Sigma kalibruje AF w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MateuszZ.
    Początki nałogu
    • 2005
    • 276

hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.

Komentarz

• Jago
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1503

Zamieszczone przez MateuszZ.
      hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.
      Hehe.....gdyby serwis Sigmy był taki sam jak Canona, to by już nikt nie kupił tych obiektywów. A tak czymś zawsze nadrabiają :-P
      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Troyan
        Początki nałogu
        • 2007
        • 317

Zamieszczone przez remol71
        No to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20 Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.
        To ja nie wiem co Wy macie za obiektywy

Mi się przez ręce przewinęło kilkanaście 10-20 i nigdy nie było z nimi problemu.

To juz urasta do jakieść bańki spekulacyjnej, wszędzie tylko posty że Sigma nie działa
        Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Troyan - po prostu tych co narzekają bardziej widać i słychać. Albo bardziej reaguje się na bodźce negatywne.
          Ja przykładowo również nigdy z Sigmami nie miałem najmniejszych problemów. W ogóle nie miałem nigdy żadnych problemów ze sprzętem - a fotografuję tak od '77

Komentarz

• Jago
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1503

Zamieszczone przez KMV10
            Troyan - po prostu tych co narzekają bardziej widać i słychać. Albo bardziej reaguje się na bodźce negatywne.
            Ja przykładowo również nigdy z Sigmami nie miałem najmniejszych problemów. W ogóle nie miałem nigdy żadnych problemów ze sprzętem - a fotografuję tak od '77
            Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.

Komentarz

• Ibanezq
              Coś już napisał
              • 2008
              • 80

Mam zamiar kupić Sigme 30/1.4. Byłem dzisiaj w salonie na Żoliborzu i 2 testowane egzemplarze miały potworny FF. Brać i od razu oddawać do kalibracji z puszką? Z każdym egz. tak będzie?

Aparat to 400d kalibrowany już kiedyś w serwisie Canona na Żytniej.

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez Jago
                Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.
                Serwis Sigmy z Gdańska z tego co wiem nie ingeruje w body - majstrują jedynie przy obiektywie, takie przynajmniej miałem dotychczas wiarygodne przekazy, coś się zmieniło?
                Co do samego wyboru - zawsze lepiej brać jak kogoś stać Canona do Canona, Nikkora do Nikona, etc

Komentarz

• Troyan
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 317

Zamieszczone przez KMV10
                  Wiem, rozumiem ten mechanizm, dlatego jako (miernej siły) przeciwwagę podałem swój przykład. Pracowałem rok w sklepie fotograficznym, sprzętu z Sigmy mieliśmy pełno. W ciągu roku tylko jeden klient przyszedł coś tam reklamować a sprzedaliśmy tych obiektywów lekko ponad setkę także dla mnie te historie z BF/FF obiektywów to jakieś onistyczne przypadki bez nadziei na wyleczenie
                  Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez KMV10
                    Serwis Sigmy z Gdańska z tego co wiem nie ingeruje w body - majstrują jedynie przy obiektywie, takie przynajmniej miałem dotychczas wiarygodne przekazy, coś się zmieniło?
                    ........
                    Na ten temat, tzn ingerencji serwisu Sigmy w body podczas kalibracji szkła było już pisane na forum (także w tym wątku). Poszukaj i poczytaj.

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez Troyan
                      Pracowałem rok w sklepie fotograficznym, sprzętu z Sigmy mieliśmy pełno. W ciągu roku tylko jeden klient przyszedł coś tam reklamować a sprzedaliśmy tych obiektywów lekko ponad setkę także dla mnie te historie z BF/FF obiektywów to jakieś onistyczne przypadki bez nadziei na wyleczenie
                      Tak, tak, na pewno sprzedaliście same jasne stałki od Sigmy :-). Założę się że zdecydowana większość to były ciemne słoiki w stylu 10-20, 18-50 czy jakieś tam tele 75-300 na których FF/BF i tak nie widać.
                      Digart

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Zamieszczone przez Jago
                        Na ten temat, tzn ingerencji serwisu Sigmy w body podczas kalibracji szkła było już pisane na forum (także w tym wątku). Poszukaj i poczytaj.
                        A w którym poście, bo jakoś nie mogę znaleźć? Pewno jesteś na bieżąco, podrzuć zapracowanemu koledze.

Komentarz

• Alde
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 360

Ja miałem 4 Sigmy teraz mam 2 a o ich wadach dowiedziałewm sie jak zacząłem uczęszczać na to forum ...

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez Alde
                            Ja miałem 4 Sigmy teraz mam 2 a o ich wadach dowiedziałewm sie jak zacząłem uczęszczać na to forum ...
                            tak jak wiekszosc biednych uzytkownikow, ktorzy po przeczytaniu tego forum spac nie moga i śnią im sie białe L'ki
                            Moje wątki na forum: sport | fashion
                            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Alde
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 360

Zamieszczone przez sebcio80
                              ... i śnią im sie białe L'ki
                              To akurat zdrowe sny bo jakość obrazu w Sigmie nie jest najlepsza dziś w torbie mam tylko Sigme 8mm fish`a, a to dlatego bo nie ma odpowiednika w Canonie ... ale z AF w Sigmach nigdy nie miałem problemów

Komentarz

• Jago
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1503

Zamieszczone przez KMV10
                                A w którym poście, bo jakoś nie mogę znaleźć? Pewno jesteś na bieżąco, podrzuć zapracowanemu koledze.
                                m_o_b_y wspomniał o tym w swoim poście:
                                http://canon-board.info/showthread.php?t=22308&page=3 Też jestem w chwili obecnej zapracowany - popołudniu postaram się coś znależć w tym temacie na forum i dam Tobie wtedy link.

Komentarz

Pracuję...