[test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5
Zwiń
X
-
-
Mojw spostrzeżenia na szybko
1. bardzo dobra jakość wykonania, poza pierścieniem przysłony który chodzi za lekko i mało pewnie, do tego są stopnie nie zaznaczone na podziałce, na body obiektyw zapina się z wyczuwalnym operem. Ogólnie w porownaniu do Pelenga, którego miałem wcześniej jest duużo lepiej.
2. Na pełnym otworze jakość słaba - jak dla mnie nieakceptowalna, powyżej 5.6 jest już bardzo dobra. Będę go używał głównie przy f8 więc ten problem mnie nie dostyczy
Świetna ostrość w rogach.
3. Złapać odblaski to nie problem ale znowu w porównaniu do Pelenga, który nie miał osłony przeciwsłonecznej to i tak niebo a ziemia.
Ciekawe tylko jak te 8mm samyanga ma sie do 8mm z pelenga?
Ogólnie, póki co, jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.
Ostatnio edytowany przez 5y12u3k; 7891.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Ja już wcześniej wrzuciłem sampla
f3.5
Komentarz
-
Wyszło słoneczko więc porobiłem sampelki
Jak widać, nijak się to ma do testów, dopiero od 5.6 jest akceptowalny, szkoda bo ciężko będzie w kościołach domykać szkło...
f3.5
----------------------------------
f5.6
f8
f11
PS. Pokażcie Wasze sampelki prosto z puchy nie pomniejszane itd.Komentarz
-
Łomatko, jak zrobię L-ką takie zdjęcie to niewiele lepiej wyjdzie.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Na 3.5 nie jest rewelacyjnie.
Chyba Kuba dostałeś do testów jakiś specjalny egzemplarz albo Kisman ma pechową sztukę. Trochę przypomina mi 50mm na 1.4 na cropie. Mydło i tyle.
Pozdrawiam
M.S.

Komentarz
-
Ok. Sprawdzilem Samyanga...
Brak winiety jednak z nikad sie nie wzial - jest mniejszy kat niz Peleng 8. ALe..
Jakos na brzegach bije go na leb i nie ma winiety. Samyang w f3.5, przyjamniej szklo co mam jest ostre.
Peleng vs Samayang F8:
Sam w F3.5 - jest mniej ostry w cent. od pelenga, ale za to jest rownomierna ostrosc na calosci! Peleng w srodku byl super, a im dalej brzegow byla tragedia.
Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.Komentarz
-
Komentarz
-
dla mnie to było oczywiste ze bedzie mydlił na 3,5, taka juz natura tego typu obiektywów... Pelenga tez miałem przymknietego do 8.Komentarz
-
Ale marudzicie
Zobaczcie jak wyglada 3.5 zmiejszone do ok 2mpix i podostrzone:
Rewelacyjnie. Nic w tej cenie, a nawet wyzszej nie da takiej ostrosci.
Aha. Gdziesz czytalem, ze przeslone mozna ustawiac tylko co pelen krok czyli 3.5 potem od razu 5.6, 8, 11, 16. Przeciez od 5.6 mamy skoki posrednie. A nawet jak od 3.5 do 5.6 mamy duzy skok, to mozna ustawic pierscien na srodku i przeslona sie o tyle przymknie.Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.Komentarz
-
Mniejszy jak mniejszy... jak sobie docropujesz Pelenga tak żeby nie było winiety to dostaniesz to samo. Przy mniejszej rozdzielczości oczywiście.
Ostre tak samo jak na wcześniejszych samplach na których było "nie ostre". Jak dla mnie to jest na tyle ostre na ile może być tego typu szkło. Zwłaszcza przy tej cenie!Komentarz
-
Tylko mi sięwydaje że masz ostrzeszją sztukę odemnie, dlatego proszę wszystkich o więcej sampli, pełne rozmiary, f3.5Ale marudzicie
Zobaczcie jak wyglada 3.5 zmiejszone do ok 2mpix i podostrzone:
Rewelacyjnie. Nic w tej cenie, a nawet wyzszej nie da takiej ostrosci.
Aha. Gdziesz czytalem, ze przeslone mozna ustawiac tylko co pelen krok czyli 3.5 potem od razu 5.6, 8, 11, 16. Przeciez od 5.6 mamy skoki posrednie. A nawet jak od 3.5 do 5.6 mamy duzy skok, to mozna ustawic pierscien na srodku i przeslona sie o tyle przymknie.
Co do skoków, zgadzam się że można ustawić coś pomiędzy, z tym że ja optycznie widze skok przy 5.6, coś pomiędzy u mnie nie za wiele daje :PKomentarz

Komentarz