Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • donald7000
    Początki nałogu
    • 2004
    • 382

Zamieszczone przez smelbo
    Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
    Ja polecam osobny wyzwalacza radiowy, może nawet nie koniecznie radiowy, ponieważ jak będziesz radiowo wyzwalał puszkę to zapomnij i wyzwalaniu radiowo lamp. Nadajnik pilota będzie kłócił się z nadajnikiem lamp i może się okazać, iż na 10 strzałów tylko 2 masz z błyskami.
    Generalnie proponuję kupić jakiś nadajnik i 2 odbiorniki w komplecie do samych lamp.

Komentarz

• panmateusz
      Początki nałogu
      • 2009
      • 310

Zamieszczone przez mc_iek
      O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
      Rozmawiałem z właścicielem tego zdjęcia:
      http://www.flickr.com/photos/berlinski/3600542708/

Powiedział, że ma normalnego, nie przerobionego Nissina 350T, a napięcie nie jest wcale za wysokie do fotoceli (moja przykładowo wg. specyfikacji powinna obsługiwać lampy do 400V). Akurat na Allegro jest taka usługa, ale jest chyba nie opłacalna - 39 zł + koszta wysyłki w obydwie strony (ok. 20 zł). Co o tym sądzicie?
      Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Licząc wszystkie koszty oczywiście z wysyłką, miałbyś już jakąś lampę.

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

W takim razie jest coś godnego poleceni za jakieś niewielkie pieniążki (do 200 zł)? Nie przeszkadza mi oczywiście brak automatyki i wiek lampy, byle by dobrze działała
          Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• donald7000
            Początki nałogu
            • 2004
            • 382

Najlepsze są wszystkie te które można regulować ręcznie, ale ich cena niestety oscyluje powyżej 300 złotych. Jeśli masz dużo robót gdzie nie ma zasilania i konieczne jest wykorzystanie lamp na baterie lub akku to możesz np. zapolować na jakiegoś sunpaka, tylko ich mankamentem jest brak regulacji mocy, bo do wyboru masz 1/16 lub full. Moc można też regulować filtrami szarymi zakładanymi na lampę, zdaje egzamin w momentrach gdzie nie można odejść z lampą dalej, bo np; ogranicza cię miejsce.
            Ja do kompletu z dwiema 580EX II używam sunpaka 4000AF, oczywiście żeby sobie życie ułatwić dorobiłem do niego gniazdo zasilania z dużego akku i wejście do wyzwalacza radiowego.
            Jeśli zaś większość sytuacji pozwala na wykorzystanmie gniazdka z 230V to nie pakuj się w żadne lampki tylko szukaj lamp studyjnych, bo w cenie do 600zł można kupić dobre lampki i mocy masz pod dostatkiem.

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2085

Zamieszczone przez smelbo
              Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
              Jeszcze są - tyle że ja bym uważał z ich kupowaniem bo częstotliwość na jakiej pracują to 315MHz - więc nie są na rynki Europejskie. Brak jest tej częstotliwości w rozporządzeniu MT w sprawie urządzęń radiowych bez pozwolenia (DZ.U. Nr 138, poz. 972 z 2007r.). Teoretycznie używanie takich urządzęń wymaga pozwolenia radiowego, a jego się nie dostanie bo ten zakres przeznaczony jest do celów rządowych wg. tablicy przeznaczeń częstotliwości (rozporządzenie RM z dnia 29.06.2005 r. z późn. zm.). ;-)

Phottixy Tetra są na 433 MHz czyli na Europę.
              Mozna je tanio teraz kupić od Chinczyka za 130zł 1+3 zestaw.

Mam pytanie czy one działają ze starymi lampami 550EX - bo na ebayu brak info o współpracy z 550EX w opisie - nie wiem czy to zaniedbanie? Na allegro natomiast przy tych samych Tetrach PT-04II - jest 550EX już wymieniona.

I czym są lepsze (bo droższe) Phottix Strato od Tetra - chodzi tylko o zasięg???
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• iktorn92
                Uzależniony
                • 2007
                • 605

Zakupiłem tetry i jestem srednio zadowolony, trzeba meda opracować znaczy sie antene wew. 433mhz wlutować... hmm Bo wystarczy ze ktos zasloni lampe i juz jest lipa fakt ze z 20metrow ale...
                Flickr
                Portfolio Ślubne

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2085

Zamieszczone przez iktorn92
                  Zakupiłem tetry i jestem srednio zadowolony, trzeba meda opracować znaczy sie antene wew. 433mhz wlutować... hmm Bo wystarczy ze ktos zasloni lampe i juz jest lipa fakt ze z 20metrow ale...
                  Ale do tych 20m dzial poprawnie - czy tez nie za bardzo? Chodzi mi o te krotkie odleglosci. Zamiast podczerwieni gdzie parasolka mi czesto zaslania odbiornik w lampi.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• AMMarshall
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 671

Nie wiem dlaczego ludzie narzekają na Tetry... Może ja mam jakieś super wykonane egzemplarze.. Zero problemów.

Szwayko - na krótkich odległościach do 10 metrów mam 100% odpaleń - zero problemów. Kup, warto!
                    Adam Marczak Marshall
                    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• szwayko
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2085

Dzieki o to mi chodzilo.
                      frickr FB
                      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• olahd

Witam pięknie! Czytam Wasze wypowiedzi od roku - może dłużej a teraz mam potrzebę dopytania się Was jako specjalistów. Znalazłam coś takiego na ebay-u: http://cgi.ebay.pl/Pocket-Wizard-MIN...d=p3286.c0.m14

Jak to się ma do PW Plus II? Lepsze, gorsze czy to zupełnie coś innego?

Oto opis z aukcji:
                        "NEW PocketWizard MiniTT1 Radio Transmitter for Canon TTL Flashes and Digital SLR Cameras

# MSRP $199.00

# Full ETTL II /iTTL Autoflash and Ratio flash and exposure tracking

# FP/High speed flash synch up to 1/800th sec.

# Autoflash sequences up to 8 frames per second

# Triggers flash or cameras

# Works with all Pocket Wizard 32 channels and zones "

No i czy faktycznie będzie działać z czasami krótszymi niż 1/200 - napisali, że 1/800 (?!)
                        Dla ułatwienia dodam, że potrzebuję wyzwalać bezprzewodowo błysk w plenerze a posiadam 430ex i 40d.

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

Tekst rezem z filmikiem.

Komentarz

• Sławek
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 968

Widzę że na allegro najpopularniejsze są pt-04 bądź tetra. Któtą byście polecili do starego metza 45-CL4.
                            www.fotokrajs.pl

Komentarz

• olahd

Dzięki! Choć angielskiego nie znam dobrze... Z tego co zrozumiałam potrzebne są co najmniej 2 urządzenia PW MINI TT1 i PW FLEXTT5 ale osiągnąć z nimi można wiele - pan pokazywał migawkę 1/8000 ! Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Czy ktoś porównywał te urządzenia z PW PLUS II?

Komentarz

• adikPL
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 349

Zamieszczone przez olahd
                                Dzięki! Choć angielskiego nie znam dobrze... Z tego co zrozumiałam potrzebne są co najmniej 2 urządzenia PW MINI TT1 i PW FLEXTT5 ale osiągnąć z nimi można wiele - pan pokazywał migawkę 1/8000 ! Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Czy ktoś porównywał te urządzenia z PW PLUS II?

tu masz kolego wszystko o co pytasz:

http://canon-board.info/showthread.php?t=44030

pozdrowencje
                                www.adriankordas.blogspot.com
                                -------------------------------
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...