Softbox pod Speedlite'a

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez Canion
    no dokładnie to. widzę że chińczyki chyba tam mocowanie kulowe wymyślili. no nie wiem. dobrze ze chyba cała mocowanie z metalu wiec nic sie urwać nie powinno. generalnie nic fajniejszego do flasha w plener nie znajdziesz.
    Fajna jest ta głowica kulowa, to jedyna rzecz której mi w moim wynalazku 'home made' brakuje. A sam softbox niestety trochę mały.
    Digart

Komentarz

• badi
      Bywalec
      • 2007
      • 126

minimalnie zmieniajac temat. pisaliscie o zamiennikach. zna ktos moze cos wzorowanego na ezybox'ach lub rownie mobilnego i latwego w transporcie, ale na mocowaniu bowensa? chcialbym takie softy podpinac pod lampy w plenerze.

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Zamieszczone przez virs
        jak już ktoś wypróbuje tego chińczyka to niech da znać cena w miare rozsądna ciekawe jak to funkcjonuje chociaż jak to już ktoś napisał nie jest to kosmiczna konstrukcja
        Dziś przyszła przesyłka. Patent nawet niezły, wykonanie w miarę. Ale zdecydowałem że białą tkaninę rozpraszającą wymienię na podójnie złożoną fizelinkę, tak jak miałem w homemade-pudełku :-)
        Fizelinka daje bardziej miękkie światełko. I jeszcze jedno, nie wiem jak to się liczy ale 40cm to to niestety ale nie jest, u mnie wychodzi dokładnie 35! :-/
        Poza tym ok. Jak uproszę moją panią żeby mi przyszyła fizelinkę do nowych rzepów to pokażę rezultaty. To tyle.
        Wszystko można zrobić lepiej.
        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

iREM i jak to wygląda - ten softbox po przeróbce Lepszej Połówki ?
          Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
          24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
          Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• kucza21
            Uzależniony
            • 2007
            • 518

Dokładnie Lastolite Ezybox są naprawdę świetne. Ja natomiast zrobiłem własną konstrukcję i spisuje się całkiem dobrze

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez mgtan
              iREM i jak to wygląda - ten softbox po przeróbce Lepszej Połówki ?
              Dopiero dziś zakupimy fizelinkę, a potem będziemy szyć. :-) Jeszcze trochę cierpliwości.

Komentarz

• iREM
                Uzależniony
                • 2005
                • 951

Jest fizelinka. Portrety z jednym źródłem światła, 430EXII z softboxem made in china, ale zamiast nylonu podwójna wartswa fizelinki. Dodatkowo blenda srebrna. Portrety zrobione na szybko, proszę nie krytykować ;-) tylko ocenić fizelinkę i chiński softbox. Dodatkowo fotka chińczyka i fizelinki.

Komentarz

• mgtan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1084

no ładne cacko
                  Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                  24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                  Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• BeatX
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1751

iREM: bylaby mozliwosc, zebys pokazal roznice w rozproszeniu swiatla przy uzyciu fabrycznej tkaniny, a Twojej - przerobionej wersji?
                    Fajnie, gdybys wystawil jakies zdjecia z pleneru, gdzie widac efekty doswietlania tym softbox'em - tyle, ze nie fotki testowe a kadry ukazujace jak sie ten softobox sprawdza "w boju"
                    Bede mega wdzieczny z takie sample, prawdopodobnie rozwina calkowicie moje watpliwosci czy kupic chinczyka, czy tez lastolite EzyBox Softbox.

pzdr
                    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Właśnie się zastanawiam nad takim czymś.. tylko pytanko - w zasadzie do MMM ale i innych którzy używają - jaki wymiar? MMM masz chyba 60x90, są też 60x60 i 90x90 (te kwadratowe o wiele bardziej dostępne) - który wziąć - różnica w cenie nie ma dużego znaczenia bo płaci się raz a a używa długo(mam nadzieję ), będzie to do 580ki używane.. kwestia czy do oświetlenia całej postaci wystarczy 60ka czy jednak 90cm będzie lepsze? Jak wygląda to z perspektywy kogoś kto już takiego softboxu używa?
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Pavlik
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 86

iREM, gdzie dorwałeś to mocowanie które łączy softboxa ze statywem? Softbox który ostatnio nabyłem (60x60) ma takie mocowanie lampy takie ... obrotowe z czterema śrubami i za chiny nie moge tego zamocować na statywie (gwint statywu za krótki). Dlatego szukam cos takiego jak u Ciebie,
                        dzięki
                        still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• blum
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 509

Zamieszczone przez Pavlik
                          iREM, gdzie dorwałeś to mocowanie które łączy softboxa ze statywem?
                          a to nie jest dokladnie takie jak z tej aukcji http://allegro.pl/item622626668_soft..._blyskowa.html ?

Komentarz

• Pavlik
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 86

w rzeczy samej :-) dzięki
                            Ostatnio edytowany przez Pavlik; 10113.
                            still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• iREM
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 951

Przepraszam, nie przeglądałem tego wątku od dawna, jutro odpiszę i opiszę

Komentarz

• iREM
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 951

Zamieszczone przez BeatX
                                iREM: bylaby mozliwosc, zebys pokazal roznice w rozproszeniu swiatla przy uzyciu fabrycznej tkaniny, a Twojej - przerobionej wersji?Fajnie, gdybys wystawil jakies zdjecia z pleneru, gdzie widac efekty doswietlania tym softbox'em - tyle, ze nie fotki testowe a kadry ukazujace jak sie ten softobox sprawdza "w boju"
                                Bede mega wdzieczny z takie sample, prawdopodobnie rozwina calkowicie moje watpliwosci czy kupic chinczyka, czy tez lastolite EzyBox Softbox.
                                pzdr
                                Różnica między tkaninami jest subtelna, ja akurat mam w domu osobę, która szyje na maszynie, więc nie było problemu, ale fabryczny stylon pewnie w zupełności wystarczy. Komplet (statyw, softbox i oprawę) kupiłem właśnie taki jak ten link do allegro. A co do wyboru? Jak ktoś używa tego zawodowo - nie ma wyboru - zawsze lastolite. Ale jeśli amatorsko czy półprofesjonalnie to zdecydowanie chińczyk.
                                Jak uporam się z moją pierwszą ślubną sesją to może tu coś wsadzę z pleneru.
                                Póki co, zastanawiam się nad jeszcze jedną sztuką, tylko problem gdzie to wszystko trzymać. :-/
                                Natomiast fajnie jest mieć takie zabawki zawsze w samochodzie, efekty tych zabaw w plenerze są powalająco przyjemne dla oka i duszy ;-)

Komentarz

Pracuję...