Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

Zamieszczone przez ABJ
    czyli winieta pojawi sie dopiero, kiedy czas otwarcia migawki bedzie krotszy niz czas w jakim swiatlo dotrze do obiektu fotografowanego... tak myslac na szybko...
    Zamieszczone przez robgr85
    to nigdy nie będzie miało miejsca
    Zamieszczone przez ABJ
    wiem
    ABJ, ma to sens!:neutral:
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• ABJ
      Bywalec
      • 2007
      • 234

no czasem mi sie wymsknie cos sensownego
      abjphotography.com

Komentarz

• Selena
        Uzależniony
        • 2008
        • 502

Zabawię się w archeo ;-)

Trochę czasu od ostatnich postów minęło, ale mam nadzieję, że ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
        Zamieszczone przez laur
        Kupiłem zestaw do radiowego wyzwalania lamp błyskowych, używałem starej lampy od zenita jako tani zamiennik studyjnej, tez pojawiał się cień przy czasach krótszych niż synchronizacja, ale jak założyłem na sanki lampę błyskową a wyzwalacz radiowy podłączyłem kabelkiem do aparatu to podobnie jak w opisanym przypadku było juz ok, tak sie dorzuce do tematu
        No właśnie ! Udała się jeszcze komuś ta sztuka ?
        Jeśli tak to jakie lampy udało się wykorzystać i z jakimi wyzwalaczami.

To nie jest przypadek, dałem informacje na forum strobist'a z flickr.com, i tam ludziom to działa z różnego rodzaju 'alien bees', a nawet z lampkami vivitarami czy sb-26 odpalanymi z fotoceli [ale ustawionymi na pełną moc, aby błysk dłużej trwał].
        Czy rodzaj fotoceli jest istotny tzn. zwykła czy na drugi błysk (np. MIF)?

prosta sprawa, podłączasz wyzwalacz do wyjścia lampy ustawionej w HSS i wyzwalasz z radia a nie fotoceli (działa, sprawdzone).
        A co jeśli lampa nie ma wyjścia (550 EX nie ma )?

I ciąg dalszy. Czy i jak można wyzwolić takie coś :http://www.allegro.pl/item886795884_...m_synchro.html
        Próbowałam i jedyny realny "zysk" to przy 550EX na sankach w HSS, i tej lampie podpiętej kablem synchro - skrócenie czasu z 1/200 na 1/250
        Z Phottix-em ta sztuka się nie udała.
        Moje zdjęcia

Komentarz

• Jacek_Z
          Moderator
          • 2005
          • 2726

Zamieszczone przez Selena
          No właśnie ! Udała się jeszcze komuś ta sztuka ?
          to nie sztuka. Tylko trzeba zrozumeić jak to działa. Kilka postów wyzej masz wyjaśnienia. A nawet kolega dał rysunek

Próbowałam i jedyny realny "zysk" to przy 550EX na sankach w HSS, i tej lampie podpiętej kablem synchro - skrócenie czasu z 1/200 na 1/250
          Z Phottix-em ta sztuka się nie udała.
          bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.
          Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Selena
            Uzależniony
            • 2008
            • 502

Zamieszczone przez Jacek_Z
            to nie sztuka. Tylko trzeba zrozumeić jak to działa. Kilka postów wyzej masz wyjaśnienia. A nawet kolega dał rysunek
            Akurat rysynek jest dla mnie bardzo czytelny :-)

Więc to, co zacytowałam w poprzednim poście to ściema i pobożne życzenia kolegów ???

Przeczytałam uważnie cały watek i zastanowiła mnie rozbieżność opinii. Skoro ktoś twierdzi, że da się radiem i to nie tylko studyjne, to chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście tak jest.
            Inna sprawa, że, jak to kobiecie, wszystko co z prądem i elektroniką związane jest mi obce :-D ;-)

bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.
            Z lampą w HSS na sankach też nie działa...
            Powtórzę jeszcze pytanie, czy rodzaj fotoceli ma znaczenie ? I czy takie najprostsze lampy też tak mogą działać ?

Z góry dziękuję za życzliwość i cierpliwość :-)
            Moje zdjęcia

Komentarz

• Jacek_Z
              Moderator
              • 2005
              • 2726

radio musiało by obsługiwać tryb HSS, więc zwykły Phottix nie ma prawa zadziałać.
              Z lampą w HSS na sankach też nie działa...
              Dziwne. Ale skoro nie działa tak, to w żaden inny sposób nie zadziała.
              Powtórzę jeszcze pytanie, czy rodzaj fotoceli ma znaczenie ?
              Nie powinien.
              I czy takie najprostsze lampy też tak mogą działać ?
              Powinny.

Jak widać między "powinno działać" a "działa" jest różnica

Z góry dziękuję za życzliwość i cierpliwość :-)
              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Mellan
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1851

Faktycznie, odpala się
                Dziś próbowaliśmy w Szczecinie i śmiga http://canon-board.info/showthread.p...746#post758746

Na sankach, owszem, na radyjku już nie. Tak jak zauważył Jacek_Z. - chińczyk nie obsługuje HSS'a, niestety.
                C-F-K - forever

Komentarz

• Selena
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 502

Jak widać między "powinno działać" a "działa" jest różnica
                  Dziękuję :-)
                  Wygląda na to, że moje wątpliwości mają jakieś uzasadnienie.
                  Zamieszczone przez Mellan
                  Na sankach, owszem, na radyjku już nie. Tak jak zauważył Jacek_Z. - chińczyk nie obsługuje HSS'a, niestety.
                  To ja poproszę o krótki opis : jaką lampą, jakie lampy i jaka fotocela(wbudowana czy zewnętrzna).
                  Da to - nie tylko mnie - wiedzę co i jak można w ten sposób wykorzystać.
                  Oczywiście prośba jest również do innych użytkowników, którzy z tego patentu korzystają.
                  Taka lista mogłaby ułatwić wybór sprzętu przy kolejnych zakupach.
                  Moje zdjęcia

Komentarz

• Pawel_G
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 527

Może odpowiem zamiast Mellana bo tez wczoraj bawiłem się tym trybem. Lampa 580EXII na manualu na 1/16, wyzwalała dwie studyjne Elfo chyba 500 ws poprzez wbudowane fotocele. Działało to bez zarzutu. W sobotę zobacze sobie jak działa z moimi Powerluxami VC400.

Komentarz

• Mellan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1851

Dzięki, Paweł, dokładnie jak mówisz.
                      Ja tylko dodam Selenie, że palnik flasha skierowany był ku górze i nie zauważyłem jego widocznego udziału w oświetleniu sceny. Zewnętrzne fotocele być może pomogłyby przy mniej korzystnych ustawieniach lamp studyjnych lub do zmniejszenia mocy flasha wyzwalającego.
                      C-F-K - forever

Komentarz

• Pawel_G
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 527

Pozwole sobie dodać zdjęcie poglądowe z wczorajszego testu:

f 2,8, 1/6400 55 mm z 17-55.
                        Rozmycie tła z jakim nie miałem nigdy do czynienia używając lamp studyjnych.

Komentarz

• piotrek72t
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 380

A ja cały czas jestem po mocnym wrażeniem, że to faktycznie działa !
                          Piotr Talarczyk
                          1ds III 1d

Komentarz

• Selena
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 502

Do cierpliwych (upartych ;-)) świat należy
                            Pawel_G, Mellan po Waszych postach jeszcze raz przetestowałam sprzęt i znalazłam rozwiązanie - jak zawsze słabym punktem okazał się człowiek, czyli ja, a nie sprzęt.

Niniejszym odszczekuję - najprostsze (najtańsze) lampy też tak będą działać.

Rozwiązanie problemu jest proste, wręcz banalne.
                            Palnik miałam ustawiony w sufit i moc ustawioną na 1/128 (zasugerowałam się poradnikiem lub wcześniejszymi postami) i to było za mało. W zależności od odległości między lampami dopiero moc 1/64 lub 1/32 wyzwalała lampę studyjną.

Zyskałam przy tych eksperymentach dodatkową wiedzę. Ta sama lampa wyzwolona radiem synchronizuje na 1/200, natomiast kablem na 1/250. Z czego to wynika nawet nie będę dociekać ;-)
                            Moje zdjęcia

Komentarz

• Mellan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1851

...
                              Palnik miałam ustawiony w sufit i moc ustawioną na 1/128 (zasugerowałam się poradnikiem lub wcześniejszymi postami) i to było za mało. W zależności od odległości między lampami dopiero moc 1/64 lub 1/32 wyzwalała lampę studyjną.
                              ...
                              Ja zacząłem od 1/32 (w sumie nie czytałem, tylko sprawdzałem zasłyszane od Alde'go) i wyszło loteryjnie, dlatego 1/16. I się sprawdza.
                              Wychodzi na to, że pora zakosztować nieco wolności w studio :-D
                              C-F-K - forever

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

radio musiało by obsługiwać tryb HSS
                                Czyli co, zestaw : aparat + lampą w trybie HSS na sankach ze swoich wyjść analogowych (gniazdo pc/synchro czy co tam jeszcze) daje sygnał w tym samym momencie (gdzieś w środku przebiegu migawki) co ten sam zestaw bez włączonego HSS'a?

W takim razie jeżeli na siłę musi być nie przez fotocelę, to proponuję spróbować tego rozwiązania :

Aparat -> Lampa z HSS -> Fotocela z wyjściem synchro > Kabel synchro > Radiowy nadajnik typu chinol > ................................. > Radiowy odbiornik typu chinol > kabel synchro > Lampa docelowa.

W miejscu kropek - przerwa. Tam gdzie nie ma kropek - rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. Fotocelę spróbować przykleić bezpośrednio na palnik Lampy z HSS

Jak na moje to powinno działać, chyba że na radiu jest jakieś mega opóźnienie.

Komentarz

Pracuję...