1Ds mkII czy 5D mk II ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marbudzyk
    Coś już napisał
    • 2009
    • 96

Porada - EOS 1 DS MK II czy 5D MKII?

Na wstępie witam wszystkich
    I proszę o radę. Robiłem analogowymi EOSami serii 1 (1N i 1V) ale nadszedł i dla mnie czas na cyfrę. Używanego 1 DS MK II z małym przebiegiem można kupić za 9-10 tys., tyle samo kosztuje nowy korpus 5D MKII.
    Proszę, podzielcie się ze mną swoimi opiniami. Z jednej strony przyzwyczajony jestem do korpusów serii 1 a z drugiej 1 DS MKII to już troche starawa konstrukcja... Co z REALNĄ jakością obrazu między tymi dwoma korpusami? Będę fotografował wyłacznie w RAW-ach, dużo robie w terenie, czasem pustynie, czasem bardziej wilgotne rejony. Wiem że seria 1 jest super na ciężkie warunki, ale może 5D MKII też jakoś by dał rade... To jednak nowsza konstrukcja...
    Mile widziane komentarze od osób które miały okazje używać obu tych korpusów.
    Pozdrawiam. Marek Budzyk
    Ostatnio edytowany przez marbudzyk; 26002.
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

na takie warunki jak piszesz nie ma wyboru.. 1ka tylko - parę mankamentów ma (wyświetlacz mały itp.) ale obrazek przyzwoity bardzo, ale to solidna puszka, masz jedynki to wiesz.. 5ka do "normalnych" warunków będzie ok, ale na pustynie itp. to bym nie polecał..
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Dokładnie.. chyba wybor masz jeden no chyba ze auto zastawisz i kupisz DS III a roznica bedzie głownie na wyzszych iso a robiac zdjecia na pustyni to chyba iso 50-100 no chyba ze nocami... :P
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

Jeżeli nie potrzebujesz wysokich ISO i wolisz lepszy AF to również polecam 1 dsII . Nowa 5-ka ma wprawdzie uszczelnienia ale jedynka to jedynka :-D i jej można bardziej zaufać.
          Jakość fotek przy normalnych ISO ( do 800 ) będzie porównywalna .

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez koraf
            Nowa 5-ka ma wprawdzie uszczelnienia ale jedynka to jedynka :-D i jej można bardziej zaufać.
            Jakość fotek przy normalnych ISO ( do 800 ) będzie porównywalna .
            hmm.. kurcze, jakoś ich nie zauważyłem, przynajmniej porównywalnych do 1nek.. a masz gdzie jakiś link do schematu jak te uszczelnienia wyglądają? bo obawiam się że to marketingowa ściema jak w 40d..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

iso 3200 ds2
              www.kwapisz.org

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Te uszczelnienia piątek powinny już być weryfikowalne. Stara piątka puszczała mnóstwo syfu do wnętrza, nie wiem jak nowa. Po 2-3 miesiącach normalnego użytkowania sprawa powinna być jasna. Więc userzy 5dII powinny udzielić odpowiedzi. Ja mogę zapewnić - szczelność jedynek jest niezła

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

mam puszkę 1,5 miesiąca i nie narzekam, ale w starej też nie narzekałem co nie znaczy że była szczelna - czasem są gdzieś schematy tych gumek uszczelniających i ciekawe mogłoby być porównanie - ale obawiam się że to uszczelnienia typu gąbka na klapce od baterii itp.
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• il Dottore
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 292

Jakie tam uszczelnienia w 5DMkII... Można o tym aparacie powiedzieć dużo dobrych rzeczy ale pod tym względem to 1-ka nie jest...
                    Za to tańszy.

Komentarz

• Richie
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 625

Za kilka dni odbiorę 1Ds MKII bo leci właśnie ze Szkocji.Miałem wcześniej 5D MKI wiec będę mógł się wypowiedzieć co do zasadności zasadności decyzji.Głównym powodem był AF i shutter lag...czy da radę z obrazkiem w porównaniu do 5D się okaże .
                      Richie
                      FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• myst
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 700

Też stałem przed tym dylematem, ale ja fotografuje w zgoła odmiennych warunkach - głównie ślubnie. Skłaniałem się w stronę 1Ds II, ze względu na AF, ale dzięki uprzejmości kolegi, było mi dane przetestować AF 5dII i w ciemnej piwnicy z PAR'ami w kontrze miałem w tańcu ok 80% fot trafionych w punkt (przy f=1.8-1.4). Fakt pracowałem na centralnym servo, a konieczne poprawki kadrowania robiłem w kompie, ale z takiej matrycy na prawdę można duużo wyciąć. Testowałem też DsII i IMHO ISO 3200 to zupełnie inna bajka w 5dII. W DsII to ekstremum, w 5dII to normalna używalna czułość.
                        Wybór padł ostatecznie na 5dII. Ale tak jak pisałem - ja po pustyni ganiał nie będę (no może się coś na Błędowskiej uda zrobić ).
                        5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Richie
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 625

Zamieszczone przez wojkij
                          To jpg z puszki czy RAW wołany do jpg?Jeśli RAW to w jakim programie przepuszczony?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Fota wojkija przepuszczona przez Neat Image + resize do 21x15 (300DPI)

Ostatnio edytowany przez Richie; 6228. Powód: Automerged Doublepost
                          Richie
                          FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

Acr na standardowych ustawieniach.

Do 5d mk2 trochę brakuje ale wg mnie ekstremum to nie jest, szumek jest drobny i jak widać schodzi bez problemów.
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• Mellan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1851

O ile 5DII mnie specjalnie nie kusi, to jednak w duchu zastanawiam się nad 1DsII...
                              Nie wiem czy jest sens, bo o ile zyskam na AF czy uszczelnieniach, to stracę na rozdzielczości zoomów i czekała by mnie przypuszczalna przesiadka na stałki.
                              Dużo zamieszania i inwestycje, chyba za dużo. Zostanę chyba przy starej piątce.
                              Jak myślicie, jest sens?
                              C-F-K - forever

Komentarz

• BuRton
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 681

Zamieszczone przez Mellan
                                O ile 5DII mnie specjalnie nie kusi, to jednak w duchu zastanawiam się nad 1DsII...
                                ... to stracę na rozdzielczości zoomów i czekała by mnie przypuszczalna przesiadka na stałki.
                                Zostanę chyba przy starej piątce.
                                Jak myślicie, jest sens?
                                Dlaczego uważasz, ze musiałbyś się przesiadać na stałki ? Bez przesady . Jest sens...zamień 20D na 1DsII :-P . Mi zestawem 1dsII i 5d pracuje się całkiem dobrze.
                                Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

Pracuję...