upadek lampy - co się stało?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • droog
    Coś już napisał
    • 2008
    • 88

upadek lampy - co się stało?

Witam.
    Historia po krótce, stoi sobie lampa na moście... i spada sobie z tego mostu.
    Na szczęście nie spada do wody, ale na beton. I to na szczęście na półkę na moście, która była około 2-3 metry niżej. Szczęście w nieszczęściu.

Lampa to speedlite 430EX.
    Nie działają przyciski, podejrzewam, że AF też.

Podczas włączania lampy słyszę burczenie z jej wnętrza przez około 0,5-1 sekundę. Na wyświetlaczu mruga mi informacja: "(M)Zoom --mm"
    a poniżej ustawienia, które były w lampie przed upadkiem czyli tryb M 1/2 mocy.
    Kiedy wciskam przycisk kontrolny błysku - błyska, jednak nic więcej nie jestem w stanie zrobić. Żaden inny przycisk nie działa, po wpięciu w aparat też zero reakcji. Radiowy wyzwalacz błysku odpala lampę prawidłowo.

co się stało, ile mniej więcej naprawa, bo może taniej wyjdzie doinwestować w nowego flasha.

pozdrawiam
    WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

no nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie stwierdzić rodzaj usterki i kwote za naprawe na podstawie tekstowego opisu. Warto chyba do serwisu odesłac i czekać na wycenę

Komentarz

• droog
      Coś już napisał
      • 2008
      • 88

gwarancji nie ma, więc będę wdzięczny za info o serwisie w krakowie
      WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Jakiś serwis zdaje się jest na ul. Czapskich.

Komentarz

• poszukiwacz2006
          Uzależniony
          • 2007
          • 824

jest też serwis na ul. Grabowskiego - przecznica z Karmelickiej.
          Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
          hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• radradish
            Bywalec
            • 2009
            • 123

Hmm, ja bym pewnie sam ją otworzył i zobaczył co w środku się połamało Może to nic wielkiego i da radę domowymi sposobami z lutownicą w ręku

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez radradish
              Hmm, ja bym pewnie sam ją otworzył i zobaczył co w środku się połamało Może to nic wielkiego i da radę domowymi sposobami z lutownicą w ręku
              Jasne. Tylko nie zapomnij o młotku i dłutku
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• kantor
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 38

Na Czapskich w Krakowie jest serwis, do którego możesz zanieść tą lampę. Niestety serwis takiego sprzętu nigdy nie należał do najtańszych, a jak jest to coś poważnego to nie wiem czy nie bardziej będzie się opłacało kupić nowa lampę, może jakąś używaną Najlepiej podejdź i sam zapytaj bo z opisu to cięzko stwierdzić co mogło się stać

Komentarz

• lucas39
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 132

moge sie podjac proby naprawy jak cos to na priv

Komentarz

• Patryk_mirek
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 235

Jako Technik Elektronik mogę Ciebie skierować do serwisu bo sam niewiele zdziałasz...

Z fusów po kawie wywróżyłem iż:
                    -burczenie/piski -objaw znany mi z wszelakich zasilaczy -nie słyszałem tego dźwięku z Twojej lampy, ale z opisu to coś jakby zepsuta przetwornica (ale jak sam twierdzisz błyska, więc nie do końca)
                    -nie działają przyciski -praktycznie w ciemno mogę obstawić, że coś się obluzowało (kable) lub co gorsza pękło w lampie...
                    Ja niestety obstawiam tą drugą możliwość - to coś to na 90% jakaś płytka z elektroniką (kiedyś mi spadł kalkulator na dywan i też w nim przyciski przestały działać... płytka pęknięta była, polutowałem i działa. Podobną usterkę miał mp3player co kiedyś do mnie trafił). W przypadku starszych sprzętów mógłbym proponować naprawę w warunkach domowych, ale w nowszych.. teraz to jest ta pieprzona miniaturyzacja, montaż smd, bga, wielowarstwowe płytki -jednym słowem w warunkach domowych jest to raczej awykonalne lub wysoce rydzykowne dla elektroniki.

Jak serwis nie naprawi lub będzie nieopłacalne to zamiast wyrzucać do śmietnika to ja chętnie przyjmę taką lampę
                    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...