Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FreelancePhoto

Pyłęk pod przednią soczewką 18-200mm IS

Witam!
    Mam 50D i kilka szkiełek w tym także C18-200mm IS. Ostatnio zauważyłem iż pod frontową soczewką jest jakiś maleńki paproch.... Na zdjęciach nie ma żadnego problemu bo nie widać ani na jasnym ani na ciemnym tle. Jednakże denerwuje mnie to strasznie bo jeśli dostał się jeden to może i więcej. Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało. Pytanie czy znacie w łódzkim lub mazowieckim jakiś serwis który w razie problemu niskokosztowo i przede wszystkim dokładnie to wyczyści??? Przy okazji chciałem zapytać czy posiadacze serii L serio nie mają takich problemów??
    Pozdro,
    Łukasz
  • poszukiwacz2006
    Uzależniony
    • 2007
    • 824

Co rozumiesz pod pojęciem " w razie problemu"? Rób zdjęcia i nie przejmuj się paprochami. Nawet L-ki zasysają trochę świństwa do środka. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Tomeksad2
      Bywalec
      • 2008
      • 211

Pyłki były, są i pewnie będą i nikt się nimi specjalnie nie przejmuje tylko robią zdjęcia.
      W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• gonzo44
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1304

Odpowiem, na drugie z pytań jako posiadacz serii L sztuk raz - nie, nie mam takich problemów, pewnie dlatego, że zupełnie się tym nie przejmuje. Skoro na zdjęciach nie widać to nie ma co sobie głowy zawracać i z jednym pyłkiem latać po serwisach.
        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Biperek
          Uzależniony
          • 2007
          • 593

Jak na zdjęciach nie ma problemu to po co się przejmować ? Za jakiś czas jak będziesz miał ich tam "naście" to przestaniesz się przejmować Miałem kiedyś 70-210 f/3,5-5,6 USM - to był odkurzacz Na zdjęciach zero problemu. Od 2 lat mam 70-200 f/4 L - zero paprochów. Nie bierz do głowy dopóki nie chrzęści i nie wyłazi na zdjęciach. Szkoda nerwów i pieniędzy na ewentualne czyszczenie.
          Pozdrawiam
          Marek/Biperek

Komentarz

• Kronos
            Bywalec
            • 2008
            • 237

Zamieszczone przez FreelancePhoto
            ..Mam założone na przód filtr UV i polaryzacyjny, no ale jakoś się to dostało..
            Pyłki dostają się przez "tubus" przy zamianie ogniskowej. Występuje efekt próżni i szkło zasysa kurz jak odkurzacz.

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2666

Miałem przyklejone takie "cóś" do T 28-75. Też mnie wqrzało. Oczywiście zdjęcia bez żadnej skazy. A "cóś" po 2 miesiącach samo sobie gdzieś poszło
              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
              Fumare humanum est!

Komentarz

• adi_85
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 39

Jeżeli pyłek nie jest widoczny na zdjęciach, to nie ma sensu się tym przejmować, tylko robić jak najlepsze fotki :-D
                Bardziej martwiłbym się o matrycę, bo może byc tak jak u mnie - na przysłonach rzędu f/16 - syf jakich mało... a zauważyłem to dopiero po ponad 2 latach posiadania puszki. Się wyczyści i się będzie dalej nie przejmować :-D
                EOS_SYSTEM
                brodatefoto.wordpress.com

Komentarz

• roshuu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1107

Olej to. Jak bedzie calkowicie szaro na przedniej soczewce to dopiero wyczysc
                  6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

Myślisz, że Helmut Newton miał miał bardziej szczelny obiektyw w swoim Rolaju?
                    Dopóki paprochy nie zasłonią Ci połowy przedniej soczewki nie masz się raczej czym przejmować. Jak pisali koledzy - idź rób zdjęcia, nie czytaj for internetowych

Komentarz

• FreelancePhoto

Dzięki za słowa otuchy. Może faktycznie sie przejąłem za bardzo. No, ale lepiej wiedzieć niż być zaskoczonym.
                      Pozdro!

Komentarz

• misieek
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 176

A ja z drugiej beczki. Po co nam takie fajne optycznie obiektywy skoro na szkle który jest z 9 elementów mamy paprocha?
                        GG: 538295
                        SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane

Komentarz

Pracuję...