Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
Ja polecam osobny wyzwalacza radiowy, może nawet nie koniecznie radiowy, ponieważ jak będziesz radiowo wyzwalał puszkę to zapomnij i wyzwalaniu radiowo lamp. Nadajnik pilota będzie kłócił się z nadajnikiem lamp i może się okazać, iż na 10 strzałów tylko 2 masz z błyskami.
Generalnie proponuję kupić jakiś nadajnik i 2 odbiorniki w komplecie do samych lamp.
O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
Powiedział, że ma normalnego, nie przerobionego Nissina 350T, a napięcie nie jest wcale za wysokie do fotoceli (moja przykładowo wg. specyfikacji powinna obsługiwać lampy do 400V). Akurat na Allegro jest taka usługa, ale jest chyba nie opłacalna - 39 zł + koszta wysyłki w obydwie strony (ok. 20 zł). Co o tym sądzicie?
W takim razie jest coś godnego poleceni za jakieś niewielkie pieniążki (do 200 zł)? Nie przeszkadza mi oczywiście brak automatyki i wiek lampy, byle by dobrze działała
Najlepsze są wszystkie te które można regulować ręcznie, ale ich cena niestety oscyluje powyżej 300 złotych. Jeśli masz dużo robót gdzie nie ma zasilania i konieczne jest wykorzystanie lamp na baterie lub akku to możesz np. zapolować na jakiegoś sunpaka, tylko ich mankamentem jest brak regulacji mocy, bo do wyboru masz 1/16 lub full. Moc można też regulować filtrami szarymi zakładanymi na lampę, zdaje egzamin w momentrach gdzie nie można odejść z lampą dalej, bo np; ogranicza cię miejsce.
Ja do kompletu z dwiema 580EX II używam sunpaka 4000AF, oczywiście żeby sobie życie ułatwić dorobiłem do niego gniazdo zasilania z dużego akku i wejście do wyzwalacza radiowego.
Jeśli zaś większość sytuacji pozwala na wykorzystanmie gniazdka z 230V to nie pakuj się w żadne lampki tylko szukaj lamp studyjnych, bo w cenie do 600zł można kupić dobre lampki i mocy masz pod dostatkiem.
Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
Jeszcze są - tyle że ja bym uważał z ich kupowaniem bo częstotliwość na jakiej pracują to 315MHz - więc nie są na rynki Europejskie. Brak jest tej częstotliwości w rozporządzeniu MT w sprawie urządzęń radiowych bez pozwolenia (DZ.U. Nr 138, poz. 972 z 2007r.). Teoretycznie używanie takich urządzęń wymaga pozwolenia radiowego, a jego się nie dostanie bo ten zakres przeznaczony jest do celów rządowych wg. tablicy przeznaczeń częstotliwości (rozporządzenie RM z dnia 29.06.2005 r. z późn. zm.). ;-)
Phottixy Tetra są na 433 MHz czyli na Europę.
Mozna je tanio teraz kupić od Chinczyka za 130zł 1+3 zestaw.
Mam pytanie czy one działają ze starymi lampami 550EX - bo na ebayu brak info o współpracy z 550EX w opisie - nie wiem czy to zaniedbanie? Na allegro natomiast przy tych samych Tetrach PT-04II - jest 550EX już wymieniona.
I czym są lepsze (bo droższe) Phottix Strato od Tetra - chodzi tylko o zasięg???
Zakupiłem tetry i jestem srednio zadowolony, trzeba meda opracować znaczy sie antene wew. 433mhz wlutować... hmm Bo wystarczy ze ktos zasloni lampe i juz jest lipa fakt ze z 20metrow ale...
Zakupiłem tetry i jestem srednio zadowolony, trzeba meda opracować znaczy sie antene wew. 433mhz wlutować... hmm Bo wystarczy ze ktos zasloni lampe i juz jest lipa fakt ze z 20metrow ale...
Ale do tych 20m dzial poprawnie - czy tez nie za bardzo? Chodzi mi o te krotkie odleglosci. Zamiast podczerwieni gdzie parasolka mi czesto zaslania odbiornik w lampi.
Jak to się ma do PW Plus II? Lepsze, gorsze czy to zupełnie coś innego?
Oto opis z aukcji:
"NEW PocketWizard MiniTT1 Radio Transmitter for Canon TTL Flashes and Digital SLR Cameras
# MSRP $199.00
# Full ETTL II /iTTL Autoflash and Ratio flash and exposure tracking
# FP/High speed flash synch up to 1/800th sec.
# Autoflash sequences up to 8 frames per second
# Triggers flash or cameras
# Works with all Pocket Wizard 32 channels and zones "
No i czy faktycznie będzie działać z czasami krótszymi niż 1/200 - napisali, że 1/800 (?!)
Dla ułatwienia dodam, że potrzebuję wyzwalać bezprzewodowo błysk w plenerze a posiadam 430ex i 40d.
Dzięki! Choć angielskiego nie znam dobrze... Z tego co zrozumiałam potrzebne są co najmniej 2 urządzenia PW MINI TT1 i PW FLEXTT5 ale osiągnąć z nimi można wiele - pan pokazywał migawkę 1/8000 ! Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Czy ktoś porównywał te urządzenia z PW PLUS II?
Dzięki! Choć angielskiego nie znam dobrze... Z tego co zrozumiałam potrzebne są co najmniej 2 urządzenia PW MINI TT1 i PW FLEXTT5 ale osiągnąć z nimi można wiele - pan pokazywał migawkę 1/8000 ! Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Czy ktoś porównywał te urządzenia z PW PLUS II?
Komentarz