Jaka drukarka do zdjęć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez Krzychu
    Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ? Obserwacje tego co robił Nik i trochę googlowania wskazuje że trzeba ostrzyć mocniej niż tak żeby dobrze wyględało na ekranie - pytanie o ile mocniej ?
    Zależy od papieru, drukarki (są Epsony i Epsony) i widzimisia. Na pewno warto puszczać 180/360/720dpi, a ostrzenie najlepiej dobrać eksperymentalnie.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tom01
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2600

Zamieszczone przez Krzychu
      Dokładnie tak robię, pytanie jak dalej je wyostrzyć żeby wyglądalo dobrze ?
      Ja po przeskalowaniu ostrzę na oko/wygląd na monitorze. Nie przeostrzam, raczej odrobinę nie doostrzam. Metoda testowana na 800/950/2400/2880/3800/3880/4880. Raz jeden, na 3800 wychodziło mi tą metodą straszne mydło, ale możliwe że winę za to ponosiła inna wersja sterownika.
      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
      e-mail: [email protected]

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Ja zdaję się na interpolację hybrydową i defaultowe (5) ostrzenie Qimage - nb. genialny program.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez czornyj
          Ja zdaję się na interpolację hybrydową i defaultowe (5) ostrzenie Qimage - nb. genialny program.
          A możesz - jeżeli to nie tajemnica - podać jak wygląda Twój workflow ? Tzn. co jest przed Qimage ?
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Zdjęcie wyrenderowane do dowolnej syntetycznej przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto, ECI) po postprocessingu, w oryginalnym rozmiarze. W Qimage ustawiam docelowy rozmiar wydruków, oraz rozmieszczam zdjęcia na rolce. Interpolacja do rozdzielczości docelowej (360 lub 180dpi), ostrzenie, konwersja do profilu drukarki/papieru odbywa się automatycznie w Qimage, co cholernie usprawnia i przyspiesza pracę.
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zdjęcie wyrenderowane do dowolnej syntetycznej przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto, ECI) po postprocessingu, w oryginalnym rozmiarze. W Qimage ustawiam docelowy rozmiar wydruków, oraz rozmieszczam zdjęcia na rolce. Interpolacja do rozdzielczości docelowej (360 lub 180dpi), ostrzenie, konwersja do profilu drukarki/papieru odbywa się automatycznie w Qimage, co cholernie usprawnia i przyspiesza pracę.
              Rozumiem że tym postprocessingu robisz soft proof i ewentualne zmiany tak żeby dostać wydruk zgodny z oryginałem ?
              Dzięki za info, wypróbuję Qimage zaraz...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Gamut Epsona 7880 na papierach powlekanych jest na tyle byczy, że w większości przypadków specjalnie nie zawracam sobie tym gitary - chyba że zdjęcie obfituje w wyjątkowo wredne, wściekle wysycone barwy - wtedy ew. kombinuję.

Qimage polecam. Ma on sporą rzeszę fanów, szczególnie wśród użytkowników drukarek wielkoformatowych - bo jest tani, a dobry.
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Qimage polecam. Ma on sporą rzeszę fanów, szczególnie wśród użytkowników drukarek wielkoformatowych - bo jest tani, a dobry.
                  Właśnie przetestowałem - rządzi, zaraz sobie kupię (szczególnie że najprawdopodobniej bedę kupował coś większego niż R800). Dzięki !!
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jerry_R
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 722

A sprawdzal ktos modul PRINT w LR?
                    Ponoc Adobe kupil produkt innej (znanej) firmy, zeby umiescic w LR.
                    Pozdrawiam!

Komentarz

• adi760303
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 317

Zamieszczone przez vengo
                      Mam IP4600,jakość bardzo przyzwoita,a jestem wymagający.
                      Nie jest to oczywiście jakość na miarę minilabu,ale różnica jest bardzo subtelna.
                      Hey własnie jestem za etapie zakupu drukarki do nadruku płyt DVD. Mam pytanie, co obecnie polecacie

Ja wyczytalem ze:
                      - canon ip4600 - obecnie wycofywana ale jest tania w użytkowaniu (tanie tusze i większe)
                      - canon ip4700 - niby dobra ale droższa w utrzymaniu.
                      - canon ip5300 - dobra ale nie mozna jej juz kupuic nowej

Czy znacie jakiesz jakis model godny polecenia?

Komentarz

• greg7878
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 219

Do drukarek IP4700 i IP4600 pasują takie same tusze , większe były w - już niestety wycofanych - IP5300 i np. w IP4500 ( mam i jestem z niej bardzo zadowolony ).
                        IP4700 znakomicie nada się do nadruku płyt ...
                        6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• ilovemm90
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 26

Szukam wmiare dobrej drukarki termosublimacyjne koszt okolo 400zl - wazny jest tesz koszt wydruku. Moglby ktos cos polecic?

Komentarz

• rbanach
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 35

Posiadam od 2 miesięcy Canona ES-30 i powiem Ci, że podstawa to kalibracja monitora i odpowiedni profil icc do drukarki, dopiero wtedy byłem zadowolony z wydruków, co prawda ES-30 kosztuję więcej niż 400 zł, ale spokojnie CP-760 możesz kupić, teraz są w dobrych cenach z racji wejścia na rynek jej młodszych braci. Koszt wydruku zdjęcia 10x15 wynosi ok 1 zł za zdjęcie. Do użytku domowego w sam raz. Pozdrawiam. P.s Jakbyś chciał profil icc do ES-30 lub CP-760 to posiadam. Pozdro
                            Canon EOS 500D + BG-E5 | Canon EFS 10-22 USM | KIT | Canon EF 24-105/4L IS | Tamron 70-300 Di LD | Canon EF 28/1.8 USM |
                            Canon EF 50/1.8 II | Samyang 500/6.3 DX | Speedlite 430 EX II | Pixel TR-332 | Polary i UV | Lowepro NOVA 200 AW |

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Czy ma ktoś jakieś zdanie na temat PixmaPro900 ? Nie jest pigment, ale wg. Wilhelm Research nie to jakiś specjalny problem jeżeli chodzi o trwałość... Alternatywa to R1900 - jest jeszcze coś z segmentu A3 (i nie kosztującego majątek) wartego uwagi ?
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
                                Zasłużeni
                                • 2006
                                • 2626

oczywiście - HP Pro B8850
                                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...