Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mackw
    Coś już napisał
    • 2008
    • 51

Zone Controler od pocket wizard
    http://dpreview.com/news/1006/100602...twizardac3.asp

Komentarz

• Andy1000

Witam
      Wymieniłem drugi zestaw .....................JEST TO Wielkie G,,,,,,,,,,,,,,,,
      nikomu nie polecam .
      Na 1ds mark 3 miga piorunem na wyswietlaczu a i tak lam nie wyzwala .....

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Andy1000
        Witam
        Wymieniłem drugi zestaw .....................JEST TO Wielkie G,,,,,,,,,,,,,,,,
        nikomu nie polecam .
        Na 1ds mark 3 miga piorunem na wyswietlaczu a i tak lam nie wyzwala .....
        a o czym piszesz?
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

O Pocketach?

Komentarz

• Lukaasz
            Coś już napisał
            • 2010
            • 75

Zamieszczone przez Ember
            A czy ktoś korzysta może z takiego wynalazku jak Pixel PAWN TF-361 ? Kosztuje to jakieś 200pln, a interesuje mnie jak się sprawuje z 430 EXII i jak wypada w porównaniu do YongNuo rf-602 ?

Również interesuje mnie ten wyzwalacz, czy ktoś miał możliwość porównać do rf-602?
            www.blueveil.eu

Komentarz

• Ember
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 31

Zamieszczone przez Lukaasz
              http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1666
              Również interesuje mnie ten wyzwalacz, czy ktoś miał możliwość porównać do rf-602?
              Powiem Ci tak. Porównania do rf-602 nie mam ale kupiłem ten wyzwalacz(mimo tego że odpowiedzi na pytanie nie uzyskałem) i jestem bardzo zadowolony. Nie wyzwala lampki "od tak sobie" nie mam żadnych problemów i jak na razie sobie chwalę.
              pkt. 8. regulaminu

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

przeniesione z http://canon-board.info/showthread.php?t=63095&page=4

Zamieszczone przez Przemek_PC
                [...]Z czasem możesz dokupić 580EX i masz już mały zestaw oświetleniowy, 580 na aparacie albo (lepiej) poza aparatem wyzwalana z aparatu przewodem, 430 w trybie slave i masz bajery typu podział siły błysku między lampami...
                ja zamiast 580 kupiłem 430 + ST-E2 i od razu mam lampę uwolnioną od stopki aparatu. Gdy do tego dokupię drugą 420/430EX to będzie dopiero fajny mały zestaw bez żadnych kabli i z mega wygodnym sterowaniem proporcjami błysku.
                często czyta się narzekania na skuteczność tego wyzwalacza, ale tak naprawdę instrukcja jest zbyt zachowawcza. Urządzenia wcale nie muszą "się widzieć". Tak to wygląda w rzeczywistości: (patrz pkt 2)
                http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=4
                i ja to mogę potwierdzić z własnych doświadczeń z 430 + ST-E2
                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: move posts OT
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2462

Odnośnie proporcji błysku, jeśli kupisz 420 to pozostaje Ci tylko ETTL a na moje oko te zmiany proporcji nie działają tak jak ustawione tzn. 1:8 nie wydaje się być w rzeczywistości 1:8. Najlepiej jakby dwie lampy pracowały w manualu ale do tego 420EX się nie nadaje, po przełączeniu mastera na M 420EX nie błyska w ogóle.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Odnośnie proporcji błysku, jeśli kupisz 420 to pozostaje Ci tylko ETTL a na moje oko te zmiany proporcji nie działają tak jak ustawione tzn. 1:8 nie wydaje się być w rzeczywistości 1:8. Najlepiej jakby dwie lampy pracowały w manualu ale do tego 420EX się nie nadaje,
                    ST-E2 też nie nie ma M i ja sobie zdaję sprawe, że tylko ETTL.

ewentualnie gdybym się jednak zdecydował na drugą 430EX to na obu mogę wymusić M, podłazić do każdej z osobna aby zmienić moc, a ST-E2 bedzie wtedy tylko wyzwalaczem błysku.

po przełączeniu mastera na M 420EX nie błyska w ogóle.
                    a tego mastera masz na aparacie czy na kablu (jakim?).

bo jesli na aparacie lub na kablu z pełną transmisją (OC-E3), to wydaje mi się, że 420EX powinna błyskać przejmując od mastera tryb M (chyba nawet z poziomu mastera mozna regulować manualną moc slave'ow - co jest zresztą jedną z przewag mastera w lampie nad masterem ST-E2)
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

Wiesz, mi się wiele rzeczy wydawało Myślałem, że podłączę 580 do aparatu przewodem synchro za 20zł, ustawię ją w tryb M a ona wyzwoli błysk z 420 z ustawioną proporcją. Okazało się jednak, że przy połączeniu kablem synchro pc-pc master może błyskać tylko w trybie M (logiczne) ale slave w postaci 420 nie błyska w ogóle, 430 podobno błyska w takim układzie o czym pisał mi jeden z kolegów ale sam tego nie testowałem. Miałem więc do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL. Po krótkiej analizie potrzeb kupiłem kabel (159zł za 5m). Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M to się niestety rozczaruje.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Wiesz, mi się wiele rzeczy wydawało
                        aż trafiła kosa na kamień ;-)

Myślałem, że podłączę 580 do aparatu przewodem synchro za 20zł, ustawię ją w tryb M a ona wyzwoli błysk z 420 z ustawioną proporcją. Okazało się jednak, że przy połączeniu kablem synchro pc-pc master może błyskać tylko w trybie M (logiczne) ale slave w postaci 420 nie błyska w ogóle, 430 podobno błyska w takim układzie o czym pisał mi jeden z kolegów ale sam tego nie testowałem. Miałem więc do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL. Po krótkiej analizie potrzeb kupiłem kabel (159zł za 5m).
                        i jeszcze to przeżywasz...? ;-)

już gdy tydzień temu o tym czytałem:
                        http://canon-board.info/showthread.p...471#post826471
                        to chciałem Ci napisać, że zbyt wiele oczekujesz :-)

Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M to się niestety rozczaruje.
                        Jeśli więc ktoś ma nadzieję, że 420 będzie pracowała w trybie M pod masterem podłączonym najprostszym kablem to się niestety rozczaruje

w innych przypadkach (master na aparacie, kabel ETTL) 420EX bedzie pracowała w trybie M.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2462

Zmartwię Cię, nawet jeśli 580 jest na aparacie to 420 nie błyska w trybie M (przed chwilą sprawdziłem żeby się upewnić).

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zmartwię Cię, nawet jeśli 580 jest na aparacie to 420 nie błyska w trybie M (przed chwilą sprawdziłem żeby się upewnić).
                            dziwne...? albo coś masz nie tak ustawione albo ja nie rozumiem instrukcji?

masz instrukcję od tej 580? zobacz na stronie 42 (580II - str.45)

Ręczne nastawy proporcji błysku w systemie.
                            Można ręcznie nastawić wydajność lampy (lamp) w każdej grupie.
                            Wszystkie nastawy wykonuje się w lampie Master.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2462

Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da. Niestety nie da się a przeszukanie sieci pod hasłem "420 manual mode" niestety potwierdza to, że się nie da. Chociażby:

"Just tried the 550EX/420EX in manual setting and sure enough, the 420EX did not fire no matter how I putz around with the settings (RATIO, Power, etc.). Now we know for sure.
                              I should have added to my last post that I tried it and it didn't work. Sorry!"

I to że mowa tu o 550EX nic nie zmienia, winna jest 420EX.

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Wszystko mam dobrze ustawione, wszystko sprawne i wszystko czytałem i dlatego, że czytałem to myślałem że się da. Niestety nie da się a przeszukanie sieci pod hasłem "420 manual mode" niestety potwierdza to, że się nie da.
                                Czyli nawet ten kabel za 159 nie pomógł?
                                Pisałeś, że miałeś do wyboru zmienić lampę albo kupić kabel ETTL i kupiłeś kabel.
                                To dlaczego jednak kupiłeś kabel a nie zmieniłeś lampę? (bo wspominałeś, że 430 powinna działać w manualu)
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...