rc-1, rc-5, rs-60e3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nax
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

rc-1, rc-5, rs-60e3

Dzień dobry,
    mam prośbę, aby Ci którzy posiadają pilot zdalnego sterowania oraz
    zdalny spust migawki (wężyk) podali wszelkie funkcje jakie te wyzwalacze posiadają.
    Nie mogłem nic znaleźć odnośnie RC-1, RC-5 (forum). Dobrze by było, aby opisy były w jednym miejscu.

Zanoszę się z kupnem (450D) i chciałbym je porównać.
    A może lepiej byłoby kupić zamiennik z większą ilością opcji?
    Ostatnio edytowany przez nax; 22731.
  • aleks
    Bywalec
    • 2007
    • 163

Tzn tak:
    1. w temacie masz 3 modele, w treści pytasz o 2.
    2. z tego, co wiem, funkcje realizowane przez piloty to: wyzwolenie migawki, otwarcie i zablokowanie w poz otwartej (bulb)
    3. RC - to piloty bezprzewodowe, zasięg ok 5m
    --------------------

Komentarz

• nax
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 19

a jak wygląda sytuacja z zamiennikami, warto? (nie chodzi o cenę)

Komentarz

• FlatEric
        Uzależniony
        • 2007
        • 574

Wężyk RS-60E3 działa dokładnie tak samo jak spust migawki w aparacie - na pierwszym oporze następuje pomiar światła i ostrości, po wciśnięciu do końca - wyzwolenie migawki. Tyle, że do długich naświetlań na czasie B przycisk w wężyku można zablokować w pozycji wciśniętej.

Pilot RC-1 wyzwala migawkę, działając tak, jak jednorazowe wciśnięcie spustu do końca - tzn. z jednoczesnym pomiarem światła i ostrości (oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wcześniej ustawić te parametry ręcznie ). Ma dwie opcje wyzwalania - natychmiastowe i z 2 s opóźnieniem. Na czasie B - o ile wiem, bo osobiście nie próbowałem - pierwsze wciśnięcie przycisku pilota otwiera, a drugie zamyka migawkę.

RC-5
        z kolei oferuje, o ile się nie mylę, jedynie natychmiastowe wyzwolenie migawki, bez możliwości ustawienia opóźnienia.

Pzdr

Grzesiu
        SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
        Analogowy DeviantArt
        Wypociny formalne
        Wypociny techniczne

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

Odgrzeję temat : jak wygląda sprawa trwałości tego pilota (mam zamiennik od skośnookich i po roku padł ) ?
          I druga sprawa to efektywny zasięg ? w instrukcji podają ok. 5m, a jak jest w rzeczywistości ?

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Zamieszczone przez nax
            a jak wygląda sytuacja z zamiennikami, warto?
            nie warto

Zamieszczone przez koraf
            Odgrzeję temat : jak wygląda sprawa trwałości tego pilota (mam zamiennik od skośnookich i po roku padł ) ?
            mój RC-1 ma - dokładnie nie pamiętam - ale coś koło 15 lat i działa bez zarzutu. jedynie może jest ciut potrzaskany i porysowany (cały czas przy aparacie, najpierw 50E, potem 350D). chyba raz zmieniałem baterie.

Zamieszczone przez koraf
            I druga sprawa to efektywny zasięg ? w instrukcji podają ok. 5m, a jak jest w rzeczywistości ?
            w pomieszczeniach zamkniętych jest te 5 metrów, czasami nawet więcej, ale "strzelać" należy prosto w czujnik na aparacie.
            na zewnątrz jest loteria, zależy jak pada słońce na czujnik. czasem może w ogóle nie zadziałać, a czasem spokojnie te 5 metrów się wyrabia, a nawet więcej.

generalnie polecam piloty bezprzewodowe - nie wyobrażam sobie focenia jakichkolwiek zdjęć grupowych bez pilota (i statywu), nie mówiąc o takich fotach, na których samemu chce się być. wtedy bez chodzenia możemy zrobić 'z zaskoczenia' np. 5 zdjęć pod rząd często uzyskując lepsze efekty, niż mając tylko jedno 'ustawione' foto.

do tego pilot bardzo przydaje się przy makro i innych fotach statywowych dając 2 sek. opóźnienia (zamiast 10s = oszczędność czasu) i zdecydowanie ułatwiając MLU.

do tego dzieci - którym ciężko czasami zrobić fotę, bo uciekają - uwielbiają same sobie robić zdjęcia: 'tata/wuja, daj pilota!'
            i można dać tego pilota bez obawy o sprzęt, którego dzieci nie muszą nawet dotykać.

no i najważniejsza cecha oryginalnego RC-1: jest mały i ma całkiem sprytne zatrzaskowe mocowanie na pasku od aparatu - dzięki czemu nigdy nie przeszkadza i zawsze jest pod ręką (5 cm od aparatu, nie trzeba nawet sięgać do torby).

nie przesadzę, jeżeli powiem, że ze względu na pilota nie mogłem się rozstać z moim wysłużonym 350D, bo wszystkie nowsze xxD nie obsługiwały RC-1. na szczęście dziś jest już 7D, który ma tę możliwość. i chyba 5D2 też to ma.

pozdro.,
            m.

Komentarz

• erique
              • 2009
              • 2

witam,

czytałem instrukcję do EOSa 10, że z RC-1 BULB działa tak, że naciskasz - otwierasz, drugi raz naciskasz - zamykasz migawkę. Orientujecie się czy takie zamienniki z allegro, co to działają ze starymi analogami i nowymi cyfrowymi opisane jako RC-1 RC-5 w przypadku współpracy z 450D (i z tymi analogami typu 300, 10 etc) też tak właśnie zadziałają - 1.otwórz, 2. zamknij? Bo trudno palec na spuście trzymać kilka minut

Komentarz

Pracuję...