#67 Wbudowana lampa - odbicie od sufitu światła

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elviscox
    • 2007
    • 9

#67 Wbudowana lampa - odbicie od sufitu światła

Kiedyś gdy nie miałem zewnętrznej lampy naszła mnie taka myśl pod kątem odbicia błysku z wbudowanej lampy w stronę sufitu. Próbowałem różnymi prowizorycznymi przedmiotami. Pomysł jest dobry pod kątem efektów oraz tego, że jest dostępny często pod ręką. Zapewne jest trochę osób, które też myślały lub stosowały podobne metody jednak nie widziałem takowej w spisie T&T, dlatego też postanowiłem opisać to.
    Na początek porównanie efektów:

1: Wbudowana Lampa
    2: Wbudowana lampa, światło odbite od sufitu

Najlepiej użyć do tego sreberka (np. z czekolady) lub folii aluminiowej.
    Sreberko składa się w nieduży prostokąt, a jeden koniec zwija tak aby wszedł i trzymał się pomiędzy lampą a sankami:
    Wybaczcie, że nie mam zrobionego zdjęcia ale nie mam tutaj nigdzie chociażby i nawet kompakta aby zademonstrować wygląd. Być może już jutro po powrocie uda mi się pokazać jak to wygląda. W każdym razie może wyglądać nieco prymitywnie. Ale można to inaczej rozwiązać np. uzbrajając sreberko w jakiś czarny materiał aby zatuszować jego obecność.
    Od strony technicznej jeszcze - Światło z tego rozwiązania jest bardzo rozproszone, nawet bardziej niż z lampy zewnętrznej i jej światła odbitego od sufitu. Natomiast minus polega na tym, że błysk jest dużo słabszy i w pokojowych warunkach powinno być np. co najmniej iso 200 lub 400 i przysłona 4 aby wyszło tj. na zdjęciach wyżej. Bardzo ładnie działa to z jasnymi obiektywami. Z ciemniejszymi zoomami przykładowo trzeba już podbić iso.
    www.Highlight-Visual.com
    www.Scenerie-Nierzeczywistosci.pl
    www.Garncarz.Art.pl
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

w necie są dostępne lusterka montowane na sanki lampy odbijające światło w sufit

Komentarz

• Fotograf1995
      Bywalec
      • 2008
      • 210

Jest troszkę łatwiejszy sposób, który nie polega na obiciu, a rozproszeniu światła dyfuzorem do lamp wbudowanych. Efekty podobne. http://www.allegro.pl/item515699194_...udowanych.html
      Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• Wielad
        • 2008
        • 12

Sposób równie stary co dobry.
        Często go używam gdy nie ma lampy w pobliżu (bo zawsze w plecakowej przegródce jest kawałek kartonu owiniętego aluminiową folią).
        Do reporterki się nie nadaje, bo trzeba kombinować, po drugie jak już wspomniałeś bardzo mało światłodajne.
        Ale na wigilijne zdjęcia wystarczy (które chciałem podrzucić ale Shack właśnie się na mnie obraził )
        "chcesz mieć tele z górnej półki, jedz suchary zamiast bułki"
        Canon 400D, Tamron 90/2.8, kit, Helios 2/58 i mnóstwo pomysłów na zdjęcia...
        www.wieladek.ovh.org

Komentarz

• APP
          Uzależniony
          • 2006
          • 664

Mała uwaga odnośnie wypowiedzi #3.

Rozwiązanie ("spadochronik" na sankach przed kukułką) na swój sposób prostsze, ale nie oszukujmy się, skuteczność wszelkich tego typu wynalazków ("spadochroniki", pudełka po kliszach, bańki żarówek czy oprawy niektórych świetlówek kompaktowych -sam próbowałem, nawet Stofen itp.) nadal ograniczona jest występowaniem zjawiska, o którym pisze autor -odbicia światła od wględnie dużych powierzchni, nie koniecznie "na wprost" w stosunku do obiektu. Sam dyfuzor tego typu/gabarytów marginalnie zwiększa powierzchnię źródła światła, a silna wiązka nadal kierowana jest z niego na wprost. Tak więc nawet w bardzo sprzyjających warunkach dają one efekty w najlepszym razie porównywalne do trywialnego odbicia światła sreberkiem od sufitu/ściany, które, owszem, niestety nie zawsze jest wygodne czy choćby możliwe.

Inna sprawa, że przykłady zamieszczone przez autora wątku są raczej marne (wybacz, elviscox) więc może się wydawać, że to wszystko to jedna ryba
          Tak czy siak, metoda podana tu przez elviscox'a jest od dawna i przez wielu sprawdzona, a jeśli ktoś jeszcze nie próbował, niech żałuje.

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

Zamieszczone przez enter
            w necie są dostępne lusterka montowane na sanki lampy odbijające światło w sufit
            Gdzie cos takiego widziales

Dyfuzor rozprasza ale i mozna powiedziec ze pochlania/odbija w tyl wiec duzo swiatla jest stracone ;-)
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• elviscox
              • 2007
              • 9

Oczywiście, macie rację.
              Nie mniej jednak sposób ten nie wymaga żadnych kosztów (no może na czekoladę=).
              www.Highlight-Visual.com
              www.Garncarz.Art.pl

Komentarz

• enter
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1201

a proszę
                Efekty uzyskiwane przy fotografowaniu lustrzankami cyfrowymi z użyciem wbudowanej lampy błyskowej rzadko kiedy są zadowalające. Do tej pory jedynym wyjściem wydawał się zakup dosyć drogiej, dodatkowej lampy błyskowe. Teraz alternatywą jest lightscoop. Lightscoop to bardzo prostej budowy gadżet, poprawiający znacząco efektywność wbudowanych lamp błyskowych. Jest to niewielkie lustro montowane na wbudowanej lampie, służące do odbijania

tu pisze że 40$
                widziałem też to na alledrogo ale nie pamiętam za ile
                i jeszcze inne linki

A new month means new OSHWA certifications. May brought a robot arm, a RISC-V badge, and a windmill SAO!

Komentarz

• roton
                  • 2009
                  • 3

kiedys jak mi nawalila lampa to uzylem podobnej metody, zamiast sreberka (bo takiego gadzetu nie mialem pod ręką) posluzylem sie kawalkiem zwinietego w kulke woreczka jednorazowego. w ekstremalnych warunkach zdalo egzamin..
                  pozdrawiam
                  roton
                  ----------------------------
                  rotonfilm.wordpress.com
                  www.roton.info

Komentarz

• pianista
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 51

na forum olympusa koles dosydz fajnie to zrobil
                    (trzeba sie zarejestrowac zeby fotki widziec)
                    ma tez tam schemat do wydruku DIY
                    Natrafilem na cos takiego: http://www.lightscoop.com/ Z racji tego ze mam home made dyfuzor z jakiegos szamponu z rossmana do mojego pop-up'a, zastanawiam sie czy cos takiego nie będzie lepszym rozwiązaniem? A może coś takiego samemu da rade zrobic? Tylko interesuje mnie pod jakim kątem może być to lustro ustawione? >45? Pozdrawiam

sam mysle nad orginalnym lightscoop, w tym momencie kosztuje $35 a na lampe narazie finansow nie mam i chyba szybko nie bede mial.
                    jesli ktos jeszcze bylby chetny to na przesylce by sie zaoszczedzilo.
                    G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

Komentarz

• SausageDog
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 25

Niee, $35 to 100zł czyli 1/5 dobrej używanej lampy. Raczej wolę dozbierać, niż na coś takiego pieniądze tracić. A w tzw. międzyczasie: klej mi się rozgrzewa aby podkleić warstwę aluminium do własnego "lightscoop" i w dodatku z regulacją

Jak skończę to się pochwalę, całkowity koszt wykonania powinien wynieść 0-4zł w zależności czy posiadacie aluminium spożywcze i trochę silikonu w domu.

Komentarz

• dihe

Ja zrobiłem w tym roku na potrzeby wigilijne coś takiego

Składa się to z kartonu takiego jak jest w blokach rysunkowych na przedniej okładce. Czyli sztywny , biały, błyszczący(odbijający światło) ten sam karton przyciąłem w postaci litery T gdzie nóżkę wykonałem w szerokości żeby wchodziła w sanki mojego 40D. tą wycinankę złączyłem z częścią odbijającą za pomocą zszywacza i plastra, jednak ten zabieg nie był już potrzebny. Następnie wykonałem zdjęcie. Okazało się że mimo wszytko dużo światła przechodzi przez papier. Okleiłem więc cały korpusik mojego odbijacza dwoma warstwami papieru czarnego samoprzylepnego (chyba stosowanego w ciemniach), taki miałem.
                        Efekt jak na załączonym obrazku.

http://images29.fotosik.pl/311/6e5f34e653f485e8.jpg

Komentarz

• elviscox
                          • 2007
                          • 9

www.Highlight-Visual.com
                          www.Garncarz.Art.pl

Komentarz

• dihe

na forum o dygitalizacji książek znalazłęm takie zdjęcie. http://www.mobileread.com/forums/att...8&d=1190573939
                            Facet, przerobił lusterko z kosmetyczki wycinając w jednej z części tej bez lustra otwór. pomysłowe..?

Komentarz

• @rturo
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 23

Ciekawy patent, ale na tych zdjeciach to niestety nic nie widać...
                              CANON 40D + EF-S 17-85mm IS USM, Sigma 70-300 Apo Dg f4-5,6, Benro A-500EX + BH-2

“Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” - Robert Bresson

Komentarz

Pracuję...