Nowy obiektyw KIT. Co sądzicie? 18-55 a 18-55 IS
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
wolałem spytać bo za dużego doświadczenia z obiektywami nie mam , co do miejsca produkcji lub montażu to mój C50mm 1.8 II ma " made in malezja " a na ostrość nie narzekam ;-)Ostatnio edytowany przez yacek _b; 10816.1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4Komentarz
-
koledzy , a czy któryś z was ma kita 18-55IS " made in japan " , bo tak się zastanawiałem , na portalach gdzie testuja mają " made in japan " a w sklepach gdzie dzwoniłem to malezja , tajwan .
Może to pierdoła , ale zastanawiałem się nad jakością lub bardziej nad ostrością obiektywu , bo niby w testach jest bardzo ok , a ja tego nie widze , do pełni szcześcia muszę zawsze cyknąć ostrość na kompie .1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4Komentarz
-
Ja posiadam 18-55IS "made in Japan" i jest OK (prawdę mówiąc nie widziałem inych w sklepach).Natomiast posiadam też 55-250 IS "made in Malaysia" i nie zauważyłem,żeby jakość wykonania była gorsza.Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 ISKomentarz
-
Ja również miałem przez jakiś czas KIT "made in japan".
Ale miejsce produkcji naprawdę ma niewiele wspólnego z jakością - minęły czasy kiedy wszystko testował człowiek.
Obecnie większość czynności jest robione maszynowo czyli kochana automatyzacja
A maszyna czy będzie stać w Japonii czy w Malezji tak samo będzie pracować
))
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.comKomentarz
-
sirgerwazy , andrewjohn może to trochę głupie , ale pomyślałem sobie że kity " made in japan " są .... ostrzejsze ? Ale jak mówicie że to maszyna montuje to jeden czort gdzie ona stoi .1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4Komentarz
-
Komentarz
-
Ja miałem porównanie tamonów(28-75). Jeden był produkcji chińskiej drugi japońskiej. Chiński miał luzy i był troszkę mniej ostry. Japoński zdecydowanie lepiej spasowany. Może to tylko przypadek, a może nie.C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/Komentarz
-
maszyna sama wszystkiego nie zrobi. maszyna musi byc sprawna. maszyną musi operowac czlowiek.
2 zaklady to moga byc rozne maszyny. kto pracowal w jakiejkolwiek firmie gdzie cos bylo produkowane masowo ten wie jak bardzo moga sie roznic dwie rzeczy nawet z tej samej fabryki, skoro obok siebie pracuja dwie rozne maszyny, dwie rozne osoby pilnuja jej itd
Komentarz
-
zgadzam sie w 100%maszyna sama wszystkiego nie zrobi. maszyna musi byc sprawna. maszyną musi operowac czlowiek.
2 zaklady to moga byc rozne maszyny. kto pracowal w jakiejkolwiek firmie gdzie cos bylo produkowane masowo ten wie jak bardzo moga sie roznic dwie rzeczy nawet z tej samej fabryki, skoro obok siebie pracuja dwie rozne maszyny, dwie rozne osoby pilnuja jej itd
ale idąc w ta stronę dochodzimy do wniosku ze nie miejsce produkcji decyduje o jakości lecz porostu szczęśliwy traf gdzie będzie maszyna lepiej skalibrowana/nowsza maszyna(zakład w Malezji powstał później...a wiec to moze oni maja nowszy sprzęt ??
)) )
) tak wiec 100% różnica (która my możemy stwierdzić) to miejsce położenia na naszym globie tych fabryk. A cala reszta naszych przekonań - no cóż pozostała z dawnych lat.
ps:a tak poza tym koszty utrzymania samej fabryki w Japonii(place itd) o niebo wyższe niż w Malezji- ekonomicznie fabryka w Malezji może przeznaczyć więcej kasy na nowy sprzęt
aby dorównać kosztom z Japonii
.... tak tak wiem ekonomiści nigdy by tak nie postąpili
porostu więcej zarabiają z fabryki ktora znajduje sie w Malezji
)
Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.comKomentarz
-
Swoją drogą zastanawiałem się przez moment nad 18-55IS, bo czasami tego IS'a brakuje, zawsze to mniejsze ryzyko poruszenia w gorszych warunkach, a w tych zdarza Mi się pracować. Ostatecznie zrezygnowałem z wymiany, a pieniążki pójdą na zaczątek czegoś lepszego. Wyszedłem z założenia, że jak zbierać to na wyższą półkę
.
Ale rozważając właściwości tego szkła muszę przyznać, że proporcja jakość/cena KIT'a jest naprawdę dobra. AF w 18-55 tragiczny nie jest, zdecydowanie lepszy od tego w 50mm f1,8 II. KIT może zniechęcać swoim plastikiem, jakiś czas temu przekonałem się, że to nie jest taki najgorszy plastik i jest w stanie wytrzymać wbrew pozorom dużo. Przypomina mi się pewna historia. Wyjmowałem rzeczy z plecaka, całkowicie zapomniałem, że 400D+KIT był zawinięty w ręcznik. Aparat wypadł z ręcznika i z wysokości nieco ponad 0,5m spadła na podłogę uderzając mordką KITa. Efekt był taki, że BODY całe, ale przód obiektywu z soczewką został krzywo wgnieciony w korpus obiektywu. Pierścień zooma, MF były zablokowane. Zdenerwowałem się, byłem na wyjeździe i nie było mowy o innym szkle. Po opadnięciu nerwów, wziąłem nóż, włożyłem go pomiędzy pierścień zooma, a mordkę i próbowałem go wyciągnąć siłą- bezskutecznie. W końcu chwyciłem widelec, zadziałał jak dźwignia i przód obiektywu wyskoczył :grin:. Po tym wypadku KIT 18-55 działał i działa nadal bezproblemowo do dziś, choć myślałem, że będzie nadawał się tylko do kosza.
Co do produkcji, to są określone normy kontroli jakości i albo dany wyrób je spełnia, albo nie. Oczywiście ktoś powie, że zależy kto dokonuje tej kontroli, ale KIT'y raczej idą jak z sieczkarnia i nikt specjalnie się nad nimi nie rozczula. To szkło kosztuje +/- 300 zł.Blog rowerowo-wyprawowy :wink:Komentarz
-
Canon 18-55 vs 18-55 IS
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat takiego porównania?
Dobija mnie już 17-55/2.8 ze względu na masę i gabaryty.
Dokupiłbym do niego 18-55 IS żeby mieć coś wygodnego i lekkiego.
Czy rzeczywiście nowy kitowiec IS jest znacznie poprawiony optycznie od
poprzednika?
IKomentarz
-
Witam!
Mogę powiedzieć, że 18-55 IS na ok ~35 mm sprawuje się naprawdę dobrze. Nie wiem, czy potwierdzają to testy, ale dzięki obserwacji wyrobiłem sobie właśnie takie zdanie. Szeroki kąt da się przeżyć (zwłaszcza jeśli nie ma się nic lepszego o podobnych parametrach :P). 55 mm troszkę słabiej z jakością obrazu. Tak czy siak na spacery nie jest zły.
Oczywiście wszystko piszę "według mnie", więc niech ktoś bardziej biegły w temacie się wypowie. Zresztą wydaje mi się, że do takich informacji można się dogrzebać. Pewnie nie raz ktoś pytał
Pozdrawiam!
Komentarz
Komentarz