Zamieszczone przez marcingreen
Tematyka slubna:)
Zwiń
X
-
-
Przecież nikt mu nie zabiera klientów.Zamieszczone przez marcingreenMoże uda mi się w końcu wysępić od znajomego namiary na te fotoksiążki to wtedy zapodam w odpowiednim wątku. Bo coś Krakers jednak widze że nie puści pary z gęby
Komentarz
-
-
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Widziałem ostatnio zdjęcia ze ślubu gościa który nawet otworzył studio ( a ja się wacham nie wiem czemu widząc jego zdjęcia) . Wracając do zdjęć .Oczywisćie cała masa około 400 fotek ( bo oczywiście ludziska na wstępie życzą dużo zdjęćZamieszczone przez CalliactisDno, dno, dno i tyle...
Zarabiam na wykonywaniu zdjęć podczas ceremonii ślubu i innych uroczystościach kościelnych itp. - i powiem szczerze - to co ta stronke prezentuje, to jest dno... Czy ludzie to biorą? - tak! A dlaczego? - bo jeśli zdają sobie sprawę, że sami piękni nie są, to zaufają osobie która twierdzi, że jest "fotografem" (w cudzysłowiu, bo to nie jest ktoś kompetenty aby używać tego tytułu) i zrobi z nich 'cuda'. Przykra prawda jest taka, że im mniejsza mieścina tym ludzie chcą się bardziej 'pokazać' (sąsiadom? :P) i niestety wolą 'ślubną chałturę' - bo to jest jakiś 'wodotrysk'. Spotkałem się z tym, że ludzie proponowali mi: 'ale Panie Konradzie, Pan wsadzi tam jakieś króliczki w tle - takie wie Pan, bawiące się, albo tutaj mi Pan żonę na ręku wmontuje - bo ja to gdzieś widziałem' ... no i ja za każdym razem jak słyszę taki tekst mówię, że nie schodzę do takiego poziomu i niech szukają innego fotografa (a w dniu wesela to chyba dosyć trudne
) - wtedy usta się zamykają, a i tak potem mi za zdjęcia zawsze dziękują i cieszą się, że ich odwiodłem od głupich pomysłów... Ktoś kto jest już w tym zawodzie od lat powinien zdawać sobie sprawę, że musi podciągnąć warsztat i technikę, a nie robić 'na ilość'. Wiem, pieniążki do spora pokusa... ale czasami warto dać sobie wytchnąć, aby się nie wypalić...
) .Pierwsze 50 zdjęć oczywiscie cały przegląda efektów PS lub innego programu graficznego ,począwszy od najdziwniejszych ramek po gwiazdki serduszka aniołki i co tam jeszcze znalazł.A poźniej widocznie już mu się nie chciało albo wyczerpał inwencję i wstawiał fotki jak szły prosto z aparatu , nawet ich nie kadrował nie mówiąc o poprawienie kontrastu .Koszmar. Idąc na ilość nie na jakość tacy fotografowie mają klientów ... dlaczego nie wiem .
Komentarz
-
Widziasz, ja z kolei odbijam dla klientów bardzo mało zdjęć (chyba nawet za mało) ale spędzam nad nimi furę czasu żeby wyglądały dobrze tzn. naturalnie. PS jest potężnym narzędziem ale trzeba do niego podchodzić z głową. Jasne że można na allegro kupić za kilka zeta kupić zestawy badziewnych ramek czy teł i puścić automat ale nie o to chodzi w dobrze rozumianej obróbce cyfrowej.Zamieszczone przez krs76Zgadzam się z Tobą w zupełności. Widziałem ostatnio zdjęcia ze ślubu gościa który nawet otworzył studio ( a ja się wacham nie wiem czemu widząc jego zdjęcia) . Wracając do zdjęć .Oczywisćie cała masa około 400 fotek ( bo oczywiście ludziska na wstępie życzą dużo zdjęć
) .Pierwsze 50 zdjęć oczywiscie cały przegląda efektów PS lub innego programu graficznego ,począwszy od najdziwniejszych ramek po gwiazdki serduszka aniołki i co tam jeszcze znalazł.A poźniej widocznie już mu się nie chciało albo wyczerpał inwencję i wstawiał fotki jak szły prosto z aparatu , nawet ich nie kadrował nie mówiąc o poprawienie kontrastu .Koszmar. Idąc na ilość nie na jakość tacy fotografowie mają klientów ... dlaczego nie wiem .Komentarz
-
-
Zgadzam się z Tobą i również uprzedzam że dam nie wszystkie lecz wybrane najleprze technicznie i kompozycyjnie zdjęcia bo zależy mi na dobrej opinii żeby ktoś z czasem kto zna się na fotografii nie powiedział mlodej parze że przepłacili za taką lipną i kiczowatą robotęZamieszczone przez perlpaWidziasz, ja z kolei odbijam dla klientów bardzo mało zdjęć (chyba nawet za mało) ale spędzam nad nimi furę czasu żeby wyglądały dobrze tzn. naturalnie. PS jest potężnym narzędziem ale trzeba do niego podchodzić z głową. Jasne że można na allegro kupić za kilka zeta kupić zestawy badziewnych ramek czy teł i puścić automat ale nie o to chodzi w dobrze rozumianej obróbce cyfrowej.Komentarz
-
Tak na koniec dnia strona autorki zdjęć z której możemy być dumni przewyższającem poziomem prezentowanych wcześniej zachodnich fotgrafików
Komentarz
-
Bardzo ładnie i ciekawie pokazane, szczególnie plenery i detale. Profesionalizm.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Zamieszczone przez krs76Tak na koniec dnia strona autorki zdjęć z której możemy być dumni przewyższającem poziomem prezentowanych wcześniej zachodnich fotgrafików
http://www.szwabowicz.pl/home.php
a ja z kolei sie przylepie, idzie w ta samoa strone co podane wczesniej zachodnie strony i to na plus, nawet duzy (z otoczenia widac ze jednak Ci ktorzy ja najeli slono zaplacili, bo w tle nie jakas tania potancowa a tesciowa z klasa w kapeluszu i kelner z szampanem a nie wujek wladek z "weselna") ale troszke autorka traci przy zdjeciach z lampa, raza mnie te ostre cienie, zachodni autorzy jednak lepiej potrafili wycisnac z lampy ile sie da... ale i tak poziom dalej wysoki...
Komentarz
-
Ci młodzi jak to zobadzyli to chyba z wrażenia z tej łódki wypadli. :grin:Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
-
-
Co do poziomu - nie chce sie wypowiadac, bo na stronach zachodnich i tej rodzimej, są to różne style i inne "patrzenie" - ale strona i prace Pani Szwabowicz - bardzo "si" !! ;-)Zamieszczone przez krs76Tak na koniec dnia strona autorki zdjęć z której możemy być dumni przewyższającem poziomem prezentowanych wcześniej zachodnich fotgrafików
http://www.szwabowicz.pl/home.php
Fajnie, że jednak są u nas fotografowie, którzy podchodzą bardzo profesjonalnie do swojej pracy i swoich klientów. Oby takich więcej !Komentarz

Komentarz