Szumy na skanach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotrek71
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 35

Zamieszczone przez Jester
    Slajdy Masz na skanie to, co na kliszy. Z negatywem nie będziesz tak miał NIGDY.
    Miałem na myśli negatywy, może jakieś Farbwelty Kodaka, a można zwykły Fuji C-200 ?
    EOS 40D | [EF-S] 17-85 IS USM | [EF] 100-300 USM | [M42] Helios 44M | Sigma EF-500 DG SUPER | Soligor TIF-340

Komentarz

• s!wy
      Coś już napisał
      • 2008
      • 70

Zamieszczone przez Piotrek71

Skierowałem aparat (światłomierz) na śnieg, ustawiłem przysłonę f/11 i tak dobrałem czas naświetlania, żeby światłomierz wskazał +1. Dla sprawdzenia skierowałem aparat na niebo, żeby skontrolować ustawienia i światłomierz pokazał 0, czyli prawidłowo. Z tego co wiem, co z nieba można pobierać światło, jeśli mamy słońce za plecami.
      z tym sniegiem to roznie jest, jak jest pochmurny dzien to trzeba przeswietlic o 1-1.5ev (zalezy ile go jest w kadrze), a jak jest sloneczny to o 2-2.5ev (choc to tez nie jest regułą). Z tego co piszesz to roznica miedzy niebem, a sniegiem to 1ev, a to bardzo malo, biorac pod uwage ze na tej fotce w zasadzie jest tylko snieg i niebo to wychodzi ze cala fotka ma bardzo mala rozpietosc (właśnie ta różnice). Oddaj gdzies do skanowania (jak nie masz u siebie dobrego labu gdzie skanuja jak trzeba to poszukaj wysylkowo w necie).

ps. chyba cos krecisz ze pomiar pokazywal az tak mala roznice miedzy niebem, a sniegiem. Mysle ze niebo bylo bardziej ciemniejsze niz 1ev. wlasnie zrobilem pewien eksperyment, prosty bardzo, podciagnelem krzywe na zdjeciu az do momentu kiedy niebo stanie sie lekko blekitne. Zobacz sam co sie stalo z niebem, a co ze sniegem i gdzie sie podział szum
      pozdrawiam

Komentarz

• Piotrek71
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 35

Zamieszczone przez s!wy
        ps. chyba cos krecisz ze pomiar pokazywal az tak mala roznice miedzy niebem, a sniegiem. Mysle ze niebo bylo bardziej ciemniejsze niz 1ev. wlasnie zrobilem pewien eksperyment, prosty bardzo, podciagnelem krzywe na zdjeciu az do momentu kiedy niebo stanie sie lekko blekitne. Zobacz sam co sie stalo z niebem, a co ze sniegem i gdzie sie podział szum
        Ok., to jak mam w takim razie pociągnąć te krzywe, bo nie bardzo się w nich orientuję? Wydaje mi się, że pokazywał niebo naświetlone prawidłowo, bo zawsze sprawdzam pomiar, ale tylko "wydaje mi się"...
        EOS 40D | [EF-S] 17-85 IS USM | [EF] 100-300 USM | [M42] Helios 44M | Sigma EF-500 DG SUPER | Soligor TIF-340

Komentarz

• s!wy
          Coś już napisał
          • 2008
          • 70

3min w programie graf. sklejone 2 warstwy, coraz blizej jestem tego ze nie umiesz skanowac skoro nie wiesz co to krzywe
          pozdrawiam

Komentarz

• Piotrek71
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 35

Zamieszczone przez s!wy
            3min w programie graf. sklejone 2 warstwy, coraz blizej jestem tego ze nie umiesz skanowac skoro nie wiesz co to krzywe
            http://www.marekwinski.com/forum/krzywe.jpg
            Niestety jestem początkujący i tyle Będę się musiał bliżej z tym zapoznać

Komentarz

Pracuję...