Żarnik/Palnik do lampy canon 550ex

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matulka

Żarnik/Palnik do lampy canon 550ex

Witam,

Spalił się żarnik do lampy canon 550ex

Czy wiece gdzie można kupić?

Z góry dziękuję za odpowiedź
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

kupić to nie wiem, ale naprawią Ci na Żytniej w Warszawie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• kasprzak
      Bywalec
      • 2008
      • 189

Autora wątku napewno to pytanie nie zachwyci, ale z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wymiana takiego palnika ?
      Pozdrawiam
      Paweł Kasprzak

Komentarz

• aciek_l
        Bywalec
        • 2009
        • 213

Głowy nie dam, ale chyba około 270... Wymieniałem (na żytniej), ale to dawno było. ;]

Komentarz

• KubaZowsik
          Zablokowany
          • 2006
          • 103

No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.

Komentarz

• scanus
            Coś już napisał
            • 2005
            • 59

Zamieszczone przez KubaZowsik
            No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.
            Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?
            Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa.
            K

Komentarz

• KubaZowsik
              Zablokowany
              • 2006
              • 103

"Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?"
              - naturalnie, że tak

"Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa."

- Rzeczywiście nie jest to chyba trudna sprawa bo i proponowany termin naprawy był krótki. Finalnie lampa dobrze działa ale co się najeździłem to moje..

Lampę dosyć intensywnie używałem. Palnik przestał błyskać w pozycji 60 stopni i ogólnie głowica ciężko się obracała itd. Rozebrałem górę myśląc że pewnie coś drobnego się stało z zapadką na 60 stopniach. Jak rozebrałem to zobaczyłem doszczętnie zużyty palnik a że miałem kłopot ze złożeniem całości, to oddałem tak jak była do serwisu. Oczywiście załączyłem kartelunię z listą tego co trzeba tam zrobić (w skrócie, że lampa jest używana i chcę aby został wymieniony palnik a lampa "nasmarowana" by chodziła jak nowa, oraz by sprawdzono co jeszcze trzeba wynienić).

z opinii serwisu:

Opis uszkodzenia: OPIS USTERKI NA ZAŁĄCZONEJ KARCIE - ZROBIC PRZEGLĄD - EKSPERTYZĘ I WYCENIĆ NAPRAWĘ (LAMPA..
              Wyposażenie: Brak wyposażenia
              Stan urządzenia: ŚLADY UŻYTKOWANIA,
              Nazwa: W LAMPIE ZYZYTY PALNIK - WYMIANA. POZA TYM LAMPA W PELNI SPRAWNA! W LAMPI NIE SMARUJE SIE NICZEGO RUCHOMEGO!

1. Odbieram lampę, wkładam akusy, lampa błyska (miałem niestetyt tylko stałkę na 50D), więc wyjmuję zasilanie i klapka od komory akumulatorów zostaje mi w ręku... Dodam, że otwierałem tą komorę z milion razy zawsze w taki sam sposób a teraz jakoś to zrobiłem delikatnie
              więc tym bardziej zdziwiłem się że urwała się ! A jak miałem w ręku ten kawałek plastiku i próbowałem go na oczach serwisanta połamać, to nie dałem rady. Oczywiście to moja wina .... (tu rada: jak ktoś będzie odbierać lampę z serwisu to niech pracownik sam załaduje akusy samodzielnie).
              A wcześniej w opinii pracownika serwisu "lampa poza palnikiem w pełni sprawna". Ta część (klapka) jest tak "skomplikowana", że nie ma jej na stanie serwisu i trzeba czekać 2 tyg. ....

2. Przyjeżdżam po lampę (po ok. 2 tyg.), już proszę pracownika serwisu żeby sam założył akumulatory i widzę jak mu to marnie wychodzi (nowa część jeszcze się nie rozruszała) ale dał radę. Chcę płacić kartą ale k.... nie działa terminal... Musiałem zapłacić KK bo nie miałem gotówki. A terminal nie działał później półtora tygodnia... Dobrze że wtedy już miałem nówkę EX580 II..

3. Po półtora tyg. przyjeżdżam (upewniłem się że działa terminal). Sprawdzam lampę, tym razem na 17-50 2.8 . Palnik niestety nie zmienia ogniskowej (gdy lampa w pozycji "flash prosto w ryja"), ale zmienia gdy jest w pozycji pionowej eehheh. Okazało się że technik nie sprawdził czegoś tam po złożeniu i jakieś styki zostały podłączone odwrotnie Okazało się też, że jak poposiłem o to żeby sprawdzili całą lampę pod kątem ew. wymiany zużytych części itd, to nie zrobili tego. Zajęli się wyłącznie palnikiem (no i klapką od akusów którą moim zdaniem ktoś w serwisie ułamał albo mocno naruszył).

4. Upłynęły 2-3 dni i wracam po lampę. Na szczęście jest zrobiona i działa tak jak należy i w dodatku terminal do kart działa więc wychodzę strudzony (każda wizyta w seriwsie to przecież dwa etapy: pojechać i wrócić ...) całym tym jeżdżeniem. Sprawdzam, płacę, odbieram wraz z 50D którego zostawiłem na czyszczenie matrycy.

Ufff..

Komentarz

• matulka

a sam żarnik można gdzieś kupić?

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

Widze ze palnik jest juz prawie na wierzchu, poza odblysnikiem, mozesz go wyciagnac do konca i zrobic jakies zdjecie makro przy linijce ? Konkretnie chodzi mi o wymiary i o wszystkie 3 styki - tj. dwie nozki + najprawdopodobniej elektroda zaplonowa owinieta dookola rurki. Jesli Ci sie to uda to postaram sie znalezc jakies rozwiazanie problemu
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• KubaZowsik
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 103

a nie najprościej i najszybciej będzie po prostu zanieść lampy do serwisu u niech ją za ok. 300 zł zrobią ? Wiesz już na jakie elementy zwrócić uwagę przy odbiorze i może takich jak ja przygód nie będziesz mieć ...

Komentarz

• MaksymilianH
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 27

jesli komus udalo sie zmierzyc dokladnie zarnik, byloby super. Dzis mój kot postanowił zrzucić aparat z lampą ze stołu, gdzie stał podłączony do laptopa.
                      Straty: wszystkie "prowadnice palnika połamane, więc lampa wariuje, żarnik pęknięty więc nie błyska. Wyciągnąłem prowadnice z 540 EZ i pasuje do 550 EX, ale czeka mnie wymiana żarnika.
                      Pozdtawiam!
                      1D3, 1D, 50 1.4, 70-200, uzupelniamy

Komentarz

• rodeoo
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 63

Mam ten sam problem tyle że z 580 ExII :P

Ale tu masz link do twojego konkretnego problemu
                        http://cgi.ebay.pl/NEW-OEM-CANON-550...item4a97fde390

Komentarz

• piotr.mark
                          • 2010
                          • 12

Wybaczcie, że odgrzebuję temat, ale to chyba najsensowniejsze rozwiązanie.
                          Chciałem spytać, czy istnieje możliwość kupienia w Polsce palnika do 580EX. Jeżeli nie to czy ktoś brał ten palnik z ebay'a?
                          40D + BG-E2N | 50/1.8 | 90/2.8 | 70-200/2.8 USM IS |

Komentarz

• kisman
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 167

Chyba nie bardzo się to uda w Polsce
                            Dylemat mam ten sam bo jedna z moich 580EXII wręcz zadymiła i ma przydymiony palnik a mógł bym to sam wymienić bez problemu.
                            fotograf nowy sącz

Komentarz

• kisman
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 167

W zasadzie też mnie zainteresował ten palnik z ebay'a. Napisałem maila z zapytaniem do sprzedawcy czy jest to oryginał czy zamiennik. Póki co to zero odzewu.

Dzwoniłem też do serwisu, cena wymiany palnika do 580EXII to koszt 340~350zł + wysyłka
                              fotograf nowy sącz

Komentarz

Pracuję...