EOS 1Ds mark III

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krakers
    Początki nałogu
    • 2004
    • 467

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Nie ma. Jest 24-70 bez VR tak samo jak u Canona.
    no to masz racjie szala przechylila sie na strone Canona
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez Krakers
      Niestety jest i to nowo opracowany z powłokami nano coś tam
      ja potrzebuje szkielek 24-70 i 70-200
      Nie jestem nanoekspertem, ale zdaje się, że powłoki zawsze miały gdzieś w granicach nanometrów grubości, także przy całej mojej sympatii dla Nikona (m.in. za po(d)ręczny D40x+18-200VR), pozwolę sobie tę złotą "eNkę" traktować jak marketingowy buzzword - nieumniejszający zapewne skuteczności owych powłok
      Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
        Bywalec
        • 2007
        • 178

Zamieszczone przez ripek
        No właśnie - z tego co widze to teatr i śluby robisz. IMO nie ma sensu.
        Przy zdjęciach grupowych wyciągam 30d 16mpixeli. Po prostu robie 2 zdjęcia części osób i łącze oszczędzając wartość samochodu :P
        na śluby już dawno nie brakuje mi rozdzielczości, do teatru przy 1DMkIII też już raczej nie, bo nie kadruję ze zrobionych wcześniej zdjęć. Chyba, że chcę mieć całą scenę w operze, gdzie mogę spokojnie wyczytać wyraz twarzy każdej z osób, ale to już są zapędy maniaka.
        Najbardziej brakuje przy zdjęciach reklamowych, z których robione są duże wydruki w 300dpi (rzadko, ale jednak czasem ktoś chce). Tego akurat nie mam na żadnej ze stron, może niedługo taką stronę zrobię. W zasadzie nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi powiedział, że jest coś nie tak, ale ja sam czuję niedosyt. Tylko, czy warto kupować Dsa? Może lepiej przeznaczyć różnicę w cenie na leczenie...
        Można w sumie wynająć średni format, ale to upierdliwe i męczące. W sumie chyba dlatego się nad tym zastanawiam (nad kupnem średniego formatu z przystawką się już nie zastanawiam )
        Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958.
        Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
        Strona: www.fotografiateatralna.pl

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński
          Najbardziej brakuje przy zdjęciach reklamowych, z których robione są duże wydruki w 300dpi (rzadko, ale jednak czasem ktoś chce). Tego akurat nie mam na żadnej ze stron, może niedługo taką stronę zrobię. W zasadzie nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi powiedział, że jest coś nie tak, ale ja sam czuję niedosyt. Tylko, czy warto kupować Dsa? Może lepiej przeznaczyć różnicę w cenie na leczenie...
          jak duże? ostatnio robiłem dla klienta 9 wydruków moich fotek na okna wystawowe ; dłuższy bok 340 cm. Wyszły super; z ds'a były by jeszcze lepsze, ale klient jest zadowolony z tego co jest i za wyższą rozdzielczość by nie zapłacił.

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
            Bywalec
            • 2007
            • 178

Zamieszczone przez sven
            jak duże? ostatnio robiłem dla klienta 9 wydruków moich fotek na okna wystawowe ; dłuższy bok 340 cm. Wyszły super; z ds'a były by jeszcze lepsze, ale klient jest zadowolony z tego co jest i za wyższą rozdzielczość by nie zapłacił.
            największe miałem ok.300cm (nie w 300dpi oczywiście ), też było ok, tylko tak, jak mówiłem, jest to wyłącznie mój perfekcjonizm, gryzie mnie, jak wiem, że może być lepiej. Leczyć!
            Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne

Komentarz

• Jacek_Z
              Super Moderator
              • 2005
              • 2726

Najbardziej brakuje przy zdjęciach reklamowych, z których robione są duże wydruki w 300dpi (rzadko, ale jednak czasem ktoś chce). ...
              .... W zasadzie nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi powiedział, że jest coś nie tak, ale ja sam czuję niedosyt. Tylko, czy warto kupować Dsa? Może lepiej przeznaczyć różnicę w cenie na leczenie...
              Można w sumie wynająć średni format, ale to upierdliwe i męczące. W sumie chyba dlatego się nad tym zastanawiam (nad kupnem średniego formatu z przystawką się już nie zastanawiam )
              tak się sprzeczamy, a mamy podobne problemy :smile:
              ja sie zastanawiam, czy kupić nie 1ds, a przystawkę własnie, bo mam 6x7 i dużo optyki do tego.
              co do reszty pełna zgoda. Może nie kupowac nic, a sobie zrobić extra wakacje?
              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                Bywalec
                • 2007
                • 178

Zamieszczone przez Jacek_Z
                tak się sprzeczamy, a mamy podobne problemy :smile:
                ja sie zastanawiam, czy kupić nie 1ds, a przystawkę własnie, bo mam 6x7 i dużo optyki do tego.
                co do reszty pełna zgoda. Może nie kupowac nic, a sobie zrobić extra wakacje?
                Myślę, że aż tak bardzo się nie sprzeczamy.
                Chyba naprawdę najlepiej będzie z przystawką. Nawet 16mln. Z tego, co wyczytałem w Twoich ostatnich postach tu i tam to ISO 50-200 to Twój ulubiony zakres, więc nie ma się nad czym zastanawiać (może poza ceną )

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

największe miałem ok.300cm (nie w 300dpi oczywiście ), też było ok, tylko tak, jak mówiłem, jest to wyłącznie mój perfekcjonizm, gryzie mnie, jak wiem, że może być lepiej. Leczyć!
                  Ja tam sie nie znam, ja jestem zwyklym amatorem.
                  Ale jesli tak wielkie wydruki robisz rzadko, to nie lepiej wydac pieniadze na duzy format ale analogowy?? Znacznie bedzie zakup tanszy niz cyfrowy, na dobre skanowanie raz do ruskiego roku wydasz znacznie mniej niz na dupke cyfrowa.
                  IMHO.
                  Choc generlanie z Twoich wypowiedzi wynika, ze bardzo chcesz sobie kupic nowa zabawke ;-)

Marcin
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• MateuszZ.
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 276

Mam pytanko.
                    Czy naprawdę warto sprzedawać cały swój doskonale rozpracowany sprzęt Canona za powiedzmy ~25 tys zł, tracąc na tym grube tysiące zł i zamieniac go na nowość z innej stajni dlatego tylko, że trochę mniej szumi, albo robi 1 kl/sek więcej ??

Bez sensu ...

BTW, www.eoloperfido.com te foty były robione 20D
                    Ostatnio edytowany przez MateuszZ.; 3344.

Komentarz

• Krakers
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 467

Zamieszczone przez MateuszZ.
                      Mam pytanko.
                      Czy naprawdę warto sprzedawać cały swój doskonale rozpracowany sprzęt Canona za powiedzmy ~25 tys zł, tracąc na tym grube tysiące zł i zamieniac go na nowość z innej stajni dlatego tylko, że trochę mniej szumi, albo robi 1 kl/sek więcej ??

Bez sensu ...

niezla technika chetnie bym ja poznał
                      1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 178

Zamieszczone przez mjastrzebski
                        Ja tam sie nie znam, ja jestem zwyklym amatorem.
                        Ale jesli tak wielkie wydruki robisz rzadko, to nie lepiej wydac pieniadze na duzy format ale analogowy?? Znacznie bedzie zakup tanszy niz cyfrowy, na dobre skanowanie raz do ruskiego roku wydasz znacznie mniej niz na dupke cyfrowa.
                        IMHO.
                        Choc generlanie z Twoich wypowiedzi wynika, ze bardzo chcesz sobie kupic nowa zabawke ;-)

Marcin
                        Nową zabawkę już mam od pół roku i radość mam ciągle dużą, 1DsMkIII nie będzie nową zabawką, bo to w zasadzie prawie to samo co 1DMkIII. Z zabawek to hasselblada H3D II.
                        Co do dużego formatu, to mógłbym go wykorzystać do niewielu rzeczy. Duże wydruki robię też z teatralnych rzeczy i w zasadzie często nie wiem, z jakiego zdjęcia w przyszłości będę chciał skorzystać, dlatego najlepiej, żebym wszystkie miał w jak najlepszej rozdzielczości.
                        Myślę o dużym formacie do części zdjęć i to jest naprawdę sensowny pomysł, bo tutaj dopiero będzie ten spory skok w jakości (gorzej będzie z możliwością realnego wykorzystania, bo to już spore pudełko, ale Witkacy chodził z jeszcze większymi po górach, więc czemu nie?), ale nie wiem, co kupić, bo też nie chciałbym na to wydać 20tys. Może ktoś coś doradzi. Znalazłem takie cudo na allegro. Można ewentualnie do tego podpiąć jakieś ścianki z dobrym szkłem? Zna ktoś z Was to cudo?
                        http://www.allegro.pl/item257949949_...mportera_.html

Komentarz

• adamek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2265

a nie wystarczy jakość z 6x7cm? Bo 6x7 jest jeszcze mobilne i dużo łatwiejsze w obsłudze.

Co do dużego formatu - w zasadzie można podpiąć do niego każde szkło - byle z migawką.
                          No i pytanie - czy wolisz aparat na łąwie, czy skrzynkwy. Aparat na ławie daje większe możliwości... ale jest zdecydowanie mniej poręczny.
                          Miłego dnia
                          adam jastrzębowski
                          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                          tu tu

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 178

Mam pytanko.

Bez sensu ...

Jeśli ja mam odpowiedzieć na to pytanie, to miałem taki pomysł, jak zobaczyłem newsa z D3, gdzie przy szumiącym już sporo 6400ISO w moim 1DMkIII nikon daje aparat z maksymalnym 25600ISO. Potrzebuję do teatrów jak największego nieszumiącego ISO, więc wtedy byłbym w stanie może nie wymienić wszystko, ale np. kupic coś gorszego w canonie, np. 40D, a dodatkowo kupić D3 z jednym szkłem o najczęściej używanym zakresie, czyli 70-200, ewentualnie jakąś 50tką. To miałoby sens. Wymiana całości nie. Ale jak się okazało, że 6400ISO tam niewiele mniej szumi od canonowskiego, a 12800 i 25600 to ściema, kupno D3 straciło dla mnie sens.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez adamek
                            a nie wystarczy jakość z 6x7cm? Bo 6x7 jest jeszcze mobilne i dużo łatwiejsze w obsłudze.

Co do dużego formatu - w zasadzie można podpiąć do niego każde szkło - byle z migawką.
                            No i pytanie - czy wolisz aparat na łąwie, czy skrzynkwy. Aparat na ławie daje większe możliwości... ale jest zdecydowanie mniej poręczny.
                            chyba raczej na ławie, chodzi mi o jak największe możliwości zmiany płaszczyzn ostrości
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Mam pytanko.

Bez sensu ...

nie warto, jeśli tylko trochę mniej szumi, jeśli dużo mniej i ma powiedzmy 3EV więcej w górę, warto. Mi wystarczy spokojnie 4-5 klatek/s a nawet 3 będzie w porządku, sportu nie fotografuję.

Z tej strony najbardziej mi się podobają naturalne zdjęcia z kolejnych galerii, w zasadzie z ostatniej najbardziej. Bardzo dobre. Ja swoje najlepsze zrobiłem 10D, jedynka daje więcej możliwości, ale nie zacznie nagle za kogoś robić zdjęć.
                            Ostatnio edytowany przez Krzysztof Bieliński; 8958. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Jeśli chodzi o D3 to nie ma on trybów silent (przynajmniej nigdzie tego nie wyczytałem - jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić). Także w teatrze może być kłopot.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• adamek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2265

jak ława, to na allegro wisi horseman 4x5 na ławie.
                                Miłego dnia
                                adam jastrzębowski
                                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                                tu tu

Komentarz

Pracuję...