Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Kilka uwag na gorąco:
    matryca - będzie porażka pod względem szumów i rozpietości tonalnej tzn. szumy pójdą z 500D a rozpiętość z 7D i wyjdzie to co wyjdzie, a gdyby się ktoś pytał skąd wiem to opieram się na doświadczeniu. 18mpix to dużo za dużo (15mpix to również za dużo) 12mpix by wytarczyło, co do powiększeń to akurat mam odwrotne zdanie od poprzedników albo robię duże albo żadne tzn. pokazuję na ekranie . co do tych 15 mpix to może ktoś o dużej wyobraźni widzi więcej detalu ja widzę szum - szum wielki jak zimowe niebo z gwiazdami na mniejszych matrycach tego nie było - da się z tego zrobić zdjęcie ale wolałbym bez szumu, oczywiście posiadacze będą twierdzić że widzą detal - posiadacz jak już wyda kasę to mu się zawsze wyobraźnia niepomiernie zwiększa
    filmy - znam takich co na to czekali i kupią ten aparat sprzedając 500D - mikrofon, sterowanie, szybsze full HD jeśli ktoś kręci i chce zrobić coś odrobinę bardziej konkretnego to pewnie będzie zadowolony, tu widać postęp
    ekranik - nie wiem po co lepszy w 500D jest dobry (nawet czasem za dobry) ne zalapałem tematu z proporcjami tego ekranu ale przeczytam jeszcze raz 3:2 znaczy tak jak ma być bo chyba czegoś nie łapię w tej reklamie
    przycisk Q - to pewnie drugi direct print jeden do drukarki kolorowej drugi do czarno-białej
    co do targetu to ja jestem targetem tego aparatu - lubię małe korpusy, inne parametry są dla mnie bardziej niż wystarczające zdjęć seryjnych nie robię, wysokiego iso nie używam 99% zdjęć robię na ISO 100 (pewnie 1600 będzie spokojnie używalne), problemów z af nie mam, miałem już w życiu kilka większych aparatów, nie mam parcia na sprzęt, czy go kupię - nie wiem na szczęście nie będę królikiem i będę w stanie zrobić trochę zdjęć zanim go kupię
    Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mgtan
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1084

ale ty jesteś Prorokiem jaś!

Ale patrząc na 5D MkI i MkII powinno byc jak mówisz a tak nie jest.

Nie kibicuje jakoś specjalnie 550D ponieważ ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana ale nie ciesze sie kiedy jakiś model daje d..y
      Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
      24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
      Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• adamires
        Zablokowany
        • 2006
        • 34

Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic"

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

Zamieszczone przez adamires
          Tak sobie mysle. Telefonem komorkowym mozna zrobic "zdjecie" czy nagrac "filmik", ale z aparatu fotograficnego nie mozna "zadzwonic"
          buuhahha... to był tekst dnia :-)

mamy dobre telefony z kiepskimi apatratami więc powinniśmy mieć dobre aparaty z kiepskimi telefonami... ;-)

bedzie test jak szybko da się wpisac smsa na wyświetlaczu aparatu 60D ;-)

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

Będzie dotykowy

Komentarz

• tylkoNikon
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 30

powinien być 1 model z matrycą 20-24 mpx dla potrzebujących dużych odbitek - reszta modeli stop na 12mpx i pracować nad używalnym wysokim ISO

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez mgtan
                ale ty jesteś Prorokiem jaś!

Ale patrząc na 5D MkI i MkII powinno byc jak mówisz a tak nie jest.

Nie kibicuje jakoś specjalnie 550D ponieważ ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana ale nie ciesze sie kiedy jakiś model daje d..y
                Nie bardzo widać związki 5D I i II z małymi matrycami APS-C widać się daleko już od tego sprzętu (xxxD) oddaliłeś, ja jestem prawie zupełnie szczęśliwym posiadaczem 500D więc coś wiem o szumach tej 15mpix matrycy.

Sprzęt mnie mało rusza, wolę robić zdjęcia a to tego potrzebuję naprawdę mało.

Ja kibicuję temu modelowi i to nawet bardzo bo go może kiedyś kupię albo kupię starą piątkę lub nową piątkę lub jeszcze nowszą piątkę.
                7D, 50D nie kupię bo ta grupa produktowa nie jest do mnie skierowana
                chciałbym żeby to był przyzwoity aparat (550D), nie cieszę się jak jakiś model daje ciała po prostu stwierdzam fakty.
                Jestem szumofobem
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Grzesiek_PL
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 834

500D - 3.4 fps up to 170 JPEG / 9 RAW frame
                  550D - 3.7 fps up to 34 Large/Fine JPEG / 6 RAW frames

Dla mnie 550D ma poważną wadę

Komentarz

• mgtan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1084

no co? pamieci u canona drożeja ;-) a po za tym to jak ze sportowym samochodem, możesz szybko ale na mniejszym zasięgu ;-)

Komentarz

• G0KU
                      • 2010
                      • 14

Zamieszczone przez jaś
                      co do targetu to ja jestem targetem tego aparatu - lubię małe korpusy, inne parametry są dla mnie bardziej niż wystarczające zdjęć seryjnych nie robię, wysokiego iso nie używam 99% zdjęć robię na ISO 100 (pewnie 1600 będzie spokojnie używalne), problemów z af nie mam, miałem już w życiu kilka większych aparatów, nie mam parcia na sprzęt, czy go kupię - nie wiem na szczęście nie będę królikiem i będę w stanie zrobić trochę zdjęć zanim go kupię
                      Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
                      http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
                      Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.

Komentarz

• Grzesiek_PL
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 834

Ale te zdjęcia są odszumiane To nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.

Komentarz

• G0KU
                          • 2010
                          • 14

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                          Ale te zdjęcia są odszumiane To nie są surowe raw'y. Więc nic tu puki co nie porównamy.
                          No faktycznie, popatrzyłem jeszcze raz na zdjęcia z 500d i wydały się mniej odszumione. Trzeba poczekać na jakieś inne sample.

Komentarz

• Sober
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 513

Zamieszczone przez jaś
                            Kilka uwag na gorąco:
                            matryca - będzie porażka pod względem szumów i rozpietości tonalnej tzn. szumy pójdą z 500D a rozpiętość z 7D i wyjdzie to co wyjdzie, a gdyby się ktoś pytał skąd wiem to opieram się na doświadczeniu.
                            Ciekawe jakim doświadczeniu...? Na razie z tego co widzą moje oczy to mogę powiedzieć tyle, że w moim 40D używalne jest ISO800 (ew ISO1600), w 15to megapikselowym 50D używalne jest ISO1600 (ew ISO3200), a w 18to megapikselowym 500D używalne jest ISO3200 (albo nawet i ISO6400)

I to wszystko przy zachowaniu większej ilości detali. Wg mnie Canon wrócił na prowadzenie pod względem matryc.

Zobacz sobie na sample na dpreview:

Mogę pomarzyć o takiej jakości obrazka przy ISO1600 na moim 10cio megapikselowym 40D...

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

Zamieszczone przez G0KU
                              Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
                              Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
                              Fajnie ale ja używam 1600 od bardzo wielkiego dzwonu, zwykle używam ISO100, twierdzilem tylko że pewnie 1600 jest spokojnie używalne bo w 500D jest, jednym słowem wysokie iso mnie nie rusza.
                              Z szumami w 500D jest tak że jak robisz "normalne" zdjęcia to jest całkiem spokojnie tzn. szumy widać i jak się sprężysz to odszumisz, jeśli naświetlisz odrobinę dłużej np. 30 sekund lub 2 minuty albo 45 minut no to wtedy szumy mogą być dość wariackie - przy mniejszych matrycach tego nie było - wiem bo używałem. Z takimi szumami również można skutecznei walczyć ale mniejsza matryca załatwiała (lub załatwiała w znacznym stopniu) by sprawę.
                              Jestem szumofobem

Komentarz

• Asiulus
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 19

Zamawiałam obrotowy LCD ze sprawnie działającym LiveView, ale widać przeoczyli, koncentrując się na filmikach i dodaniu megapikseli. Szkoda, było już parę sytuacji, że fajny kadr mi przez brak takiego telewizora w 450D uciekł (a starym A95 bym złapała, mimo wolniejszego AF). Fotografowanie z niskiej perspektywy z użyciem wizjera to czysty masochizm i zanim to zrobię, pięć razy się zastanowię czy warto się męczyć (w międzyczasie obiekt zdąży się już oddalić, lub magiczna chwila odpłynie w siną dal). Ręczne ostrzenia na statywie też by było wygodniejsze.
                                Jeśli Canon nastawia się na (fuj!) filmiki, to tym bardziej telewizor na przegubie powinien być. W obecnej formie promują trzymanie aparatu "na zombie".

Ciekawe, czy wreszcie zebrali do kupy w menu wszystkie opcje sterowania błyskiem...
                                (to było moje marudzenie wstępne, oparte na widzimisiach ;-))
                                Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Komentarz

Pracuję...