Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po zapoznaniu się z opiniami na temat Canon SX1 zastanawiam sie nad kupnem Casio FH20. W zasadzie poza brakiem obracanego ekranu LCD ma wszystko a nawet wiecej niż Canon SX1, dodatkowo, cena jest bardzo zbliżona do Casio FH20.
bylem w Saturnie, pobawilem sie chwile Casio FH20... i już "witałem się z gąską" ale.. faktycznie opcje odnośnie zdjęć są ..skromne.. w zasadzie ani to aparat ani kamera. takie coś.
pozostaje bardzo drogi Canon SX1.
Zaczyna sie robic lipa z cena SX10 Na poczatku na Agito 1028zl,1038,1054 a dzis juz 1099zl. Oczekiwalem na spadek cen po paru miesiacach po premierze a cena ida w gore:neutral: Ale to pewnie kurs $ tak dziala
Zaczyna sie robic lipa z cena SX10 Na poczatku na Agito 1028zl,1038,1054 a dzis juz 1099zl. Oczekiwalem na spadek cen po paru miesiacach po premierze a cena ida w gore:neutral: Ale to pewnie kurs $ tak dziala
Niestety, ale kurs robi swoje. W dystrybucji jest nawet droższy, najlepszą cenę jaką znalazłem to ok 1160 brutto , a SX1 już nawet ok 1750
I tak jak SX10 jest dostępny, to SX1 wszystkie najbliższe dostawy są już zarezerwowane, czyli faktycznie popyt znacznie przewyższa podaż
ja swojego SX10 zakupiłem 5.01.09 za 1035zł+wysyłka. W grudniu można było kupić za 999zł. Czum dłużej czekać tym więcej płacić. Światowy kryzys dociera w końcu do wszystkich...
dokladnie, nie liczcie na nizsze ceny bo one juz nie spadna przez wiele miesiecy. ze wzgledu na kryzys wielkie koncerny podwyzszaja ceny. Canon i Nikon nie stanieja ale zdrozeja
Sprzedam Canona 40D plus obiektyw. kontakt na priv
Czy ktoś próbował do SX1 włożyć kartę SanDisk Ultra II Class 4, czy Kingston SDHC Class 4? Czy te karty są odpowiednio szybkie do zgrywania zdjęć seryjych 4kl/s i zapisu filmu full HD? Niby zalecane są, Class 6 ale to są niebotyczne kwoty porównując oczywiście większe pojemności np. SanDisk Ultra II Class 4 16 GB - 132,00 zł, Kingston SDHC 16GB Class 4 - 99,99 zł a SanDisk SDHC Extreme III Class 6 16GB - 439,00 zł
Cytat z Ceneo
„co do karty do tego aparatu to jak wiadomo powinna być Class 6 lub x60 lub szybsze oczywiście. a ja zrobiłem eksperyment i włożyłem moją kartę sd kingston 2gb kupioną do telefonu za hehe 13 zł i surprise... wszystko działa mimo że to karta najwolniejsza ze wszystkich w sklepie. zrobiłwm więc benchmark za pomocą programu atto i wszystko jasne ta karta ma zapis 6,7 a odczyt 19 mb/s.”
Z tego wynika, że te wymagane Class 6 to trochę naciągane bądź te wolniejsze są szybsze niż powinny.
Zamieszczone przez cheeba
Odnośnie kart to 15 MB/s do SX10 to i tak lekka przesada, ja na chwile obecną używam: Kingston SDC 4GB Micro SD High Capacity Class 4
i o dziwo wystarcza do zapisu filmu w HD (SX1), więc chyba nie ma sęsu przepłacać.
cheeba czy mógłbyś sprawdzić jeszcze jak jest z tymi zdjęciami seryjnymi, żeby mieć już pewność że starcza do filmów HD jak i zdjęć seryjnych przy max rozdzielczości?
I ponawiam pytanko czy ktoś wkładał do SX1 SanDisk Ultra II Class 4 niby odczyt i zapis na maxa 15MB ale to jednak Class 4? Lub może ktoś jeszcze wkładał oprócz cheeby kartę Kingston SDHC Class 4 i ma inne lub takie same odczucia?
Nie chcę wywalić 130 zł i okaże się że karta jest za wolna na filmy HD i zdjęcia seryjne. A z drugiej strony nie chcę przepłacić 200 zł i mieć świadomość że mogłem kupić kartę taniej.
film
rozdzielczość: 1920 × 1080 pikseli
fps: 30 klatek/sek.
transfer minimalny:5296 KB/sek.
zdjęcia
kompresja: mała
rozdzielczość: 3648 × 2736 pikseli
wielkość pliku: 4332 KB
Jak dla mnie sprawa wygląda tak: Potrzebuję dwie karty.
Do zapisu filmów karta C6 dobrej jakości tzn trzymająca swoje transfery gwarantowane przez producenta 6MB/s i największej pojemności na którą mnie stać.
Do zdjęć seryjnych: 4 x 4332/1024 =16,9 MB/s
I szukałbym karty orginalnej, znanego producenta na poziomie transferu 20MB/s i pojemności max 2GB albo lepiej 2x2GB ale to już zależy ile masz zamiar fotografować.
W dostępnych dla mnie danych aparatu SX1 nie znalazłem infnormacji o zainstalowanej pamięci wewnętrznej. Czyżby jej nie było?
Widzę, że "ujawnia się" coraz więcej użytkowników SX1.
Mam do nich prośbę.
Powrzucajcie przykładowe fotki z SX1 bez obróbki i z exifem. Nieobrobionych fotek z SX1 jest bardzo mało i zdania na temat możliwości aparatu trudno sobie wrobić na podstawie kilku fotek albo filmików
Komentarz