Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak, tylko po moim dopytaniu zalinkowałeś 80-200/2.8 i to o nim pisałeś w kwestii wstawienia silnika, a nie o 70-200VR...
Dlatego pozwoliłem sobie nadmienić, że taki z silnikiem bez stabilizacji już był, tylko jakaś skośnooka łachudra zadecydowała o zakończeniu jego produkcji...
Pożyjemy, zobaczymy...:grin:
Pozdrawiam
Jackowi_Z i Vadimowi chyba celowo się pamięć wyłączyła.
Nikon robił równocześnie AFS 80-200 i AF 80-200. AF-S został wycofany ponieważ był bardzo drogi w produkcji z racji posiadania jednocześnie pierścienia przysłon oraz silnika (do tej pry chyba tylko jeden zoom tego typu jest ciiągle produkowany czyli AF-S 17-35/2.8). AF-S został wycofany bo wchodził 70-200 VR, który jest konstrukcją nowszą, ze stabilizacją poza tym Nikon wychodził juz powoli z produkcji apartaów wymagających pierścienia przysłon (FM3A), wprowadził serie G obiektywów (czyli D + brak pierścienia przysłon).
Potem okazało się , że ponoć w całej historii zoomów 2.8 zakres (70)80-200 pierwsza wersja AF-S była najlepsza optycznie. Obiektywy AF-S 80-200 i AF 80-200 nie maja ze soba nic wspólnego, oprócz marki Nikon, światła i zakresu ogniskowych. Układ optyczny jest zupełnie inny. WIęc jeżlei ktoś pyta o nową wersję 80-200 z silnikiem, to chyba wiadomo o co chodzi, o odpowiednik obecnego VR tylko bez VR za 1,5K mniej, tym bardziej, że nowe puszki (wprawdzie niskie) maja brak napędu więc poczciwa 80-200 odpada.
Jackowi_Z i Vadimowi chyba celowo się pamięć
wyłączyła.
...
espe, a może by tak najpierw poczytać to, co inni już napisali, zamiast smędzić o wyłączonej pamięci? Dokładnie poczytać...
Już*pisałem, że ten AF-S 80-200 miał zmienioną formułę optyczną. :-)
Ale to wcale nie oznacza, że nie był następcą zalinkowanej przez Kolekcjonera wersji 80-200/2.8D ED N. Był jak najbardziej, a pisanie przez Ciebie, że oprócz zakresu, światła i firmy nic ich nie łączy jest w stylu Braiana - "co nam dali Rzymianie?". To po pierwsze.
Po drugie kolego, zalinkowany 80-200 i przedstawiany jako kandydat do modyfikacji ma pierścień przysłon, więc wstawienie mu silnika zgodnie z postulatami pozbawi sensu część Twojej wypowiedzi.
Po trzecie - D o którym raczyłeś wspomnieć przy okazji odchodzenia od pierścienia przysłona na obiektywach nie ma z tym nic wspólnego. To chip umożliwiający pełną współpracę z lampami SB wyposażonymi w 3DMatrix i umożliwiający pomiar odległości od fotografowanego obiektu dla precyzyjniejszego naświetlania. D było długo przed tym, zanim inna skośnooka łachudra wpadła na pomysł wykastrowania obiektywów z pierścienia przysłon i rozpoczęcia produkcji tych kastratów z wersji G
espe, a może by tak najpierw poczytać to, co inni już napisali, zamiast smędzić o wyłączonej pamięci? Dokładnie poczytać...
No tak ... tylko ten cały potworny offtop, który powinien zostać przeniesiony na kompletnie inne, stosowne forum zapoczątkowałeś ty kolego, dokładnie ty kolego, ponieważ zamiast dokładnie, BARDZO DOKŁADNIE hihi poczytać to, co inni już napisali smędziłeś hihi, dokładnie SMĘDZIŁEŚ o jakimś d3x hihi
Nie muszę chyba także dodawać, że dla naszej braci tak dokładne rozważania o tym co 80-200 miał a czego i kiedy nie miał są kompletnie nieinteresujące
Nie muszę chyba także dodawać, że dla naszej braci tak dokładne rozważania o tym co 80-200 miał a czego i kiedy nie miał są kompletnie nieinteresujące
A ja z kolei nie przypominam sobie, żebym kogokolwiek upoważniał do decydowania za mnie o tym,
co i w jakim stopniu jest interesujące w sąsiednim systemie
PS
Poza tym jesteśmy - Ty i ja - tutaj takimi samymi gośćmi jak Koledzy Vadim i Jacek_Z, więc bym się - choćby z tego względu - tak nie sadził...
i racja także czujem się powściągnięty za wodze jednakowoż Vadim nie czytając o co lata wchodzi pierwszy z butami a na nieczytanie przez następnych interlokutorów reaguje srogim upomnieniem co do dokładnego czytania co jest trochę śmieszne w rzeczy samej i godnej napiętnowania jakoż sądzę co do szczegółów anatomicznych wersji 80-200 i owszem decydujcie sami azaliż to ciekawe dla nas jest ili nie ...
No tak ... tylko ten cały potworny offtop, który powinien zostać przeniesiony na kompletnie inne, stosowne forum zapoczątkowałeś ty kolego, dokładnie ty kolego, ponieważ zamiast dokładnie, BARDZO DOKŁADNIE hihi poczytać to, co inni już napisali smędziłeś hihi, dokładnie SMĘDZIŁEŚ o jakimś d3x hihi
Po pierwsze kolego to gdybyś*nie wiedział, to jest to temat jak najbardziej do tego działu i tego wątku.
Po drugie jak Cię to nie interesuje, to nie czytaj. W odróżnieniu od Ciebie jest tutaj sporo osób chcących pogłebić swoją wiedzę i wymienić własnymi doświadczeniami na temat różnego sprzętu.
Po trzecie jeśli, poza SMĘDZENIEM nie masz nic rzeczowego w tych tematach do napisania, to daruj sobie takie wycieczki w moim kierunku.
Po czwarte nie wiem kogo uważasz za "naszą brać", bo to forum ogólnodostępne, od ponad dwudziestu lat użytkuję sprzęt Nikona, ale posiadam także 5D i kilka bdb. szkieł Canona.
Po piąte jak masz czkawkę i Ci się hiha, to wstrzymaj oddech na dwie minuty albo wciągnij łyżkę curku. To zasadniczo pomaga.
Panowie - wyluzujcie - jest niedziela, ładna pogoda idźcie się przejść - niekoniecznie z aparatem .
Co do tego co pisał Vadim to ja widzę jedno, że system Nikona wymaga niezłych kwalifikacji i wiedzy żeby wiedzieć co gdzie i kiedy i do czego podłączyć . Canon przy tym to pestka :cool:.
Tu jeszcze na poprawienie humoru najnowsze graty od Nikona :
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
espe,
Po trzecie - D o którym raczyłeś wspomnieć przy okazji odchodzenia od pierścienia przysłona na obiektywach nie ma z tym nic wspólnego. To chip umożliwiający pełną współpracę z lampami SB wyposażonymi w 3DMatrix i umożliwiający pomiar odległości od fotografowanego obiektu dla precyzyjniejszego naświetlania. D było długo przed tym, zanim inna skośnooka łachudra wpadła na pomysł wykastrowania obiektywów z pierścienia przysłon i rozpoczęcia produkcji tych kastratów z wersji G
Pozdrawiam
Vadim, co ma piernik do wiatraka?
czytaj uwaznie: napisałem G (D + brak pierścienia przysłon). Sorry jeśli nie rozumiesz. Był obiektywyz oznaczeniem D -od distance czyli info o odległości, potem wprowadzono obiektywy bez pierścienia przysłony oznaczone G, ale już nie dodano bez sensu D bo niedługo mielibysmy cały alfabet zostało G, które nie ma pieścienia przysłon ale ma info o odległości czyli dawne D.
Poza tym czytałem i odniosem wrażenie że próbujesz odowodnić, że ludzie czekaja na cos co już było, otóż nie było - AF-S 80-200 był najwyzsza półką tak jak Vr obecnie, 80-200 AF-D nigdy nie miał nastepcy choć był wcześniej modyfikowany- to jest obiektyw jednak z nieco innej półki niż vr czy wcześniejszy AF_S 80-200
D700: D3-Sensor, AF-Module but no phone/speaker, only 95% viewer, 200-6400ISO, 5FPS (8 with MB-D10), pop-up-flash (power 11), dust-removal on sensor, EN-EL3e, 1076g, fsync 1/250, 1/8000-30s, one CF-Slot, grid in viewer optional, virtual horizon, little less fast to D3. Compatible to WT-4.
SB900: 17-200mm (14mm) on FX. Reacts on DX/FX-effective focal length. Three illumination modes: standard, even, midconcentrated. Firmwareupdate via camera-CF. Overheat-deactivation. Reads and communicates gels to camera for WB. Handling by central turning wheel.
prices: D700 @ 2.599EUR, SB900 @ 500EUR
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jeśli ten D700 się sprawdzi to znowu canon na własne życzenie dostanie kopa w tyłek od konkurencji. Pewnie sobie myśleli że na wyprzedaży 5D się bardzo wzbogacą bo nie ma odpowiednika w innych systemach.
To oczywisty błąd bo gdyby był następca piątki to znalazło by się więcej chętnych do zmiany systemu na Canona a co się z tym wiąże zarobiliby na szkłach itd. Teraz nawet jak wypuszczą nowy model to użytkownicy systemu Nikona nie skuszą się na przesiadkę bo będzie D700.
Czy w Canonie ludzie od marketingu popełnili zbiorowe seppuku po premierze D3 i firma już nic nie robi?
Czy w Canonie ludzie od marketingu popełnili zbiorowe seppuku po premierze D3 i firma już nic nie robi?
Prawdę powiedziawszy, to co i rusz słyszałem/czytałem, jak chwalą Nikona za to, że wypuszcza nowe modele zaraz po Canonie. A teraz właśnie zapowiada się na odwrócenie kolejności...
Prawdę powiedziawszy, to co i rusz słyszałem/czytałem, jak chwalą Nikona za to, że wypuszcza nowe modele zaraz po Canonie. A teraz właśnie zapowiada się na odwrócenie kolejności...
No bo to jest dobre, tylko Canon przespał jeden model po 5D. Teraz właśnie zaraz po Nikonie D700 powinni wypuszczać następcę następcy 5D
Komentarz