Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Masz 85 2.0 - skorzystaj z niego. Zrób najzwyczajniejszy w świecie portret. Bez czerwonego parasola na zielonej łące, bez transfokacji, bez lizania śnieżnych cyców. Po co od razu rzucać się na głębokie wody. Opanuj światło i sprzęt, a poźniej kombinuj!

Komentarz

• RAdoCanon
      Bywalec
      • 2008
      • 116

hehehe uwielbiam to forum
      5dm2

Komentarz

• dreamstorm
        Uzależniony
        • 2009
        • 642

Testy Jupitera jeszcze jeszcze przede mną. Na razie jeszcze moja kobieta nie wie o tym zakupie , ale jutro prawdopodobnie się dowie i pofocimy cos w Krakowie.
        Póki co 2 ostatnie foty, które mi się podobają (choć liczę się z tym, że nie wszystkim muszą
        9. (troszkę może przesadzone z glowem i crossem, ale mimo wszystko zamieszczam)
        10.

Można komentować dalej. Te 2 zdjęcia są najnowsze, sprzed 2 tyg.

Pozdrawiam
        Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

9. Ten cross to prawie niezauważalny. Za słabo go robisz!
          Nie lubię jak włosy przesłaniają źrenicę. Unikamy również "karpika" (rozchylone usta, ale w sumie nie wiadomo po co) (chyba że już na prawdę ktoś umie to profesjonalnie zrobić :P)
          No i jeszcze jedno : fotografujemy najczęściej na wysokości oczu obiektu fotografowanego. Tu zdjęcie było robione z góry, no i to przytłacza trochę modelkę.
          10. Balans bieli za ciepły, kadr trochę na siłę robiony (mniemam że chciałeś pokazać z lewej kawałek głowy, żeby było widać że to odbicie w lustrze, ale jednak nie mogłeś powstrzymać się także od dania kawałka prawej strony, żeby było widać, że laska się maluje.) Ja jednak postawiłbym albo na szerszy kadr, albo na pokazanie wyłącznie prawej strony, bądź stanięcie bardziej na lewo i zasłonięcie lewej strony twarzy tyłem głowy, a zostawienie prawej części twarzy, ust i ręki. Mam nadzieję, że zrozumiesz

Konstruktywnie?
          Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez dreamstorm
            ARN niektórzy widzą żałosne rzeczy częściej niż inni bo muszę odreagować po tym jak inni nich jechali (nota bene słusznie). Jak powiedział Laskowik - "Dziwne ...a Inteligencja chwali" :-) , ale micles chyba takiego gościa nie pamięta już.
            Lubię tylko konstruktywną krytykę. Z inna się nie liczę.
            Mam dla Ciebie radę, nie krytykę (bo tą już otrzymałeś) - więcej pokory jeśli chcesz się czegoś nauczyć.

Ale jeśli uważasz że robisz bdb fotki a Ci co śmią je negatywnie komentować/krytykować tylko wyładowują negatywne emocje to idź z tego wątku do działu 'Nasze fotografie' - powodzenia .

Komentarz

• dreamstorm
              Uzależniony
              • 2009
              • 642

micles - ad.9. "Ten cross to prawie niezauważalny. Za słabo go robisz!"
              - Tłumacz się stary o co Ci chodzi, chyba, że znów drwisz.
              - Jaki karpik i rozchylone usta ? O czym TY do mnie rozmawiasz? Osoba fotografowana jest naturalna. Nie ma żadnych zasad, że nie wolno jej pokazywać zębów. Może o czymś nie wiem, oświeć mnie. Fotki robię dopiero od niecałego roku. Widać wiesz coś czego ja nie wiem. Podziel się proszę wiedzą. Fotografujemy najczęściej na wysokości oczu..co nie znaczy, że tak trzeba zawsze. Liczy się odbiór zdjęcia. Modelka nie czuła się przytłoczona
              10. Rozumiem. Mogłem, ale zrobiłem inaczej, bo taki był mój świadomy wybór. Może i konstruktywnie, ale jednak bardzo subiektywnie. Przemyślę to co napisałeś i pewnie popróbuję też takich ujęć. Jedna z Twoich propozycji jest jak najbardziej ok, druga zupełnie do mnie nie przemawia. Donośnie kolorystyki - niektórzy lubią ciepłe kolory inni nie. Mi akurat tutaj pasuje.
              Podsumowując - uważam, że nie należy kierować się ślepo tym co inni myślą, bo mają inny punkt widzenia. Szczególnie, że jest to opinia tylko jednej osoby. Jeśli kilka osób będzie miało podobne zdanie, to widocznie coś w tym jest. Mam własne spojrzenie na pewne rzeczy.

Vitez. j/w Czytaj proszę co piszę. Nie lubię się powtarzać.
              Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Nie drwię, jak dla mnie cross, to co najmniej takie pojechanie z kolorami :

Co najmniej!
                Jest naturalna, ale z takimi zasadami ja się spotkałem i osobiście wcześniej o nich nie wiedząc - również je podświadomie wyznawałem. Modelka mogła nie czuć się przytłoczona, ale na zdjęciu już tak wygląda. Nie dyskutujemy o jej uczuciach lub naturalności podczas sesji, tylko o finalnym wyglądzie i odbiorze zdjęcia.

Mają inny punkt widzenia, czasami słuszny. Zobaczymy czy ktoś mnie poprze.

Komentarz

• dreamstorm
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 642

Super fotki!, Twoje ? Jeśli tak to gratuluję

Komentarz

• RAdoCanon
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 116

no tak, zdjęcia miclesa bardziej przypominają cross
                    5dm2

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

Micles mogl bys mi zdradzic jak w PSie uzyskac taki efekt?
                      Dla mnie bomba!

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Vitez. j/w Czytaj proszę co piszę. Nie lubię się powtarzać.
                        Ja też nie lubię się powtarzać. Pokory nadal Ci brakuje. Póki tego nie zrozumiesz to tylko tracić na tym będziesz.

Komentarz

• sirgerwazy
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 314

Zamieszczone przez Vitez
                          Ja też nie lubię się powtarzać. Pokory nadal Ci brakuje. Póki tego nie zrozumiesz to tylko tracić na tym będziesz.
                          zgadzam sie w 100% pokora jest cenna cecha ale nie tylko u ucznia. Nauczyciel tez POWINIEN o niej pamiętać. Super i chwała wam za to ze dzielicie się swoimi spostrzeżeniami. Tylko pytanie dlaczego czasami w tak ironiczny sposób ?? Czasami lepiej podrostu napisać coś konstruktywnego jasno i wyraźnie bez zbędnych emocji...

Tak pozatym :
                          lysy1980
                          My music, set me free..- bardzo fajny kadr + oświetlenie - ogólnie bardzo fajny portret

pozdrawiam
                          Pkt 8 regulaminu forum
                          plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Greg S
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 188

Wracając do tematu

Pozdr.

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Super fotki!, Twoje ? Jeśli tak to gratuluję
                              Zamieszczone przez RAdoCanon
                              no tak, zdjęcia miclesa bardziej przypominają cross
                              Zamieszczone przez Mad_Mac
                              Micles mogl bys mi zdradzic jak w PSie uzyskac taki efekt? Dla mnie bomba!
                              Żebym to ja pamiętał jak ja je obrabiałem... Dawno to było... Próbowałem powtórzyć obróbkę :

Przed :

Obróbka :

Po :

do tego winieta (już mi się nie chciało jej tworzyć, ale w skrócie Curves + maska zrobiona wstępnie zaznaczeniem elipsowatym + kilka blurów + kilka levelsów na tejże masce tak żeby mieć odpowiedni kształt i gradację)

P.S. Założyłem, że wtedy nie korzystałem z żadnych korekt lokalnych, co może być błędem (widać to na przykład na twarzy tej pani - jest dość ciemna)

P.S.2. Obrabiałem teraz na miniaturce, więc jeżeli będziecie obrabiać na swoich zdjęciach w większej rozdzielczości, to radiusy przy shadows&highlights oraz highpassie muszą ulec inkrementacji

P.S.3. A tu oryginalne, tamtejsza, dawna obróbka, którą w miarę odtworzyłem :
                              Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• PrzemQs
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 117

Zamieszczone przez Greg S
                                Wracając do tematu

Pozdr.
                                Zdjęcie nie powinno znaleźć się w tym temacie bo do niego nie pasuje

Jest za dobre technicznie i bardzo dobre w odbiorze :] Bynajmniej dla mnie...
                                Enter the Workshop

Komentarz

Pracuję...