Fotografia IR / w podczerwieni

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw106

Witam
    Czy 450d da się robić zdjęcia w IR ??

Komentarz

• arrow
      Uzależniony
      • 2009
      • 637

da ... od tego sa filtry IR
      Canon FF

Komentarz

• sirlukas
        Początki nałogu
        • 2009
        • 301

Zamieszczone przez Fotofil
        Z HiTechem cokina jest masakra. Sam filtr też badziewny strasznie.
        No właśnie takiej opinii poszukiwałem, a szkoda, bo cena bardzo kusi, ale jak nei warto to dam sobie spokój. Mam system Cokin P i gradacyjne filtry HiTecha które są rewelacyjne, ale skoro odradzasz IR
        Problem polega na tym że 77mm Hoyi to bardzo duże pieniądze za filtr, ktory jest do "zabawy" :/
        Mam C40D - 17-55 IS.
        "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
        ... mój zestaw...

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

Zamieszczone przez misio4u
          A ktos testowal 5Dmk2 z hoya R72?
          wlasnie testowalem i sie bardzo zawiodlem
          Przykladowe parametry ekspozycji dla prawidlowo naswietlonego zdjecia w poznym sloncu(godzina 18) to:

20s
          f5
          iso 2000

Komentarz

• Yumeka
            Zablokowany
            • 2009
            • 68

Temat wrze, a przynajmniej ciągnie się już od dawna i wciąż wiele posiadaczy aparatów zadaje te same pytania.
            Po przeczytaniu całości mam wrażenie że wiem wszystko i nic jednocześnie bo :
            gdzie sprawdzić czy c40d ma filtr antyIR - nikt nie wspomniał nic na te temat, czy wszystkie canony mają tego typu szkło na matrycy?

wielu mówi uzyskaniu efektów po zmianie filtra na matrycy - ale - niektórzy mówią też że po zastosowaniu odpowiedniego filtra IR też się da tylko czasy dłuższe. nie jestem tej drugiej teorii pewna, a rozmontowywać czegokolwiek w moim 40d lub 5dmkII nie mam zamiaru, a jaki sens będzie miał zakup filtra by przekonać się że **** nic nie da się zrobić bez tej operacji.
            Po za tym , skoro na matrycy jest antyIR, to filtr IR o jakiej czułości zamontować na obiektywie? czy to zmienia sytuację?

z tego co google mówią to by uzyskać dobry efekt to musi być baardzo duże ostre światło, wysoka czułość iso i b. długi czas , bo inaczej wyjdzie czarna kupa i nic z tego - szkiełko strasznie zaciemnia ev. prawda to?

help !

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

a propos filtrow IR i ich cen...

Hoya IR72 na fi77 kosztuje 180 EUR. w Polszy taniej (w okolicach 570 PLN) ale nadal kosmicznie drogo.

Cokin P007 kosztuje aktualnie w promocji 8 EUR. slownie: osiem eurasow.
              This domain is available for sale. Check out price, information and more on Dovendi.com

cena normalna w sklepach: 24 EUR, podobnie w PL. na moje oko, fajna promocja, zeby sprobowac i sie samemu przekonac, czy da rade.

sa chetni na zakup? bede 24 pazdziernika w kraju przodkow i moge ze soba przywiezc pare sztuk i porozsylac do chetnych. do rozliczenia przelewem na konto. cena po kosztach - w zaleznosci od liczby chetnych byloby z wysylka w granicach 50~55 PLN
              www albo tez flickr

Komentarz

• Fik
                Coś już napisał
                • 2008
                • 99

Zamieszczone przez Yumeka
                Temat wrze, .......
                z tego co google mówią to by uzyskać dobry efekt to musi być baardzo duże ostre światło, wysoka czułość iso i b. długi czas , bo inaczej wyjdzie czarna kupa i nic z tego - szkiełko strasznie zaciemnia ev. prawda to?

help !
                tak prawda - na dobre foty musisz zaczekać do wiosny i to późnej wiosny ( świeża zieleń)

powodzenia
                C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Komentarz

• dark4blade
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 127

Jak sprawdzić na ile silny jest filtr antyIR w aparacie? Bierzesz aparat i pilot do telewizora/wierzy etc idziesz z tym w ciemne miejsce bez światła (np. łazienka, piwnica). Ustawiasz aparat ta czas mniej więcej 3 sekundy naświetlania, przysłona może być minimalna, i póki on naświetla skierowujesz pilot w stronę obiektywu i klikasz przyciski ciągle. potem patrzysz na zdjęcie, im kropka od pilota będzie bardziej nasycona w kolorze tym aparat bardziej nadaje się do IR.

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

powinno też być widać na LV, jeśli Twój aparat to ma
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• jacapa
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 453

Tylko po co ? Różnice między modelami przy tej metodzie na oko będą raczej nie widoczne.

Lepiej poszukać w sieci wykresów przepuszczalności filtrów matrycowych różnych firm , to będzie informacja obiektywna.

Niestety nieprzerobiony DSLR ze spektrum IR przepuszczającego przez filtr
                      Hoya R72 zarejestruje tylko tyle co widać na poniższym wykresie tzn ok.5%

Modyfikowany Canon czyli z filtrem Baadera tyle tzn. ok.20%

Z powyższego widać wyraźnie czemu czasy naświetlania z filtrem IR muszą być długie.
                      Ostatnio edytowany przez jacapa; 8962.
                      Jacek Paduszyński
                      40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

Bardzo ciekawe. Dziękuję.
                        Wykombinowałem sobie, że zrobię tak:
                        • wyjmę filtr IR sprzed matrycy,
                        • do aparatu przypnę wybrany obiektyw,
                        • na niego założę filtr IR 720,
                        • a do "cywilnych" zastosowań będę zamiast "czarnego" zakładał filtr UV/IR Cut
                        • poszukam i dokupię szybkę, żeby z czasem ją założyć na matrycę...
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jacapa
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 453

Zobacz jeszcze ten wątek. Nie będę dublował
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=53444
                          Dałem linka do filtrów wkładanych w mocowanie bagnetowe , wtedy swobodnie zmieniasz obiektywy .
                          Jacek Paduszyński
                          40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Dziękuję. Ja właśnie stamtąd trafiłem tutaj
                            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• qubus23
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 29

odswieże troche temat....
                              dopadlem zestaw filtrow zaczynajacy sie od 680 nm do 1100 nm. Filtry sa srednio co 20 nm.

1 - czy jak wpakuje taki 700 nm to skroce czas ekspozycji uzyskujac nadal efekt podczerwieni czy juz zakres swiatla widzialnego zacznie wszystko psuc?

2 - czy jak zaloze np. 820 do przy dluzszej ekspozycji efekty IR na zdjeciu beda wyrazniejsze?

to takie dywagacje teoretyczne bo leje i bedzie dlugo lalo wiec na razie praktycznie nic nie sprawdze
                              50d

Komentarz

• mateuszw3
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 278

Ja w ogóle nie wiem czy długość fali ma coś do jakości obrazu ( pewnie ma no bo jest duży wybór ), ale nie wydaję mi się, tak jak napisałeś w 1 , żeby 700nm mogło przepuszczać światło widzialne
                                Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                                www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

Pracuję...