Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez Jerry_R
    Przy takim kadrze bym zwiekszyl amount (95), radius (2) i masking (90). Dal troche odszumiania (25). Wyzerowal czernie, zwiekszyl kontrast (50) i dodal fill light i clarity (25). Ot, taki eksperyment.

Warto pamietac, ze w LR 3 mozna juz selektywnie wyostrzac (nie caly kadr na raz) ;-)
    Co do selektywnego podbicia światła (fill lights/black) i lokalnego kontrastu (clarity) to oczywiście było użyte dla ulepienia tego jpega.

Jeżeli chodzi natomiast o wyostrzanie i odszumianie: domyślny preset importowy z LX mam zrobiony tak: sharpening amount 25, nr luminance amount 20. Niestety, nie umiem (albo się nie da) uzależnić parametrów domyślnych od ISO - te wyżej są w miarę akurat dla dobrze naświetlonego ISO 200. Przy ISO 80-100, próbuję zwiększać pierwszy i zmniejszać drugi - aby kasza nie wyszła

Przy czułościach >400 często rezygnuję z wyostrzania (poza finalnym) i odszumiania w ogóle - rezultaty są nierzadko gorsze od prób grzebania. Przeskalowanie nieodszumionego obrazka plus zbawienne odszumiające działanie papieru (aby nie za dużego) zwykle wystarczają.

Co do ostrzenia selektywnego: mam dwie wymówki. Jedną jest oczywiście lenistwo - siedzenie więcej niż minutę nad zdjęciem jest dla mnie traumatycznym przeżyciem. Druga wymówka jest sofizmatem na potrzeby kreowania forumowego wizerunku lokalne wyostrzanie jest dla mnie za granicą psucia zdjęcia w miarę "ekologiczny" to takie pierwsze podejście do "wycinanek"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Jestem taki leniwy, że zamiast zrobić profil lensa dla LX5 do LR3, czekam aż ktoś zrobi go za mnie :/
    Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jacula
      Początki nałogu
      • 2007
      • 319

Zamieszczone przez MariuszJ
      Ktoś (przepraszam, wyleciało mi z głowy kto :/) prosił mnie o sprawdzenie funkcji wysokiej dynamiki i porównanie to z wyciąganiem z rawa.
      To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).

Komentarz

• MariuszJ
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1697

Zamieszczone przez jacula
        To byłem ja Bardzo dziękuję. Widzę, że "duża dynamika" nie daje najlepszych efektów. Z tego co wyczytałem lx3 ma funkcję auto-hdr, która daje dużo lepsze rezultaty, jednak iso jest ograniczone do 400 (funkcja ta została dodana w 2 lub 3 firmware do lx3).
        Całkiem możliwe, że do tego jeszcze nie doszedłem

Chyba że to jest auto-hdr z jednej klatki rawa - no to to jest właśnie ta "duża dynamika" czy tam "śtuka"

Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób. Moim marzeniem jest aparat purystyczny, raw-only, bez jakichkolwiek programów tematycznych i innych szmerów-bajerów. Żeby nie kusiło
        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jacula
          Początki nałogu
          • 2007
          • 319

Przyznam, że stanowczo wolę, aby aparat ograniczał się jednak do zapisywania światła, a nie miętosił mi jeszcze dane w niekontrolowalny sposób.
          Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
          Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
          Ostatnio edytowany przez jacula; 12499. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Też tak wolę, ale w kompaktach zakres tonalny jest jednak mniejszy niż w lustrach, więc zawsze lepiej mieć takiego auto-hdra niż nie mieć - a nóż wypluje coś całkiem ładnego
            Gdzie jest edycja postów? Miało być a nuż
            Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
            Tracisz jak nie masz rawów.
            No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
            Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jacula
              Początki nałogu
              • 2007
              • 319

Ale przecież nic nie tracisz, jak go nie masz.
              Tracisz jak nie masz rawów.
              No i jak nie masz bracketingu ekspozycji, robi się upierdliwie niewygodnie.
              Także ja tam za auto-hdrami itp. wynalazkami wcale nie tęsknię - to ściema.
              Masz rację, ale też jestem leniem i nie chce mi się nosić statywu, żeby sobie zrobić bracketing ekspozycji i potem składać hdra na kompie. I tak zawsze robię w raw+jpg, ale głównie po to, żeby ewentualnie zmienić balans bieli lub kontrast. Dlatego wspieram wszystkie dodatki podnoszące zakres tonalny, który nawet w dslr jest stanowczo za mały - daleko do tego co widzi ludzkie oko. Chyba tylko fuji myśli tak jak ja

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Poszedłem do kurtki i przetrzepałem menu LX5 - nie ma wg mnie w puszce składania zdjęcia po bracketingu.

Jak to działa w LX3?
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• TOKIN
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 353

Pobawiłam się tym pożyczonym rawem po swojemu.
                  Powiem szczerze, jestem pod wrażeniem8)
                  Całkiem dużo udało się w tym obrazku zobaczyć i całość nie wzbudza negatywnych emocji
                  Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że ani pogoda, ani światło w tej scenie nie były pomocne...

Mariusz,
                  masz jakiś podobny kadr tyle, żeby światełko jakoś lepiej zagrało?
                  Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• MariuszJ
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1697

Wieczorem coś wystawię.
                    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• TOKIN
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 353

Będę wypatrywać;-)
                      Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• jacula
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 319

Poszedłem do kurtki i przetrzepałem menu LX5 - nie ma wg mnie w puszce składania zdjęcia po bracketingu.

Jak to działa w LX3?
                        W lx3 to działa chyba na takiej zasadzie, że klatka zostaje naświetlona dla świateł z najniższą czułością , a potem zdjęcie w cieniach jest wyciągane do poziomu iso400. Efekty nie do uzyskania z rawa, chyba że sobie wywołamy 3 rawy z różnym naświetleniem i potem w programie do hdr będziemy się męczyć. U panasa dostajemy to od razu z aparatu - efekty bardzo sympatyczne, raczej nie-hdrowe. To chyba działa jak canonowskie highlight tone priority, tyle że ze sporo większą mocą.
                        Na szybko znalezione linki:1 i 2
                        MariuszJ - czy mógłbyś przy kolejnej okazji sprawdzić co wyjdzie z naświetlenia w trybie multiekspozycji 3 klatek (-2, 0 +2ev). Wiem, że potrzebny będzie statyw, ale dostaniemy gotowego jpga i rawa!. Może to będzie szybszy, łatwiejszy i z lepszym skutkiem sposób na poszerzenie dr?

Komentarz

• MariuszJ
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1697

W lx3 to działa chyba na takiej zasadzie, że klatka zostaje naświetlona dla świateł z najniższą czułością , a potem zdjęcie w cieniach jest wyciągane do poziomu iso400.
                          Zmieniające się ISO w czasie ekspozycji, coś w rodzaju Nikonowskiego D-Lighting czy Hightlight priority w Canonie - nie, nie zauważyłem niczego takiego, chyba że jest ukryte pod jakimś secesyjnym określeniem w polskim menu (muszę chyba wyłączyć )

Efekty nie do uzyskania z rawa, chyba że sobie wywołamy 3 rawy z różnym naświetleniem i potem w programie do hdr będziemy się męczyć. U panasa dostajemy to od razu z aparatu - efekty bardzo sympatyczne, raczej nie-hdrowe. To chyba działa jak canonowskie highlight tone priority, tyle że ze sporo większą mocą.
                          Nie używam nigdy takich ficzerów i trochę w nie nie wierzę. Zawsze sprowadza się to finalnie do jednego - wykorzystania większej a) rozpiętości b) rozdzielczości tonalnej matrycy (rawa) względem finalnego jpega. Jeżeli coś takiego działa, to raczej z powodu niedoróbek samej matrycy, która zachowuje się nieliniowo. W końcu efekt pływającego w czasie ekspozycji ISO nie powinien być różny od ISO uśrednionego.

Wierzę natomiast w bracketing rozumiany jako wielokrotne naświetlanie.

MariuszJ - czy mógłbyś przy kolejnej okazji sprawdzić co wyjdzie z naświetlenia w trybie multiekspozycji 3 klatek (-2, 0 +2ev). Wiem, że potrzebny będzie statyw, ale dostaniemy gotowego jpga i rawa!. Może to będzie szybszy, łatwiejszy i z lepszym skutkiem sposób na poszerzenie dr?
                          Ale dostaniemy wtedy trzy rawy i/lub trzy jpegi. O co konkretnie Ci chodzi?

Jeszcze popatrzę na to menu SCN - tam jakieś obrazki vel ikonki są dla niepiśmiennych, może coś tam się kryje?
                          .
                          Znalazłem! Wielokr. eksp./Auto. wzmoc. on/Start - robi trzy ujęcia, wyświetlając między nimi "duszka" ujęcia poprzedniego na panelu. Finalnie robi z tego hdrowego rawa - co w nim jest, spróbuję zobaczyć tylko statyw jakiś załatwię...
                          .
                          Tokin: dużo tego nie ma, pogoda mnie nie rozpieszczała ostatnio. Pstryki testowe dookoła domu - poglądowe. Zresztą zobaczysz sama po ekspozycjach.

Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jacula
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 319

Zmieniające się ISO w czasie ekspozycji, coś w rodzaju Nikonowskiego D-Lighting czy Hightlight priority w Canonie - nie, nie zauważyłem niczego takiego, chyba że jest ukryte pod jakimś secesyjnym określeniem w polskim menu (muszę chyba wyłączyć )
                            Może w lx5 z tego zrezygnowali, na rzecz trybu "duża dynamika" (choć byłoby to dziwne posunięcie).

Znalazłem! Wielokr. eksp./Auto. wzmoc. on/Start - robi trzy ujęcia, wyświetlając między nimi "duszka" ujęcia poprzedniego na panelu. Finalnie robi z tego hdrowego rawa - co w nim jest, spróbuję zobaczyć tylko statyw jakiś załatwię...
                            Właśnie o to mi chodziło!

Komentarz

• MariuszJ
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1697

.
                              Jacula, ********aja-D-Jaśnica nazywa się tu Intelligent Exposure. Sprawdzę później, bo padam z nóg.
                              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• MariuszJ
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1697

.
                                Wielokrotna ekspozycja nie jest do pompowania DR - to ustrojstwo do zdjęć poklatkowych. Ekspozycja jest po prostu dzielona równo pomiędzy ujęcia, chociaż oczywiście możesz ją ręcznie przedłużać. Niemniej - nie tędy droga.

Efekt wielokrotnej ekspozycji

Co do Intieligientnej ekspozycji - działa to bardzo podobnie do D-Lighting i podobnie zalecam machnąć na to ręką. Tu nawet nie oszukują, że nic nie gmerają - włączenie I.Exp to wyłączenie RAW. Takie rzeczy powinno się robić z rawa, pod kontrolą programu w którym na żywo możesz ocenić efekty.

Raw wołany neutralnie

Jpeg z puszki po I.Exp.

Finalnie więc nie odnalazłem możliwości produkowania hdrów prosto z puszki, prócz oczywiście tych dwóch "dynamitów", które już prezentowałem.

Zrobiłem go więc na szybko hdra w niezawodnym Machinery, z bracketingu +/-2EV, jak Bozia przykazała.
                                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

Pracuję...