Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pyros

Przedewszystkim dziękuję wszytkim za odpowiedź i zainstersowanie sie tym tematem. Po dokładnym przeczytniu wszytkich postów. Postanowiłem, że uzbroję sie w cierpliwość i poczekam trochę i bedę na allegro polować na 350d/400d. W tym czasie moze uda mi sie jeszcze trochę gotówki dozbierać, mam nadzieję że coś się trafi.

Pozdrawiam.

Komentarz

• lukaszstysiu

Pomoc w zakupie lustrzanki

Mam takie pytanie, nie wiem czy dobrze trafiłem bo każdy zostaje zawsze przy swoim canioniarze przy canonach i nikoniarze przy nikonach sekta 4/3 przy Olkach, ale nie o to chodzi. Wracając do pytanie mam naskładane 2,5 tys zł i chęć pozbycia się małpki nikona na lepsza zabawek i tu dylemat. Czy na lustro czy na zaawansowany kompakt, kiedyś miałem znaczy bawiłem się lustrem analogowym canona i co nie co wiem o zabawie manualnej preselekcjach to nie znaczy ze jestem mistrzem ale swoje z teorii wiem a z praktyki stawiam się na 45 %, tu pada pytanie do was co warto zakupić lustro czy kompakt , na pytanie czy czuje sie na siłach na lustro tak czuje sie lecz potrzebuje parę zdań otuchy od posiadaczy i pozytywnego kopniaka ze warto lustro kupić a kompakt zostawić w XX wieku.

Miałem na oku nikona d 60 ale jakoś mnie już nie przekonuje Olka e 520 ale odstrasza mnie ta sekta promująca najlepsza matryce live mos. Proszę o w miarę miła i konkretna odpowiedz co do modelu canon Eos 450 d. chodzi o to czy ma silnik auto focusa w body czy jak nikon w obiektywie , to ze ma IS to znam ten skrót ale chodzi o ten napęd a jak nie ma to jakie ma określenie w obiektywie czy jest wart swej ceny i czy jako amator mogę na razie uczyć się na kicie focic, jaka jest relatywna jakość cena bo chodzą plotki ze nikon ma lepsze fotki a canon aparaty i ze canon nie daje tak dobrych kitów jak nikon. Ale największa rzeczą jak mnie kieruje wobec canona to matryca Cmos a odstrasza to ze canon robi drukarki ksera skanery, faksy i kamery czy warto sie zaprzyjaźnić z canonem jako przyjacielem w fotografii proszę o wyrozumiała odpowiedz.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez lukaszstysiu
        Mam takie pytanie, nie wiem czy dobrze trafiłem bo każdy zostaje zawsze przy swoim canioniarze przy canonach i nikoniarze przy nikonach sekta 4/3 przy Olkach...
        to normalne, że każdy chwali swoje, ale poniżej link do w miarę obiektywnego i bezstronnego porównania:

Wracając do pytanie mam naskładane 2,5 tys zł i chęć pozbycia się małpki nikona na lepsza zabawek i tu dylemat. Czy na lustro czy na zaawansowany kompakt,
        Serwis fotografuj.pl : Strona główna - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : PORADNIK KUPUJĄCEGO : Aparat na wakacje: kompakt, lustrzanka czy bezlusterkowiec? - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

ewentualnie można przyjrzeć się i zastanowić nad aparatem Panasonic G1, który ma łączyć zalety lustrzanek i kompaktów:
        http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8154

Proszę o w miarę miła i konkretna odpowiedz co do modelu canon Eos 450 d. chodzi o to czy ma silnik auto focusa w body czy jak nikon w obiektywie ,
        od 1987 roku wszystkie korpusy Canon EOS (analogowe i cyfrowe) nie posiadają silnika AF w body i silnik ten znajduje się w obiektywach EF/EF-S.

a odstrasza to ze canon robi drukarki ksera skanery, faksy i kamery...
        bzdury.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• C80
          Uzależniony
          • 2007
          • 855

Mam takie pytanie
          Ja też mam pytanie. Dlaczego kolega o to samo pyta w 4 różnych tematach? Identyczne posty znalazły się w temacie o uniwersalnych obiektywach, w temacie o kartach CF i w temacie o G-10. Jeden nie wystarczy?
          [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez C80
            Dlaczego kolega o to samo pyta w 4 różnych tematach? Identyczne posty znalazły się w temacie o uniwersalnych obiektywach, w temacie o kartach CF i w temacie o G-10. Jeden nie wystarczy?
            bez wątpienia wystarczy. Duplikaty zostały usunięte.
            Na przyszłość proszę raportować zdublowane posty przyciskiem abyśmy nie musieli 'śmiecić' na forum ;-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lukaszstysiu

Przepraszam z góry i proszę o wyrozumiałość, jestem nowy na forum.

Potrzebuje pilnej pomocy przeszukałem kazde internetowy serwis o fotografii od fotopolis po swiatobrazu, Pytanie brzmi czy kazda puszka canona ta cyfrowa oczywiście ma śrubokręt do autofocus w body czy w obiektywie chodzi mi dokładnie o canona Eos 450 d. Proszę mi tez wytłumaczyć

ten skrót Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS EF to rodzaj bagnetu canona od 1987 roku to wiem ale co oznacza to "S" po płazie.
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: move posts

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

ten skrót Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS EF to rodzaj bagnetu canona od 1987 roku to wiem ale co oznacza to "S" po płazie.

Śrubokręt? O co ci chodzi? Śrubokręt to albo narzędzie proste albo popularna nazwa obiektywu z rzężącymi silnikami.

S = short czyli krótki. Mocowanie z cofniętym obiektywem do wnętrza aparatu. Nie nadaje się do FF
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• lukaszstysiu

Śrubokręt tzw napęd AF czy canon ma go w body czy w obiektywie a jak w obiektywie to proszę mi podać jakie ma inicjały żebym wiedział jaki kiedy kupić jak zjem zęby na nauce na kicie

Komentarz

• lukaszstysiu

To tak na koniec bo nie chce przynudzać, każdy obiektyw canona pod bagnet EF nawet w najtańszej wersji ma silnik w obiektywie i nie muszę się martwic ze jak kupie szkło canona to bez silnika, czyli eos to inaczej Electro Optical System. A czym się rożni obiekty kitowy canona z samym EF od tego Ef-s bo w sklepach zauważyłem ze obiektywy z EF bez S to te lepsze już z ultra soniciem, na koniec czy każdy obiektyw Ef i ten Ef-s będę mógł podłączyć pod canona eos-a 450d i czy każdy model canona eos czyli nie ten z pełnowymiarowym lustrem (FF full fare) bedzie działał obiektyw EF i EF-s
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Czym się rożni pełnowymiarowe lustro od korpusów pełnoklatkowych
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 24303. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Przepraszam z góry i proszę o wyrozumiałość, jestem nowy na forum.
                      co nie znaczy, że masz prawo ignorować wszelkie zasady, dublować posty i pisać w wątkach kompletnie na inny temat!

tu jest regulamin, zapoznaj się z nim i stosuj:
                      http://canon-board.info/announcement.php?a=3

Proszę mi tez wytłumaczyć ten skrót Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS
                      18-200mm to zakres ogniskowych:
                      http://www.fotografuj.pl/Article/Ogniskowa/id/67
                      http://www.fotografuj.pl/Article/Pol..._aparatu/id/69

f/3,5-5,6 to otwór względny/przysłona
                      http://www.fotografuj.pl/Article/Prz...rzyslony/id/78

EF-S IS USM itd. to dodatkowe oznaczenia obiektywu:
                      http://www.fotografuj.pl/Article/Ozn...anon_EOS/id/85

Czym się rożni pełnowymiarowe lustro od korpusów pełnoklatkowych
                      tym samym, czym zwykłe lustro od garderoby lub koło od samochodu :-)

"pełnowymiarowe lustro" jest częścią/elementem "korpusów pełnoklatkowych"; na tej samej zasadzie jak lustro zwykłe jest częścią garderoby, a koło elementem samochodu...

BP, NMSP
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lukaszstysiu

Dziękuję bardzo za odpowiedz

Komentarz

• JaBlam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1304

Zamieszczone przez czarny1978
                          350 + kit jest to jakieś rozwiązanie lecz ten KIT ,wiadomo że 350 to klasa wyżej ale za 900 zł na Allegro to dostanie 300 + 28-105 f3,5-4,5 tylko trza poczekać nie napalać się i jeszcze mu na piwo zostanie.
                          Wlasnie obiektyw 28-105 pojawil sie w dziale sprzedazy wiec moze to wlasnie ta okazja którą moze wykorzystac autor wątku i zamiast KITA zakupic własnie to szklo.

----------------------------------------
                          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...