Nissin Speedlite Di622

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Zamieszczone przez iso
    jak to z tym updatem jest? ten polski dystrybutor już to sprzedaje z nowym firmwarem? interesuje mnie bardziej obslugiwanie krótszych czasów.
    Krótszych czasów na pewno nie będzie obsługiwał. Ten mityczny firmware ma umożliwić wyzwalanie lampy przez phottixa (lub podobny). Tylko nie mam pojęcia, jak by go zainstalować, gdyby się pojawił...

A co do tych kabelków TTL - wojkij, możesz powiedzieć coś więcej? Czy problem z dłuższymi kablami przy Metzach jest incydentalny, czy to norma?
    BLOG

Komentarz

• iso
      Uzależniony
      • 2009
      • 547

na stronie nissina jest informacja że taki firmware instaluje dystrybutor. czyli ze zdjęć przy f/1.5 lipa. I jeszcze jedno pytanie. Gdzieś na forum N jakiś user opisał że wyzwalanie lampy kukułką nie działa ze szkłami m42. Mam nadzieję że to przypadłość tylko nikonowska? Była wzmianka o trybie ttl lampy wbudowanej i tego typu rzeczy. I że bez tego raczej nie da rady.

Komentarz

• MatusP
        Początki nałogu
        • 2008
        • 442

Obawiam się ,że to może być prawda. Sprawdź sam, cyz masz w 500d możliwość włączenia manualnego sterowania wbudowanym fleszem; ja w 450d nie mam.
        BLOG

Komentarz

• iso
          Uzależniony
          • 2009
          • 547

mam coś takiego: tryb błysku - E-TTL II - opcja jest zablokowana na stałe, później jest tryb synchronizacji (1/2 zasłona) później korekta ekspozycji, a na końcu E-TTL II - (wielosegmentowy/uśredniony)
          Chociaż teraz jak pomyślę to w nikonie w niższych modelach puszka nie mierzyła światła z obiektywami m42, a canony mierzą - więc może coś w tym jest? a ja niestety nie znam się na tym kompletnie

Komentarz

• MatusP
            Początki nałogu
            • 2008
            • 442

Ale działa ci lampa wbudowana kiedy masz zalączony obiektyw m42? Bo jetśli tak, to nie ma najmniejszego problemu. Moc Nissina odpalanego z fotoceli i tak trzeba ustawiać ręcznie.
            BLOG

Komentarz

• iso
              Uzależniony
              • 2009
              • 547

strzela jak szalona nie wiem jak z kompensacją ale z tego co pamiętam to jest efekt. Czyli trzeba list do gwiazdki napisać

edit: Dzisiaj sprawdziłem w fotodżokerze. Pstryka jak trzeba
              Ostatnio edytowany przez iso; 28399.

Komentarz

• redmark

Witam! Stałem się właśnie posiadaczem tej lampy i mam problem. Aparat nie bierze pod uwagę lampy w trybie Av/Tv, dobrze mierzy tylko w trybie P. Zdjęcia przy preselekcji przysłony są robione z błyskiem, ale czas aparat dobiera tak jakby lampy nie było przez co zdjęcia wychodzą prześwietlone... To jest moja pierwsza lampa więc nie ogarniam za bardzo, jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny. Kiedy w opcjach nastawiłem żeby czas z lampą w trybie Av był zawsze 1/200 (fixed) siła błysku była odpowiednia. Puszka to EOS 400D. Obiektyw z którym próbowałem to stałka 50mm 1.8. Pozdrawiam!

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Zamieszczone przez redmark
                  Witam! Stałem się właśnie posiadaczem tej lampy i mam problem. Aparat nie bierze pod uwagę lampy w trybie Av/Tv, dobrze mierzy tylko w trybie P. Zdjęcia przy preselekcji przysłony są robione z błyskiem, ale czas aparat dobiera tak jakby lampy nie było przez co zdjęcia wychodzą prześwietlone... To jest moja pierwsza lampa więc nie ogarniam za bardzo, jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny. Kiedy w opcjach nastawiłem żeby czas z lampą w trybie Av był zawsze 1/200 (fixed) siła błysku była odpowiednia. Puszka to EOS 400D. Obiektyw z którym próbowałem to stałka 50mm 1.8. Pozdrawiam!
                  To jest normalne zachowanie ze srony aparatu. W trybie Av (Tv praktycznie nie używam) dobiera tak czas, by światło zastane wystarczyło do poprawnej ekspozycji (0EV), licząc, że lampa tylko doświetli scenę. W praktyce lampa (zwłaszcza na wprost) przy motywie odbijającym światło potrafi "zaszaleć. Przy Av polecam zabawę kompensacją siły błysku. A ogólnie to polecam do zdjęć z lampą tryb M i niezawodny sposób (rule of thumb):
                  1. Bez lampy ustawiamy przysłonę na pożądaną głębię ostrości, ISO i czas tak, by utrzymać zdjęcie w miarę nieporuszone (może być lekko ruszone...). Czas ustawiamy tak, by światłomierz pokazywał -2/3 do -1EV (a dokładnie tyle, o ile chcemy mieć tło ciemniejsze od pierwszego planu)
                  2. Włączamy lampę, ewentualnie ustalamy kompensację siły błysku (niekoniecznie). Lampa w trybie automatyki własnej (dopilnować, by "wyłapała" ISO/przysłonę) lub E-TTL
                  3. Strzelamy i korygujemy siłę błysku / czas wg histogramu i rozkładu światła w scenie. Czasem korygujemy jasność tła, kompensacją siły błysku - jasność motywu głównego.

Mi tak wychodzą ładnie wyglądające zdjęcia pamiątkowe
                  zdRAWki

EDIT: PS przy tak jasnym obiektywie jak f/1.8, nawet przy ISO 400 lampa może być za mocna, i 1/64 jej energii błysku może wystarczać by przepalić zdjęcie. Do jakiej przysłony przymykasz?
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

Wczoraj otrzymałem tę lampę, którą kupiłem z zamiarem dodatkowego oświetlenia w trybie slave. Po teście i wykonaniu ok. 7 błysków w tym trybie we współpracy z 580 EXII, lampa Nissin padła i nie dała żadnego błysku więcej.
                    Pożegnałem się na zawsze z tą firmą .

Komentarz

• redmark

Dzięki bardzo HuleLam! Właśnie to chciałem usłyszeć :wink:

Komentarz

• radradish
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 123

Zamieszczone przez koraf
                        Pożegnałem się na zawsze z tą firmą .
                        To co teraz kupisz?

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Zamieszczone przez radradish
                          To co teraz kupisz?
                          Poluję na używkę canona ;-)

Komentarz

• radradish
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 123

Zamieszczone przez koraf
                            Poluję na używkę canona ;-)
                            Bardzo dobrze

Komentarz

• zeflik
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 52

Mam pytanie : Jak lampa Nissin wspomaga AF ? Rysowana jest siatka czy tylko zaświeca się dioda ?
                              20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Komentarz

• iso
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 547

Wygląda jak siatka. Z bliska obejmuje górne punkty ale tak już od 1,5m nie ma problemu.

Komentarz

Pracuję...