hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.
Sigma kalibruje AF w obiektywach
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
To ja nie wiem co Wy macie za obiektywyNo to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20
Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.
Mi się przez ręce przewinęło kilkanaście 10-20 i nigdy nie było z nimi problemu.
To juz urasta do jakieść bańki spekulacyjnej, wszędzie tylko posty że Sigma nie działa
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Komentarz
-
Komentarz
-
Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Mam zamiar kupić Sigme 30/1.4. Byłem dzisiaj w salonie na Żoliborzu i 2 testowane egzemplarze miały potworny FF. Brać i od razu oddawać do kalibracji z puszką? Z każdym egz. tak będzie?
Aparat to 400d kalibrowany już kiedyś w serwisie Canona na Żytniej.Komentarz
-
Serwis Sigmy z Gdańska z tego co wiem nie ingeruje w body - majstrują jedynie przy obiektywie, takie przynajmniej miałem dotychczas wiarygodne przekazy, coś się zmieniło?Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.
Co do samego wyboru - zawsze lepiej brać jak kogoś stać Canona do Canona, Nikkora do Nikona, etc
Komentarz
-
Wiem, rozumiem ten mechanizm, dlatego jako (miernej siły) przeciwwagę podałem swój przykład. Pracowałem rok w sklepie fotograficznym, sprzętu z Sigmy mieliśmy pełno. W ciągu roku tylko jeden klient przyszedł coś tam reklamować a sprzedaliśmy tych obiektywów lekko ponad setkę także dla mnie te historie z BF/FF obiektywów to jakieś onistyczne przypadki bez nadziei na wyleczenie
Założyłem sobie FOTOBLOGA
Komentarz
-
Na ten temat, tzn ingerencji serwisu Sigmy w body podczas kalibracji szkła było już pisane na forum (także w tym wątku). Poszukaj i poczytaj.C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Tak, tak, na pewno sprzedaliście same jasne stałki od Sigmy :-). Założę się że zdecydowana większość to były ciemne słoiki w stylu 10-20, 18-50 czy jakieś tam tele 75-300 na których FF/BF i tak nie widać.Pracowałem rok w sklepie fotograficznym, sprzętu z Sigmy mieliśmy pełno. W ciągu roku tylko jeden klient przyszedł coś tam reklamować a sprzedaliśmy tych obiektywów lekko ponad setkę także dla mnie te historie z BF/FF obiektywów to jakieś onistyczne przypadki bez nadziei na wyleczenie
Komentarz
-
Komentarz
-
Ja miałem 4 Sigmy teraz mam 2 a o ich wadach dowiedziałewm sie jak zacząłem uczęszczać na to forum ...
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
m_o_b_y wspomniał o tym w swoim poście:
http://canon-board.info/showthread.php?t=22308&page=3 Też jestem w chwili obecnej zapracowany - popołudniu postaram się coś znależć w tym temacie na forum i dam Tobie wtedy link.C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
Komentarz