Zamieszczone przez perlpa
EOS 5D - wrazenia
Zwiń
X
-
Wlasciwie wystarczy dobry filtr UV z powlokami pod cyfre ktora uczyni zwykly obiektyw bardziej nadajacy sie do aparatow cyfrowych1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII -
No niekoniecznie, dodatkowe powłoki są też na ostatniej soczewce (najbliżej body) w celu eliminowania ew. odbić od matrycy.Zamieszczone przez KrakersWlasciwie wystarczy dobry filtr UV z powlokami pod cyfre ktora uczyni zwykly obiektyw bardziej nadajacy sie do aparatow cyfrowychKomentarz
-
Właśnie - i tutaj wychodzi wyższość obiektywów w górnych półek (oczywiście nie tylko to).Zamieszczone przez GoToNo niekoniecznie, dodatkowe powłoki są też na ostatniej soczewce (najbliżej body) w celu eliminowania ew. odbić od matrycy.
Pracuję w JZO - największy polski producent soczewek okularowych (walczę z bazami danych i oprogramowaniem
) Musze pomyśleć o wrzuceniu do procesu uszlachetniania swoich lensów - ależ były by zoptymalizowane
Komentarz
-
Noi wlasnie dzisiaj moglem obejrzec sobie 2 zdjecia powiekszone do 30x45 i porownac, jedno bylo robione fuji 100 a drugie zrobilem 5D oczywiscie ten sam obiektyw 50f1,4 .
Wrazenia naoczne sa nastepujace negatyw charakteryzowal sie ziarenkiem i przeklamaniem barw na wlosach ktore byly robione deko pod slonce , natomiast z cyfry wyszlo idealnie i gladziutko , dopracowane detale i tonalnie lepiej . Wszystko zostalo zrobione na maszynie cyfrowej laserowym noritsu
Stwierdzam naocznie bo tylko takie testy mnie przekonuja ,ze negatyw to juz przeszlosc w starciu z 5D to porazka niewielka ale naoko widac a to juz powod by robic cyfra1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXIIKomentarz
-
Krakers, kilka razu już miałem takie ciche nadzieje, że cyfra przeskoczy negatyw. Tak było z 10D, później z 20D.. Rozczarowania były spore.
Teraz jednak przekonałem się, że przy 5D negatyw i slajd z czystym sumieniem może odejść w zapomnienie. Ta ilość szczegółów, które dostaję na obrazie nawet z zoomów zwyczajnie mnie jeszcze przytłacza. Pierwszy raz od paru lat obrabiam z radością jakieś zlecone zdjęcia. Bawi mnie wyszukiwanie szczegółów, których zwyczajnie nie znalazłbym na zdjęciach z wcześniejszych aparatów. Teraz z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że analogowy EOS5 idzie w odstawkę...JarekKomentarz
-
Dokladnie tak jak mowisz i co ciekawe niewiem czy mam lepsza baterie w 5D czy gorsza w 20D ale w 5tce zrobilem 1450 zdjec na jednym ladowaniu i to jest mile zaskoczenie
chyba przez to ze niema wbudowanej lampy ale pomimo wynik jest niezly
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXIIKomentarz
-
Ja nawet tyle jeszcze wszystkich zdjęć nie zrobiłem :-D
Ale na nie naładowanej baterii, którą miałem w pudełku z aparatem zrobiłem ponad 200 zanim padła. Teraz do gripa wepchnąłem dwie w pełni naładowane, więc twierdzisz, że ładowarki będę szukał koło lutego? :-D
Fajnie..
Aha, na 20D zrobiłem kiedyś 1100szt. Tyle, że ja nie oglądam za często efektów na lcd...JarekKomentarz
-
No ja w zwiazku ze LCD ma 2,5 cala to ogladalem wszystkie po 2x i jescze do tego pokazywalem innym
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXIIKomentarz
-
A ja na 10D coś ponad 2000 (Tomek świadkiem :-) ). Ale to dość mocno seriami było...Zamieszczone przez oskarkowyAha, na 20D zrobiłem kiedyś 1100szt. Tyle, że ja nie oglądam za często efektów na lcd...Komentarz
-
I jpegi "small" o mniejszej kompresjiZamieszczone przez muflonA ja na 10D coś ponad 2000 (Tomek świadkiem :-) ). Ale to dość mocno seriami było...
JarekKomentarz
-
Komentarz
-
JPEGi, ale największeZamieszczone przez oskarkowyI jpegi "small" o mniejszej kompresji
A ostatnio w Axalpie próbowałem robić w RAW jedynką, ale odpuściłem, bo to było bez sensu. Raz, że zabrakłoby mi databanka, a dwa, że żona nie miałaby czasu porobić sama zdjęć, bo karty zapełniały się mniej więcej w tempie ich zgrywania ;-)
Komentarz
-
A ja właśnie odkryłem dobrodziejstwo jpgów dodawanych do rawa. Do tej pory zawsze robiłem szybkie korekcje wszystkich rawów i wyciągałem z nich jpgi. Później, po przejrzeniu tych jpgów wybierałem najlepsze i przygotowywałem z nich tiffy do obróbki. I naprawdę nie wiem, po co tyle zasuwałem bez sensu..Zamieszczone przez muflonJPEGi, ale największe
A ostatnio w Axalpie próbowałem robić w RAW jedynką, ale odpuściłem, bo to było bez sensu. Raz, że zabrakłoby mi databanka, a dwa, że żona nie miałaby czasu porobić sama zdjęć, bo karty zapełniały się mniej więcej w tempie ich zgrywania ;-)
Tym bardziej, że często z sesji przywoziłem i 800 zdjęć..
JarekKomentarz
-
To prawda, jakosc jest powalajaca. Sa nawet tacy ktorzy porownoja zdjecia z 5D do engatywu 645: http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=00E0kkZamieszczone przez Krakers(...) negatyw to juz przeszlosc w starciu z 5D to porazka niewielka ale naoko widac a to juz powod by robic cyfra
To o czym tam pisza dzieje sie i u nas - ludzie przesiadaja sie z Mamijek na 5D. Na moich oczach najgoretsi zwolennicy MF i negatywow przestawiaja sie na inne myslenie o cyfrze. Tu jeszcze dochodzi porownanie wynikow 5D z przystawkami do MF. Jest lepiej pod wzgledem szumow czy szybkosci. Jakosc obrazow jest bardzo duza a moze byc jeszcze wieksza po zastosowaniu szkiel z Leiki np. o czym pisza w watku do ktorego podalem linka.
Tez zauwazylem ze dlozej trzyma na jednej baterii niz 20D ale to chyba "zasluga" ciemnego wyswietlacza.Zamieszczone przez KrakersDokladnie tak jak mowisz i co ciekawe niewiem czy mam lepsza baterie w 5D czy gorsza w 20D ale w 5tce zrobilem 1450 zdjec na jednym ladowaniu i to jest mile zaskoczenie
chyba przez to ze niema wbudowanej lampy ale pomimo wynik jest niezly"Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"Komentarz
-
Wszystko to prawda, pod jednym warunkiem - ze nie robisz zdjec BW
Oczywiscie pomijam glebie ostrosci oraz plastyke obrazu w srednim czy wielkim formacie
Komentarz
Komentarz