Fotografia ślubna - jak zacząć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ajec
    • 2009
    • 8

Sejm zwolnił z VAT osoby rozliczające się kartą podatkową

Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, która zwalnia osoby rozliczające się w formie karty podatkowej z obowiązku rozliczania się z podatku VAT.

Za uchwaleniem głosowało 314 posłów, przeciwko 11, a trzech wstrzymało się od głosu.

Mali przedsiębiorcy rozliczający się z podatku dochodowego w formie karty podatkowej stali się płatnikami VAT (po przekroczeniu progu 40 tys. zł rocznego obrotu) od początku 2001 roku, na mocy ubiegłorocznej nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług (VAT).
    Moje forum-Digi scrapbooking
    Mój blog

Komentarz

• odi
      Bywalec
      • 2005
      • 141

Dziękuję za odpowiedź, ale jednak dalej jest to dla mnie nie jasne, ponieważ karty się nie rozlicza, nie prowadzi się rachunkowości, to na jakiej podstawie oni mają wyliczyć te 40tyś rocznie. Myślałem, że to będzie różowo a tu proszę, 40 tyś a potem VAT. Po przekroczeniu tego progu zabawa przestaje być opłacalna i chyba lepiej przejść na KPiR?
      pkt 8 regulaminu

Komentarz

• ajec
        • 2009
        • 8

Tutaj jest chyba aktualny artykuł klik
        Moje forum-Digi scrapbooking
        Mój blog

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Zamieszczone przez odi
          Dziękuję za odpowiedź, ale jednak dalej jest to dla mnie nie jasne, ponieważ karty się nie rozlicza, nie prowadzi się rachunkowości, to na jakiej podstawie oni mają wyliczyć te 40tyś rocznie. Myślałem, że to będzie różowo a tu proszę, 40 tyś a potem VAT. Po przekroczeniu tego progu zabawa przestaje być opłacalna i chyba lepiej przejść na KPiR?
          ale zrozum

VAT jedno , podatek dochodowy drugie

bedac na karcie , dochodowy jest staly i smiesznie niski a VAt ten sam
          bedac na ogolnych zasadach placisz za wszystko 19% czy ile tam jest i VAT znow ten sam

wiec to spora roznica ;]

Ta zmiana ze na karcie jest sie zwolnionym z vatu to od kiedy wchodzi/wszela ?
          no comment...

Komentarz

• odi
            Bywalec
            • 2005
            • 141

Zamieszczone przez MM-architekci
            ale zrozum

VAT jedno , podatek dochodowy drugie

bedac na karcie , dochodowy jest staly i smiesznie niski a VAt ten sam
            bedac na ogolnych zasadach placisz za wszystko 19% czy ile tam jest i VAT znow ten sam

wiec to spora roznica ;]

Ta zmiana ze na karcie jest sie zwolnionym z vatu to od kiedy wchodzi/wszela ?
            Często muszę się długo zastanawiać nad sensem Twoich wypowiedzi, zatem albo trochę niewyraźnie piszesz, albo ze mną coś nie tak:P
            No ale jak już się zastanowię, to dochodzę do wniosku, że ze mną jest coś nie tak:P
            Ostatnio edytowany przez odi; 3953.
            pkt 8 regulaminu

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

placisz podatek dochodowy + VAT jesli chcesz/musisz ( prog do przekroczenia )

i tak to jest przy ryczalcie w wypadku foto 20% + VAT

wiec te procenciki sie zbieraja ;] , wiec zanim sie wybierze cos trzeba dobrze przemyslec sprawe

poczytaj jeszcze o formach opodatkowania i o samym VAT
              no comment...

Komentarz

• odi
                Bywalec
                • 2005
                • 141

ja już wybrałem kartę podatkową. VAT ruszać nie chcę, zatem do póki mogę, to będę się starał mieć z nim spokój, a będę mógł długo bo nie szybko osiągnę obroty rzędu 56K
                pkt 8 regulaminu

Komentarz

• Bart3k
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 316

mnie zastanawia dlaczego nie chcecie wchodzić w VAT?? Kupujesz sprzęt odliczasz, paliwo odliczasz telefon doliczasz,,, wszystko odliczasz... jesteś na karcie.... nic nie odliczasz. Sumując... przy wartości sprzętu foto i kosztów jakie fotograf ma nie warto nie być VATowcem
                  Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez Bart3k
                    paliwo odliczasz
                    Tylko, jeśli jeżdzisz samochodem z homologacją cieżarową.
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kuba_psk
                      • 2010
                      • 7

Dinderi jest jeszcze tzw kilometrowka i tu homologacji nie trzeba.

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

Rzecz w tym, aby nie okazalo sie, ze aby narobic kosztów na koniec roku trzeba zaciagac kredyty
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Hiv
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 321

Też nad tym myślałem... Zwłaszcza w pierwszym roku prowadzenia firmy gdzie zakupy za pond 40tys dały niezły zwrot vatu

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

Zamieszczone przez Bart3k
                            mnie zastanawia dlaczego nie chcecie wchodzić w VAT?? Kupujesz sprzęt odliczasz, paliwo odliczasz telefon doliczasz,,, wszystko odliczasz... jesteś na karcie.... nic nie odliczasz. Sumując... przy wartości sprzętu foto i kosztów jakie fotograf ma nie warto nie być VATowcem
                            i kazdemu do uslugi doliczasz 22% , teraz sobie wyobraz ze mlodzi nie placa 3000 zl a 3600 , no bo vat wiec z pewnoscia sie uciesza no chyba ze z gorym im wliczasz w cene 3000 zl vat ale co wtedy jak kosztow nie bedziesz mial ?

zonk i na gwalt ich szukanie , ciagle kombinowanie , ksiegowa itd

to sie nie oplaca jesli ktos zajmuje sie w 80% slubami i przy okazji robi inne rzeczy

troche sie odliczy na paliwie , troche na sprzecie od czasu do czasu i kuniec , a tak masz swiety spokoj i cackasz sie z vatem
                            no comment...

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez kuba_psk
                              Dinderi jest jeszcze tzw kilometrowka i tu homologacji nie trzeba.
                              A jak się odlicza Vat od kilometrowki?
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kuba_psk
                                • 2010
                                • 7

Dinderi nie wiem. Bedac w biurze rachunkowym i pytajac jaka forme rozliczeniowa wybrac dostalem od znajomej informacje, ze prowadzac dzialalnosc i nie wprowadzajac do niego auta (zostaje na osobe prywatna) mozna prowadzic kilometrowke i wrzucac w koszty ale jak to dokladnie dziala musial bym dopytac.

Komentarz

Pracuję...