Szczerze mówiac miałem w rękach elke 17-40 i mam w swojej ko0lekcji 10-22. Powiem szczerze. 10-22 rozkałada na łopatki ta eleke. Szkoda tylko, ze takiego szkiełka nie zrobili na pełna klatk.e zamiast 17-40. Pozdrawiam
jaki obiektyw czy canon 10-22 czy tokina 11-16
Zwiń
X
-
-
ale panowie porównują to 17-40 na FF czy tylko ta sobie bąki puszczacie?
bo porównywanie obu szkieł na tym samym body jest co najmniej niewłaściwe...
a wypowiedzi o 'rozkładaniu na łopatki' są imho bardzo, ale to bardzo przesadzone
przy okazji - miałem 10-22 na 30d oraz 17-40 na FF; przyjmę z każdym każdy zakład ze jak pokaże wam rawa z jednego i drugie zestawu to żaden z was nie odróżni :-?
edit______________
a tak w temacie - to polecam 10-22 na cropa - świetny obiektyw :-)
Komentarz
-
dlaczego mimo iż na rynku co raz pojawia sie jakiś szeroki kąt (ostatnio Tamron 10-24) to canon ciągle cenę swojego szkła trzyma wysoko?
Obserwuje od pewnego czasu to cena parę miesięcy stoi w okolicy 2300-2500zł
a tu zima idzie i zimowe plenerki czekają :wink:
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpackiKomentarz
-
bo to szkło nie traci na wartości i jak szukasz czegoś pod FF to wciaż porównujesz te szkła to 10-22, które ma wszystko - ogniskową, światło do plenerów wystarczające i do tego coś czego konkurencja nie będzie miała -USM a przy tym porównując z sigmą to filtr 77mm też jest zaletąKomentarz
-
no i wyszedl tamron 10-24 i mydlany jest na rogach widac to na testach (optyczne) wiec nadal pozostaje do wyboru canon albo tokina moze ktos podpowie co lepsze ?Pozdrowienia
-------------------
CANON i szkielkaKomentarz
-

Pozostaje tylko jeden własciwy który wybierzesz. Idziesz do sklepu gdzie takie obiektywy możesz podpiąć i testujesz robiąć fotki.
Ja osobiscie sprawdziłem i wg. mnie lepszy dla mnie jest C10-22 (pomijajac cene itp)
A ty wybierzesz co ciebie przemawia - ja wybrałem.
Zamówilem i czekam na dostawe - chociaz w jednym slepie co byłem (D-Photo Kraków) obiecują a nie mają, albo sprzedają na allegro czegoś co nie mają.Komentarz
-
Skoro miałeś do czynienia z tymi dwoma szkłami, to powiedz jak wygląda u nich kwestia dystorsji - w którym z nich jest ona większa i biorąc pod uwagę tylko te zniekształcenia, które z tych szkieł wygrywa w tej kwestiiNiezmiennie polecam Tamrona 11-18
. Chociaż wcześniej miałem właśnie Canona 10-22. Tak, Canon lepszy, ale nie ma się co napinać, jeśli nie będzie to Twój podstawowy obiektyw np. do zawodowej fotografii architektury. Tamron jest o połowę tańszy, lżejszy i nie wymaga filtrów SLIM.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
nie mialem tokiny ale mialem 10-22, to ultraszerokie szklo wiec dystorsja bedzie znaczna na 10mm. Tego nie pominiesz bo to fizyka5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Przyznam, że nie zawsze rozumiem dylematy wokół zakupu C10-22. Obiektyw ma doskonałą opinię użytkowników, w testach wypada bardzo przyzwoicie albo rewelacyjnie w zależności od preferencji testujących. Jest bardzo ostry i kontrastowy, ma bardzo dobry AF, solidną budowę z metalowym przednim pierścieniem. Nie słyszy się o rozrzucie jakości między egzemplarzami. Kupiłem go 2 lata temu i za każdym razem po podpięciu czuję satysfakcję z zakupu
. Na dodatek wszelkie "zamienniki" nie są tanie - może tańsze ale też swoje min.1800 PLN kosztują. To nie jest ten dylemat co między T17-50/2,8 a C17-55/2,8 gdzie różnica w cenie powala.
C10-22 jest wart tych 2300PLN.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Cieżko znaleść ten obiektyw za 2300Przyznam, że nie zawsze rozumiem dylematy wokół zakupu C10-22. Obiektyw ma doskonałą opinię użytkowników, w testach wypada bardzo przyzwoicie albo rewelacyjnie w zależności od preferencji testujących. Jest bardzo ostry i kontrastowy, ma bardzo dobry AF, solidną budowę z metalowym przednim pierścieniem. Nie słyszy się o rozrzucie jakości między egzemplarzami. Kupiłem go 2 lata temu i za każdym razem po podpięciu czuję satysfakcję z zakupu
. Na dodatek wszelkie "zamienniki" nie są tanie - może tańsze ale też swoje min.1800 PLN kosztują. To nie jest ten dylemat co między T17-50/2,8 a C17-55/2,8 gdzie różnica w cenie powala.
C10-22 jest wart tych 2300PLN.
Komentarz
-
Zgadzam sie z Tobą i wiem, że praw fizyki nie da się oszukać. Dystorsja będzie i to nie ulega wątpliwości. Interesuje mnie tylko porównanie tych dwóch obiektywów w kwestii tego zniekształcenia - skoro forumowicz jotes25 miał z nimi do czynienia.C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Wygrywa Canon i to wyraźnie (można się było tego domyśleć z mojego poprzedniego posta). Mi większe zniekształcenia w Tamronie nie przeszkadzają. A kupiłem go nowego za równowartość 900 złotych (Hong Kong).
Przy okazji: ktoś tu napisał, że C 10-22 ma coś metalowego w obudowie poza bagnetem oczywiście). Miałem dwa takie obiektywy, oba były całe z plastiku.Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.Komentarz
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Arcdeco. 9 972 J’aime · 128 en parlent. W mojej pracowni odkryjesz unikalne ozdoby, które nadadzą Twojemu wnętrzu wyjątkowego charakteru. Każda z nich powstaje w magicznym tańcu igły, nitki i...
w tym sklepie jest za 2240 pln
(chyba najtaniej na necie)
dodatkowo sklep jest 10 min drogi ode mnie, wiec ja wlasciwie nie bede sie zastanawiac gdzie i od kogo kupic ef-s 10-22
przy okazji moge polecic sklep arcdeco - spory asortyment, mozliwosc odbioru osobistego, mila obsluga, uczciwy, konkretny i znajacy sie na fotografii sprzedawca.
Jedyne "ale" to fakt, ze wiekszosci towarow nie ma na stanie, trzeba uprzednio zamowic droga telefoniczna, badz elektroniczna po czym udac sie nastepnego dnia z rana po odbior sprzetu (oczywiscie tyczy sie to osob ze Szczecina badz okolic)
rok temu kupilem tam Tamron 70-200/2.8
Sprzedawca na moja prosbe sciagnal mi dwa egzemplarze, abym mogl przetestowac obiektywy na miejscu pod katem BB/FF
Jeszcze dostalem po promocyjnej cenie filtr Hoya UV 77mm
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
-
Ja jak szukalem w Krakowie (bo tam pracuje i tam mogę odebrać) sprzęt ten jest w okolicach 2450 złotych lub wiecej. Wysylka internetem bez sprawdzenia mnie osobiscie nie odpowiada. W Krakowie tak jest ze w zasadzie na Studenckiej jest po 2500 PLN |(dla mnie za duzo - ale sklep pewny) oraz foto-cyfra ktora moze ma a moze nie ma - a z gwarancja to czasem loteria. D-photo i 2 sklep w tym samym miejscu ma w ofercje ale co z tego ze sprzedaja na allegro czy sa w ceneo skoro obiektyw ma przyjsc od ostatnich 3 tygodni. A jak niby przyszedl to PAnu się pomylilo i jest ale coś innego - dobrze ze pracuje nie daleko wiec mocno nie psioczylem.http://arcdeco.pl/canon-1022-f3545-p-1292.html
w tym sklepie jest za 2240 pln
(chyba najtaniej na necie)
dodatkowo sklep jest 10 min drogi ode mnie, wiec ja wlasciwie nie bede sie zastanawiac gdzie i od kogo kupic ef-s 10-22
przy okazji moge polecic sklep arcdeco - spory asortyment, mozliwosc odbioru osobistego, mila obsluga, uczciwy, konkretny i znajacy sie na fotografii sprzedawca.
Jedyne "ale" to fakt, ze wiekszosci towarow nie ma na stanie, trzeba uprzednio zamowic droga telefoniczna, badz elektroniczna po czym udac sie nastepnego dnia z rana po odbior sprzetu (oczywiscie tyczy sie to osob ze Szczecina badz okolic)
rok temu kupilem tam Tamron 70-200/2.8
Sprzedawca na moja prosbe sciagnal mi dwa egzemplarze, abym mogl przetestowac obiektywy na miejscu pod katem BB/FF
Jeszcze dostalem po promocyjnej cenie filtr Hoya UV 77mm
W każdym razie udało mi się wrescie zamowić ale w innym miejscu.
W każdym razie jeżeli ktoś może polecić jeszcze jakieś sklepy foto z Krakowa o których nie wspomniałem a są warci polecenia to bardzo proszę o ich wskazanie. Mam jeszcze sporo sprzętu do kupienia ale w rozsądnych senach a nie 300-1000 złotych więcej niż w innych sklepachOstatnio edytowany przez adi760303; 21040.Komentarz
Komentarz