Canon 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Zamieszczone przez marekk_ok
    Dzieki. Czyli wartosc tego przelacznika w poz. ON daje nam jakoby gwarancje ze nie zmienimy param. ekspozycji przez przypadek - czy dobrze rozumuje?
    No na przyklad. Ja sam nie wiem dlaczego to jest tak zrobione, zawsze przelaczam za ON w tryb z kolkiem przy wlaczaniu aparatu. Na poczatku zastanawialem sie nad glebszym sensem takiego rozwiazania, ale w koncu mi przeszlo
    .

Komentarz

• marekk_ok
      Uzależniony
      • 2007
      • 821

Zamieszczone przez dr11
      . Na poczatku zastanawialem sie nad glebszym sensem takiego rozwiazania, ale w koncu mi przeszlo
      Jako ze jestem tez na poczatku z 40D,
      wiec tez poszukuje glebszego sensu :-)
      Moze za chwile mi rowniez przejdzie :-)

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Jako ze jestem tez na poczatku z 40D,
        wiec tez poszukuje glebszego sensu :-)
        Moze za chwile mi rowniez przejdzie :-)
        Sens tej trójpozycyjności włącznika jest prosty:
        A - OFF - wszystko jasne
        B - ON - wszystko jasne
        C - ON ze wskazaniem na kółko - włączone z możliwością korekcji.

Po co zatem opcja B (ON, ale bez możliwości korekcji) - otóż przy różnych szybkich akcjach (fotoreporterka) można niechcący zakręcić tylnim kółkiem (ręką, nosem ) i pochrzanić totalnie ekspozycję jeśli wybrano opcję C. Raz się złapałem podczas pewnej konferencji prasowej, że mi się tak stało Gdybym ustawił B problem by nie zaistniał.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Jakaś totalna paranoja zaczyna się robić. Cena 40-tki w UK zeszła do 600 funtów co razem z cashbackiem daje 500 funtów czyli jakieś 2300 zł. Nie wiem jaka w UK ma być startowa cena 450D ale jeśli zbliżona do tej co u nas czyli jakieś 2700 zł to przyznam, że czegoś tu nie rozumiem ??:.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

2700 to będzie cena z kitem 18-55 IS bez niego coś koło 2200zł Może 450D okaże się czarnym koniem w stajni C, który będzie ustępował 40-stce jedynie(aż?) obudową, kółkiem, drugim wyświetlaczem, fps i buforem a przewyższy tym, że będzie lżejsza, AF na kontrast w LV, 2Mpix więcej czyli tym co jest ważniejsze raczej dla osób które dopiero co wchodzą w lustro. Więc tak naprawdę pozostanie rozgraniczenie na segmenty i grupę docelową jedynie na poziomie szczegółów(?) ważniejszych dla danej grupy?
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Ale tu chodzi też o wielkość, budowę, konfigurowalność. Lista jest długa. Dla mnie (zresztą dla Canona też) 450D jest niezaprzeczalnie niżej klasyfikowany niż 40D i na logikę musi być tańszy. Więc ile ma kosztować? Poza tym to opóźnianie premiery sklepowej 450D też jest dość nietypowe. Coś mi się zdaje, że Canon lada moment ma zamiar wykonać jakiś ruch w interesie tylko jaki?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3609

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Coś mi się zdaje, że Canon lada moment ma zamiar wykonać jakiś ruch w interesie tylko jaki?
                Wprowadzić względnie tanią lustrzankę FF?
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Tak za około $ 1500? Niemożliwe? Niedługo (?) rusza nowa fabryka CMOS'ów należąca do Canona. Oficjalnie ma produkować matryce do kompaktów (!). Jakoś nie wydaje mi się, żeby Canon potrzebował walczyć w kompaktach za pomocą matrycy CMOS. W tym segmencie mało kto mówi o jakości obrazu, liczą się megapiksele i krotność zooma.
                Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez jotes25
                  Wprowadzić względnie tanią lustrzankę FF?
                  Tak za około $ 1500? Niemożliwe? Niedługo (?) rusza nowa fabryka CMOS'ów należąca do Canona. Oficjalnie ma produkować matryce do kompaktów (!). Jakoś nie wydaje mi się, żeby Canon potrzebował walczyć w kompaktach za pomocą matrycy CMOS. W tym segmencie mało kto mówi o jakości obrazu, liczą się megapiksele i krotność zooma.
                  Nie tylko do kompaktów .
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Przykładowe ceny w tym samym sklepie (warehouseexpress) w UK:
                    450D-Ł599
                    40D - Ł519 (po rabatach).
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• marekk_ok
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 821

450D-Ł599
                      Jakos to dziwnie wyglada

Komentarz

• asdfasfd
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 341

Jakos to dziwnie wyglada
                        Ale tyle kosztują naprawdę. 40D w Wielkiej Brytanii kosztuje 520GBP (wliczając cashback). Czyli 2340zł (np. w Jessops.) To jest dziwne, bo jeszcze na początku tego wątku napisane jest, że ludzie kupowali 40D za 5000zł. Canon musi coś kombinować, albo sony i nikon po wypuszczeniu swoich nowych i trzeba przyznać bardzo fajnych lustrzanek stały się dużą konkurencją. Nie wspominając o olympusie itd. Chodzi o to, że ludzie coraz częściej chcą aparat z jednym obiektywem, który da im lepszą jakość niż kompakt i dlatego nie patrzą na cały system. Wtedy canon może przegrać i obniżają ceny.
                        Teraz się przyjżałem dopiero... co do ceny 450D to rzeczywiście coś jest tu nie tak Raczej bym powiedział, że to cena 40D jest dziwna, a tamta w miarę normalna jak na nowy korpus. Zobaczymy co będzie jak już wejdzie do sprzedaży.
                        Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• barttech

???

450D-Ł599

Troszeczke moze przesada ale faktycznie - ceny oby tych aparatow nie roznia sie praktycznie!!!!

Testowalem 450D przez 2 tyg i tydzien mialem 40D. Ten drugi zostal :-P

jesli chodzi o ceny, to napisalem ze przesada, z tego chociazby wzgledu ze bylem tydz temu w londynie specjalnie porownac z cenami w dublinie...

ceny w uk - 450D - Ł550
                          - 40D - Ł600

to co ceny min!!! body only! nigdzie nie znalazlem 40D za Ł500!!!!

za swojego w dublinie zaplacilem E900

Komentarz

• blacha2008

Zamieszczone przez barttech
                            Troszeczke moze przesada ale faktycznie - ceny oby tych aparatow nie roznia sie praktycznie!!!!

Testowalem 450D przez 2 tyg i tydzien mialem 40D. Ten drugi zostal :-P

jesli chodzi o ceny, to napisalem ze przesada, z tego chociazby wzgledu ze bylem tydz temu w londynie specjalnie porownac z cenami w dublinie...

ceny w uk - 450D - Ł550
                            - 40D - Ł600

to co ceny min!!! body only! nigdzie nie znalazlem 40D za Ł500!!!!

za swojego w dublinie zaplacilem E900
                            Witam!! asdfasfd - ma rację co do cen. Osobiście jutro się wybieram po 40D do sklepu Jessops i po cashback koszt BODY wyniesie ok. 2340zł. Już nie mogę się doczekać Pozdrawiam !

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

450D-Ł599
                              Paranoja! Świat stanął na głowie :-P Ale Czy cena 450D nie jest przypadkiem razem z 18-55 IS?
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• AQUANTA
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 60

Zamieszczone przez Goomis
                                Ale Czy cena 450D nie jest przypadkiem razem z 18-55 IS?
                                Chyba nie, bo samo szkło jest droższe od tej 450-tki.
                                350D --> 40D --> 70D + jakieś inne popierdułki --> czekam na 6D Mark II

Komentarz

Pracuję...