to bardzo podobnie do D-Lighting i podobnie zalecam machnąć na to ręką. Tu nawet nie oszukują, że nic nie gmerają - włączenie I.Exp to wyłączenie RAW. Takie rzeczy powinno się robić z rawa, pod kontrolą programu w którym na żywo możesz ocenić efekty.
Komentarz