Sigma kalibruje AF w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myslidar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1010

Wysłałem Sigmę 10 dni temu razem z 7D. Dzisiaj udało mi się dodzwonić do serwisu i Pani poinformowała mnie, że oczekują na nowy firmware do 70-200. Nie wiem czy to tylko taka sciema, czy rzeczywista sytuacja. Jeżeli jest tak w rzeczywistości to chyba można dojść do wniosku, że w tym oprogramowaniu obiektywu zawarte są jakieś informację, które pozwalają w pełni współpracować z konkretnym body. Sam jestem ciekawy ile to potrwa i jaki będzie tego efekt. Może programiści Sigmy dopiero piszą taki patch do 7D

W każdym razie trwa to już sporo, w porównaniu z moją poprzednią kalibracją, która razem z wysyłką w obie strony trwała 5 dni. Jakby ktoś chciał odsyłać to chyba warto się jednak umówić, aby całą procedurę skrócić do minimum. Ostatnio też bardzo trudno się do nich dodzwonić. Próbowałem 2 dni z rzędu od 16.00 do 17.00 i nic. Dopiero dzisiaj rano ktoś raczył odebrać i to też po wielu próbach. Szkoda, że nie mają aplikacji, która pozwoliłaby śledzić statusy napraw/kalibracji..
    Ostatnio edytowany przez myslidar; 20056.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

wysłałem po raz drugi 24-70 do kalibracji z 40D, dziś mija miesiąc od wysyłki, obiektyw otrzymał nowy firmware, który nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, czekają na kolejny. Potem, w razie niepowodzenia, zwrot kasy (czego nie chcę - bo kupione szkło w promocji MM pół w dół, za 1900 zł - no chyba że oddadzą wartość faktyczną) albo zamiana szkła na nowe. Bo co innego wchodzi w grę?
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• myslidar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1010

Tylko na czym polega to oczekiwanie? Tego nie za bardzo rozumiem. Ogólnie firmware to plik, który można przesłać praktycznie natychmiast. 40D to nie jest już tak nowa puszka, więc trochę to dziwne tłumaczenie. Czyżby pisali coś konkretnie pod dany obiektyw/body? Raczej to mało prawdopodobne. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

Komentarz

• piszczal
          Początki nałogu
          • 2006
          • 459

też nie wiem, może to przywożą na płycie z samej Japonii?
          aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• myslidar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1010

Hmmm.. ja kupiłem obiektyw w czerwcu. Do 350D nie mieli żadnego problemu z kalibracja, chyba że rzeczywiście jakoś system zmienili i coś wymieniają w środku, ale jednak pani nic nie mówiła o płytce, ale o samym firmware. Skoro te obiektywy mają już jakąś programowalną płytkę, to zapewne wystarczy wgrać odpowiedni soft. O ile z 7D mogłoby to być zasadne, bo to stosunkowo nowy aparata, tak w przypadku 40D nie za bardzo. Chyba, że miałeś jakąś starą wersję obiektywu..

Komentarz

• piszczal
              Początki nałogu
              • 2006
              • 459

płytka Cd z firmware-m na niej nagranym ;P

Komentarz

• myslidar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1010

Dla mnie to raczej bajka z ty firmware. Chyba, że go rzeczywiście piszą pod wymiar

Komentarz

• AniaCzajka
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 47

Sigma>kalibracja>AF ma działać powyżej 40xogniskowej!!

Hej

Jestem po trzeciej kalibracji S50-150 2,8 (powyżej 80mm duży FF, zwiększa sie z odległością), tym razem odesłali wcześniej korpus zostawiając obiektyw, bo, jak mnie poinformowali, czekali na nowy soft. Obiektyw mieli w serwisie od 10 grudnia. Dziś przyszedł. I trafił mnie szlag, bo jest bez zmian. W pisemku odpisali mi coś takiego:
                  "Obiektyw skalibrowano do body serwisowego dla referencyjnej odległości 40 X. Sigma Corporation Japan jako minimalną, preferencyjną, odległość pracy AF zaleca 40 - krotność ogniskowej. Poniżej tej wartości system Af może nie działać stabilnie ze względu na negatywny wpływ efektu aberracji sferycznej. W takich przypadkach zalecane jest ręczne dostrojenie ostrości.
                  Czy może ktoś z Was to przetłumaczyć na "ludzki"? Czy dobrze rozumiem, że kupując te badziewia z logo sigmy trzeba ustawiać ostrość na 40x ogniskowej albo ręcznie?? Czyli jak mam 150mm to poniżej 60 metrów mam sobie ostrzyc ręcznie???? To mi sie w głowie nie mieści!

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Błagam, poradźcie coś, jak sie wyplątać z tego gó..a?
                  Ostatnio edytowany przez AniaCzajka; 31317. Powód: Automerged Doublepost
                  zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez AniaCzajka
                    Hej

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Błagam, poradźcie coś, jak sie wyplątać z tego gó..a?
                    Nie spodoba się Tobie to co napiszę, ale najlepszym sposobem będzie pozbycie się tego obiektywu. Możesz oczywiście kalibrować do skutku ale sigma słynie z tego, że ma problemy z AF na body canona.

Komentarz

• AniaCzajka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 47

30mm 1,4 kupiłam w zasadzie w ciemno i jest perfekt, jeśli chodzi o AF: celny, powtarzalny. Miałam dwa egzemplarze 50 1,4 i było tragicznie.
                      Jak mam sie go pozbyć? Kto to kupi? Czy takie postawienie sprawy przez serwis daje mi podstawę do tego, by domagać sie zwrotu pieniędzy za niego? Nie podoba mi się to, albo mi zwrócą pieniądze, albo zostanę z nim, bo nie wcisnę komuś niepewnego sprzętu, to nie fair.

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

30mm 1,4 kupiłam w zasadzie w ciemno i jest perfekt, jeśli chodzi o AF: celny, powtarzalny. Miałam dwa egzemplarze 50 1,4 i było tragicznie.
                        Jak mam sie go pozbyć? Kto to kupi? Czy takie postawienie sprawy przez serwis daje mi podstawę do tego, by domagać sie zwrotu pieniędzy za niego? Nie podoba mi się to, albo mi zwrócą pieniądze, albo zostanę z nim, bo nie wcisnę komuś niepewnego sprzętu, to nie fair.
                        Ja bym odesłał do ponownej kalibracji a jeśli wciąż będzie problem to żądaj wymiany na inny egzemplarz. Na zwrot kasy raczej nie masz co liczyć.

Komentarz

• HenrykG
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 276

trzeba ustawiać ostrość na 40x ogniskowej albo ręcznie?? Czyli jak mam 150mm to poniżej 60 metrów mam sobie ostrzyc ręcznie???? To mi sie w głowie nie mieści!
                          Gdy pomnożymy 40x150 mm to wychodzi 6 m a nie 60. Ale to też nie cieszy
                          Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• AniaCzajka
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 47

Zamieszczone przez HenrykG
                            Gdy pomnożymy 40x150 mm to wychodzi 6 m a nie 60. Ale to też nie cieszy
                            Ehhh, faktycznie, ze złości mi się wszystko miesza

BTW. Następna kalibracja byłaby już czwartą. Z S50 1,4 miałam tak, że jak odesłałam trzeci raz to odesłali z pismem, że nie ma możliwości kalibracji i sprzedawca (foto-net) oddał mi pieniądze. Chcę teraz tak samo...

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Ehhh, faktycznie, ze złości mi się wszystko miesza

BTW. Następna kalibracja byłaby już czwartą. Z S50 1,4 miałam tak, że jak odesłałam trzeci raz to odesłali z pismem, że nie ma możliwości kalibracji i sprzedawca (foto-net) oddał mi pieniądze. Chcę teraz tak samo...
                              Jeżeli to czwarta kalibracja to bezwzględnie żądaj zwrotu pieniędzy. Upomnij się też o to pismo o którym piszesz wyżej.
                              Jak czytam o tych problemach z AF w obiektywach sigma to aż strach kupować...

Komentarz

• myslidar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1010

Ja miałem/mam taki problem z 70-200, natomiast po miesiącu trzymania mojego body i obiektywu i wmawiania mi, że czekają na nowy firmware (3 czy 4 z kolei) zażądałem zwrotu gotówki, dokumenty otrzymałem prawie po 2 miesiącach od wysyłki obiektywu, teraz czekam na zwrot w foto-jokerze, pewnie kolejne 14 dni..

To była moja druga kalibracja, wcześniej do 350D im się udało, do 7D już nie.

Komentarz

Pracuję...