canon eos 300 AWARIA . 'pomocy' !

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • g4co

canon eos 300 AWARIA . 'pomocy' !

Posiadam aparat cannon eos 300 , i mam problem otóż : miga symbol pustej baterii pomimo wymiany na nowe . Z czym może być problem ? Proszę o pomoc . Z góry dziękuje i pozdrawiam .
  • jkl8
    Początki nałogu
    • 2008
    • 274

Na początek zacznij od przeczyszczenia styków w gnieździe baterii.

Komentarz

• Kronos
      Bywalec
      • 2008
      • 237

Zamieszczone przez jkl8
      Na początek zacznij od przeczyszczenia styków w gnieździe baterii.
      Jak i samych baterii, taki zabieg (jak pamiętam) zaleca instrukcja. Sprawdź również czy pokrywa komory baterii domyka się i dociska akumulatory (luzy).

Komentarz

• greg7878
        Bywalec
        • 2007
        • 219

Zamieszczone przez g4co
        Posiadam aparat cannon eos 300 , i mam problem otóż : miga symbol pustej baterii pomimo wymiany na nowe . Z czym może być problem ? Proszę o pomoc . Z góry dziękuje i pozdrawiam .
        Baterie są nowe , ale czy na pewno sprawne ?

Co prawda mojego EOSa 300 zasilam czterema paluszkami z gripa BP-200 , ale zachowały mi się dwie sztuki Duraceli Ultra CR2.
        Baterie mają nabitą ważność do marca 2014r. , wcale nie pracowały , a aparat mimo to sygnalizuje na nich niski poziom energii.
        Sprawdziłem multimetrem , obie CR-ki mają bez obciążenia 3,10V , za to mocno różnią się prądem jaki można z nich wymusić przy ( oczywiście krótkim ) zwarciu : pierwsza daje przeszło 3,5A , a druga mniej niż 0,9A .

Wniosek ?

Druga jest uszkodzona i to ona odpowiada za brak prawidłowego zasilania EOSa.

U Ciebie może być podobnie.
        6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• FlatEric
          Uzależniony
          • 2007
          • 574

I za to kocham Duracelle - nie wiem, jak oni to robią, ale to byłby już piąty znany mi przypadek awarii duracella, z czego trzy przytrafiły mi się osobiście.
          Najfajniej było jak na 2CR5 za 40 złotych zrobiłem ongi JEDNO zdjęcie.
          Od tego czasu nie kupuję baterii Duracell i już.

Pzdr

Grzesiu
          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
          Analogowy DeviantArt
          Wypociny formalne
          Wypociny techniczne

Komentarz

• g4co

Zamieszczone przez greg7878
            Baterie są nowe , ale czy na pewno sprawne ?

Co prawda mojego EOSa 300 zasilam czterema paluszkami z gripa BP-200 , ale zachowały mi się dwie sztuki Duraceli Ultra CR2.
            Baterie mają nabitą ważność do marca 2014r. , wcale nie pracowały , a aparat mimo to sygnalizuje na nich niski poziom energii.
            Sprawdziłem multimetrem , obie CR-ki mają bez obciążenia 3,10V , za to mocno różnią się prądem jaki można z nich wymusić przy ( oczywiście krótkim ) zwarciu : pierwsza daje przeszło 3,5A , a druga mniej niż 0,9A .

Wniosek ?

U Ciebie może być podobnie.
            Baterie sprawdzałem na innych cannonach , działają ;( .. styki też czysciłem ,nie pomaga . Ciągle wyswietla mi puste baterie ...

Komentarz

• wujek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 86

całkiem niedawno sprzedałem 300 z battery packiem za symboliczną stówę

proponuje polować na taką okazję

Komentarz

• Yova
                Bywalec
                • 2009
                • 160

Jeżeli masz możliwość sprawdź na innych bateriach. Osobiście w swojej 300 używam batery packa i 4 eneloopów i takie rozwiązanie Ci polecam, na dłuższa metę tańsze.
                "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
                18-35+85

Komentarz

• graffoto
                  • 2009
                  • 3

Kup inną puszkę. Działa na bank. Ja tam kupiłem i żadnych problemów z 300tką nie mam.
                  Do tego grip... i hula jak ta lala
                  Ostatnio edytowany przez graffoto; 24613.

Komentarz

• Yova
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 160

Po czym wnosisz że to wina puszki? Czy jak w moim 20d będzie mi migać że bateria jest rozładowana to tez mi polecisz kupno innej puszki?
                    18-35+85

Komentarz

• deeppy
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 36

Zamieszczone przez Yova
                      Po czym wnosisz że to wina puszki? Czy jak w moim 20d będzie mi migać że bateria jest rozładowana to tez mi polecisz kupno innej puszki?

Zamieszczone przez g4co
                      Baterie sprawdzałem na innych cannonach , działają ;( .. styki też czysciłem ,nie pomaga . Ciągle wyswietla mi puste baterie ...

http://allegro.pl/search.php?closed=...&change_view=1

Komentarz

• Yova
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 160

Dobra inaczej, skoro bateria mryga to znaczy że puszka do wywalenia i nie warto jej naprawiać? Z tego co mi wiadomo 300 nie ma jakieś strasznie skomplikowanej elektroniki i nawet jeżeli aparat wymaga drobnej naprawy to koszt raczej będzie niższy niż zakup kolejnej, więc rady “kup se nowy” za dużo nie pomagają.
                        18-35+85

Komentarz

Pracuję...