Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM

Ma ktos juz to szklo? jak sie sprawuje?
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• ToMo
      Coś już napisał
      • 2005
      • 93

Ja kupiłem je w czwartek i po zrobieniu kilku fotek jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim HSM (miodzio i malinka). Mam 28-75 od Tamrona - bardzo dobre szkło, jestem jego fanem - i pomimo tego Sigma zagości chyba na dobre w mojej 30-tce. Potrzebuję szerszego kąta do reporterki a zakres Sigmy bardzo mi pasuje. Uzupełniając to szybkim AF i stabilizacją rekompensuje mi się utrata jasności w stosunku do T. Generalnie na chwilę obecną jestem zadowolony - nie wiem jednak czy nie zmienię zdania po dokładniejszym teście.
      50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Komentarz

• liquidsound
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1956

Zrob dokladny test i duzo sampli. Please
        1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
        Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Matt_K-K
          Początki nałogu
          • 2008
          • 322

Zamieszczone przez ToMo
          Ja kupiłem je w czwartek i po zrobieniu kilku fotek jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim HSM (miodzio i malinka). Mam 28-75 od Tamrona - bardzo dobre szkło, jestem jego fanem - i pomimo tego Sigma zagości chyba na dobre w mojej 30-tce. Potrzebuję szerszego kąta do reporterki a zakres Sigmy bardzo mi pasuje. Uzupełniając to szybkim AF i stabilizacją rekompensuje mi się utrata jasności w stosunku do T. Generalnie na chwilę obecną jestem zadowolony - nie wiem jednak czy nie zmienię zdania po dokładniejszym teście.
          No wlasnie, a powiedz jak tam jest z AF? Faktycznie cichy i w miare szybki? Kreci pierscieniem podczas ostrzenia?

Komentarz

• ToMo
            Coś już napisał
            • 2005
            • 93

Panowie trochę jestem "zarobiony" - napiszcie jakiego rodzaju test mam przeprowadzić (na bateryjkach, tablicach, przedmiotach, ludziach) - jakie mam sprawdzić ogniskowe, przy jakich przesłonach - zrobię to jak tylko ogarnę robotę ...
            50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Komentarz

• Matt_K-K
              Początki nałogu
              • 2008
              • 322

Celnosc obiektywu jak dla mnie wystarczy ze opiszesz slownie, w takich typowych sytuacjach, czyli przy dobrym swietle, przy slabszym swietle. FF/BF to juz bardziej indywidualna kwestia - z jednym szkielkiem czy korpusem roznie moze byc.

Jesli mogę prosić, to chcialbym zapytac o glosnosc autofocusa, jak wypada w porownaniu np. do 50/1.8 , kita 18-55 czy tez moze jest porownywalna do silnikow USM. No i jeszcze pytanie takie bardziej "mechaniczne" - czy pierscien ostrosci obraca sie podczas ostrzenia?

A co do zdjec z ostroscia, to mysle ze "standardowo" - poszczegolne ogniskowe na pelnych dziurach oraz przymkniete do f/4 czy f/5.6 ... Ale to jak bedziesz mial czas Z gory dzieki

Komentarz

• rosim
                Początki nałogu
                • 2005
                • 368

Ja jeszcze dodam, że przydałyby się zdjęcia zrobione ze stabilizacją i bez - tak dla porównaniai więcej na przesłonie 2.8, bo w mojej "starej" wersji obraz na 2,8 jest nieco mydlany.
                Matt_K-K - mam "starą" wersję 17-70 i jeśli chodzi o głośność AF, to mogę porównać do kita 18-55IS - sigma jest głośniejsza, ale na pewno bradziej cicha niż tamron 55-200, czy stałka canona 28f2.8. Na pewno głośność AF w "starej" sigmie nie jest dużym problemem, a jeśli w nowej jest HSM, to powinno być ok.

Komentarz

• rosim
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 368

Na optycznych sa już zdjęcia z 17-70 OS HSM:
                  Kolejny ciekawy obiektyw, który miał niedawno premierę to Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM. Nic więc dziwnego, że od razu jak wpadł w nasze ręce, wykorzystaliśmy chwilę dobrej pogody, aby wykonać kilka zdjęć przykładowych i podzielić się nimi z naszymi Czytelnikami. Zapraszamy do obejrzenia i dyskusji. ...

pewnie test jest już w trakcie i niebawem się ukaże

Komentarz

• ToMo
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 93

Kręci pierścieniem, AF jest bardzo cichy - w słabym świetle potrafi się mylić (może wina 30-tki)

Komentarz

• PiTTer
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 48

Nioo, jakość zdjęć tej Sigmy przy pełnej dziurze to jest niezła. Dobrze działający OS to kolejny duży plus. Cena ok. 1700 PLN też by mnie nie zniechęciła. Tylko jedna bardzo ważna dla mnie kwestia, celność AF. jak przeczytałem to różnie bywa w tej Sigmie. Gdyby była jak w C17-85 IS USM to bez wahania bym te siedem stów dołożył do Sigmy. A tak przymykam dziurę i daję radę
                      Czekam na opinie użytkowników nowej Sigmy bo to szkiełko mnie mocno ciekawi.
                      Pozdrawiam!

Komentarz

• eternus
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 668

Na razie to chyba trzeba poczekać, ale na test na optyczne.pl - swoją drogą wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że już niedługo.

Myślę, że wiele osób wstrzymuje się z ostateczną decyzją właśnie do zapoznania się z tym testem - w tym obok podpisany.
                        EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                        "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                        że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Raus
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 120

Macie test: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=181

W sumie wypadła bardzo dobrze!!

Myślę że będzie tańszą alternatywą dla 15-85 (i przy okazji trochę jaśniejszą)
                          Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Komentarz

• eternus
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 668

Racja. Choć chyba rokowania co do ceny były nieco niższe (1800 to miała być cena oficjalna). Ale zważywszy na to, jaki jest popyt na ten model, to chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie, że te 1800 spadnie.
                            Ostatnio edytowany przez eternus; 537.
                            EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                            "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                            że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• szymekgd
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 292

Jestem ciekawy jak bedzie z powtarzalnoscia parametrow w obiektywach
                              CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• kashpir_pl
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 136

Ja w trakcie poszukiwań - chcę zmienić swojego Tamrona 17-50 na coś ze stabilizacją w rozsądnej cenie. Początkowo naturalnym wyborem wydawała się właśnie wersja VC ale potem:
                                - poczytałem o Tamronie 17-50 VC, że optycznie jednak trochę gorszy od wersji bez VC, że głośny, że dużo mydlanych egzeplarzy
                                - przeczytałem test Sigmy na optycznych
                                Co prawda Sigma ma światło nieco gorsze, ale poza tym nie za bardzo jest się do czego przyczepić. A dodatkowo ma zakres, który świetnie by się uzupełnił z moim Canonem 70-300. Są już jacyś szczęśliwi (a może nieszczęśliwi) posiadacze tej Sigmy i mogą podzielić się swoimi opiniami? Byłbym również wdzięczny za ewentualne linki do stron z testami, którym można ufać :-)
                                Siem de i kilka obiektyvoof

Komentarz

Pracuję...