Czyszczenie matrycy :-(((

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aszu
    Uzależniony
    • 2004
    • 707

Jakby ktoś kupował płyn i patyczki to możemy zrobić społę. Przy f11 zaczyna mi coś być widać.
    //mj

Komentarz

• fi5h
      Coś już napisał
      • 2005
      • 51

ehhh ludki ludki ja to lamer jestem ale jak widze ze dalej niektorzy maja problemy z czyszczeniem matryc to ehh

matówka

Bierze sie kawalek bursztynu, nagrzewa drucik i wtapia w burszytn.
      pozniej pocierasz bursztyn o np ubranie i przykladasz w poblize matowki - fajnie sie syfy do niego przyklejaja

matryca

idziesz do sklepu i kupujesz pedzelek nylonowy. Musi byc nulon.
      Najlepsze sklepy to te z akcesoriami malarskimi a nie pedzelki do farbek plakatowek za 5zl.
      Kupuje sie pedzelek taki z profilem, nastepnie trzeba go dokladnie umyc by zmyc ten klej ktory nadaje profil (czasem jest ciezko, dlatego ma byc nylon).
      Jak sie zmyje ten klej , jakims plynem do odtluszczania to mozna taki pedzelek na koncu umyc w plynie do czyszczenia optyki albo wodzie destylowanj, lub bardzo czystym alkoholu.

Taki pedzelek mozna sprawdzic na jakims filtrze z powlokami czy nie zostawia sladow poprzez pocieranie i pedzlowanie filtra.
      Jak nie ma sladow mozna delikatnie przejechac matryce. nylon elektryzuje sie troszeczke co sprzyja przyciaganiu syfu do pedzelka.

Pedzelek nadaje sie tez do matowki.

Uzytkuje 300D od stycznia i praktycznie mialem 3 syfy od nowosci ktore znikly raz na zawsze i teraz nawet nie mam potrzeby przedmuchiwania matrycy.

Sorki jesli wyzej opisane metody gdzies juz byly opisane, ale mysle ze warto przypomniec.

[edit]
      wlasnie przeczytalem poradnik, bardzo fajny jest i technika z pedzelkiem
      ale warto z bursztynem wyprobowac takze
      Ostatnio edytowany przez fi5h; 1043.

Komentarz

• vodnykban

Może tu

CIekawy sposób

Komentarz

• hekselman
          Uzależniony
          • 2005
          • 568

Ja chyba nie mogę czytać takich forumów....Na mój gust to "sztuka dla sztuki"! W jakich powiększeniach trzeba oglądac te foty by mieć TAKIE problemy?!Ja swoje foty robię w odbitkach 20x30 a CZASEM większych - i nie zawsze to co odrzucam na ekranie - jest źle odbierane "on the wall".Bo czasem robię odbitki ze zdjęc które pomimo błedów technicznych - SĄ WYJĄTKOWE.I choc sam mam do nich zastrzeżenia - puszczam dalej bo wiem co w nich jest ważne.I często z niewiarą słucham: jakie wspaniałe zdjecie..Więc - może przestańcie się "katować" niedoskonałością swoich sprzętów w myśl zasad: "jak się chce psa uderzyć...." i " dobry lekarz ZAWSZE coś znajdzie". Bo - jest jeszecze jedno przysłowie - z moich ulubionych: "złej tanecznicy..." etc.Jako lekarstwo na stres związany: z BF i AF; brydną matrycą; za krótkim lub za długim...obiektywem - zalecam: wybrać najlepsze wg siebie foty, zrobić odbitki 20x15, włożyć w porządną oprawę - i pokazywać znajomym!Naprawdę - mocno pomaga.A jak się trafi coś extra - wysłac do National Geografic czy gdzieś....Jak jest NAPRAWDĘ extra - dadzą znać :-)

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez hekselman
            Ja chyba nie mogę czytać takich forumów....Na mój gust to "sztuka dla sztuki"! W jakich powiększeniach trzeba oglądac te foty by mieć TAKIE problemy?!
            Widziałeś kiedyś zdjęcie z brudnej matrycy przy f/22? Nie? To zobacz, wróć i przeproś. Nawet na najlepszych zdjęciach, niezależnie czy odbitka 9x13 czy 30x45, pierwsze pytanie, które zadadzą ci "znajomi" będzie brzmiało: "a co to te czarne plamki?". No chyba że zdjęcie to czarna plama z nielicznymi wzorkami jak np. fajerwerki.
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• mxdanish
              Uzależniony
              • 2005
              • 632

Czytalem te wszystkie watki o czyszczeniu matrycy i myslalem ze mnie to na razie nie dotyczy, a dzisiaj w lesie przy zmianie obiektywu sypnelo woda z lisci i...(wstyd sie przyznac do nieostroznosci )
              i stalo sie to o czym w najgorszych snach nie snilem.... chlapnelo mi na aparat.
              Pomyslalem ze luzik...woda to nic sie nie stanie
              a wieczorem przed kompem: na zdjeciach wieeeeelka smuga....
              spojrzalem do srodka aparatu a tu na matrycy slad wielkosci 5mm
              Jestem zdesperowany i potrzebuje do czwartku wyczyscic matryce z tego syfu (do czwartku bo pozniej lece do Japonii na 3 tyg. a tam sie raczej nie dogadam :wink: )
              W tym momencie zwracam sie z prosba o podanie linka gdzie moglbym nabyc sprzet do czyszczenia zeby w miare szybko go dostac.
              Please HELP!!
              5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
              RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• mxdanish
                Uzależniony
                • 2005
                • 632

Aha... Znalazlem cos takiego:
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59240492
                ale nie wiem czy ten plyn sie nadaje i ewentualnie jakiego materialu uzyc w polaczeniu z nim
                5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

mxdanish spoko, nie przejmuj się, jak zdjęcia będą dobre to do National Geographic przyjmą, mimo tych smug, a i znajomym się spodobają, jak tylko nie będziesz zbytnio powiększał ;-)

A teraz serio (nie nabijam się, rozumiem powagę problemu). W Ełku możesz mieć problem z awaryjnym dostaniem stosownego sprzętu - aczkolwiek gadaj z Tomkiem Golińskim i z Czachą - do Białegostoku daleko nie masz, a może oni coś mają w tym temacie, albo chociaż będą wiedzieli gdzie szukać.

A w sytuacji naprawdę "emergency" (jeśli wyjazd i fotki z niego są dla Ciebie na tyle ważne, że jesteś gotów zaryzykować), to ja bym próbował jakoś delikatnie mechanicznie - np. mikrofibrą (i potem grucha na to, co ewentualnie z niej zostanie). Do zera nie doczyścisz (przy małych przysłonach coś tam się zawsze pałętać będzie), ale jak rozumiem masz problem "ogólny" - wszystkie zdjęcia są skopane, niezaleznie od przysłony.

No a w ostateczności... szybki wypad pociągiem na (tfu tfu) Żytnią, albo ewentualnie poszukaj jakiegoś lokalnego serwisu i spytaj jak oni to widzą. Jednak moja żona jest z Ełku, a niestety nie kojarzy żadnego punktu napraw tego typu.

Zamieszczone przez mxdanish
                  http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59240492
                  Lepiej uważaj - to jest płyn do optyki. To są jednak trochę inne założenia niż jazda po filtrze na matrycy :-/ A nikt nie sprzedaje Eclipse + PecPads? Może mógłbyś się zdzwonić na błyskawiczną wysyłkę/odbiór?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Ja nic nie wiem. W Bialymstoku bym nie probowal czyscic. Sprzetu tez nie mam (poza zestawem do czyszczenia obiektywow, ale to chyba nie ta zabawa - taki jak w linku).

Ktos pisal, ze na Zytniej robia jakies czyszczenie od reki, a do Japonii to chyba przez Warszawe?

Zreszta, w Japonii tez pewnie maja serwis Canona jakis
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mxdanish
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 632

Zamieszczone przez muflon
                      mxdanish spoko, nie przejmuj się, jak zdjęcia będą dobre to do National Geographic przyjmą, mimo tych smug, a i znajomym się spodobają, jak tylko nie będziesz zbytnio powiększał ;-)
                      hehe, dzieki
                      W Ełku możesz mieć problem z awaryjnym dostaniem stosownego sprzętu - aczkolwiek gadaj z Tomkiem Golińskim i z Czachą - do Białegostoku daleko nie masz, a może oni coś mają w tym temacie, albo chociaż będą wiedzieli gdzie szukać.
                      Sytuacja moze stanie sie prostsza poniewaz w czwartek i piatek bede w Gdansku a obecnie jestem jeszcze w Walczu (a to chyba jeszcze mniejsze niz Elk)
                      szybki wypad pociągiem na (tfu tfu) Żytnią
                      to chyba odpada:
                      1.brak czasu
                      2.troszke sie boje po tych wszystkich postach odnosnie tego ''serwisu''

Cosik mi sie wydaje ze bede musial kombinowac z mikrofibra
                      Ale jakby ktos z trojmiasta mial na zbyciu sensor swaba i kropelke Eclipse to bym chetnie zakupil :-)

Komentarz

• mxdanish
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 632

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Ktos pisal, ze na Zytniej robia jakies czyszczenie od reki, a do Japonii to chyba przez Warszawe?
                        zgadza sie przez Warszawe, ale myslisz ze mi to tak od razu by wyczyscili?
                        Bo jesli tak to moze bym zajechal tam odpowiednio wczesniej i wyskoczyl na Zytnia

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez mxdanish
                          2.troszke sie boje po tych wszystkich postach odnosnie tego ''serwisu''
                          Spokojnie, to nie regulacja focusa - trzeba się trochę postarać żeby popsuć

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Spokojnie, to nie regulacja focusa - trzeba się trochę postarać żeby popsuć
                            no wiesz... przypadki chodza po ludziach a nie chcialbym byc tym pierwszym

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Czyli najlepiej zadzwonic na Zytnia i sie dowiedziec osobiscie.
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mxdanish
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 632

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                                Czyli najlepiej zadzwonic na Zytnia i sie dowiedziec osobiscie.
                                Chyba tak zrobie i milo by bylo jakbym otrzymal dobre wiesci

Komentarz

Pracuję...