Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć.
Fotografią interesuje się od niedawna. Zdecydowałem się na Canona 40D. Chcę dokupić do niego jakiś uniwersalny obiektyw. Zastanawiam się nad sigmą 18-200 i tamronem 18-200. Robiłem trochę zdjęć 20D z w/w tamronem i przy większych ogniskowych nie były one zachwycające. Myślicie że lepiej brać sigmę? Jeżeli sigma to ze stabilizacją czy bez. A może coś innego z mniejszym zakresem ogniskowych? Aha, na obiektyw mam max 1300-1400zł.
Pozdrawiam, Krzysiek.
- czy twoj obiektyw musi mieć szybki af ?
- czy lubisz zdjęcia ostre ?
- czy wolisz jak oddaje lepiej kolory ?
- czy ustawianie af ma być ciche czy niekoniecznie ?
- czy musi być solidnie uszczelniony czy nie musi ?
- czy ma być zrobiony z super materiałów czy niekoniecznie ?
- czy ma być do zdjęć sportowych, portretów, krajobrazowych, wnętrz, uniwersalny ?
- ile możesz przeznaczyc na niego ?
..i pewnie jeszcze pare innych, ale .
Jak już mniej więcej określisz się co do zastosowania to podsuniemy jakąś propozycje i wtedy zajrzysz sobie do działu testy gdzie bardzo ładnie koledzy opisują dane modele i zamieszczają testowe zdjęcia.
pozdro.
www.fotoadam.eu FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |
w jakim sensie uniwersalnym, bo 18-200 to od bardzo szeroko do dość wąsko, a wiadomo jak ze świnką morską, ani świnka ani morska, więc może powiedz czy może się zakres kończyć na około 100 mm, bo to daje parę sensownych możliwośći C28-135, C28-105, C24-85, Tamron 28-75
A powiedz jeszcze jakie tematycznie zdjęcia chcesz robić?
Akurat w moim wypadku jeden uniwersalny zoom to raczej mało - tym bardziej, że do wydania jest max 1400zł i dlatego Canon 18-55 IS + Canon 85mm f/1.8 - i jeszcze zostanie na filtr polaryzacyjny.:-D
A później sam stwierdzisz czego Ci brakuje. Szkło można sprzedać zawsze i wymienić je na coś innego.
Pozdr.
- af jak najszybszy w tej cenie
- skupiam się bardziej na ostrości zdjęć.
- af może być głośny
- nie będe robił zdjęć w deszczu itp. więc może nie być uszczelniony
- nie musi być zrobiony z lepszych materiałów
- chciałbym aby był uniwersalny
- do 1400zł.
Chciałbym mieć na początek jak najbardziej uniwersalny obiektyw. Ten Canon 28-135 wydaje się niezły. W sumie ten tamron ze stałym światłem też niczego sobie. Więc myślę że minimalny zakres to 80-100mm. Najbardziej skupiałbym się na zdjęciach rodzinnych z jakiś wycieczek itp. oraz od czasu do czasu na sporcie(głównie biegi)
To są tylko opinie ... . Ty kupujesz, ty płacisz. Sprawdź - wybierz , twoja kasa ... (uniwersalność to pewien kompromis, który wcale dla ciebie nie musi być zły)
MK, 400D+BG-E3, C18-55 IS, C85/1.8, S18-200 OS, 430 EX II, A590 IS
Testy sigmy 18-200 i tamrona 18-200 czytałem po 10 razy. Ale może rzeczywiście nie jest mi potrzebny aż taki duży zakres ogniskowych. Proszę o dalsze propozycje.
No właśnie też się tym zainteresowałem. Ale to jest własnie te 250zł więcej bo 1400 to już taki próg max max. Ale może w jakiś sposób wskoczy trochę kasy to się może szarpnę bo propozycja naprawdę ciekawa
Ale może rzeczywiście nie jest mi potrzebny aż taki duży zakres ogniskowych.
Jeżeli interesuję Cię w/w zakres to proponował bym rozważyć kwestię jego "podziału" na dwa podzakresy np. EF 28-105 f/3.5-4.5 USM lub EF 24-85 f/3.5-4.5 USM + EF 70-210 f/3.5-4.5 USM. To jedne z lepszych obiektywów w swojej klasie cenowo-jakościowej (może z wyłączeniem EF 28-105 f/3.5-4.5 USM) za rozsądną kwotę.
EF 70-210 f/3.5-4.5 USM przestali produkować. A co myślicie o Canonie 28-135. I jeszcze takie porównanie co byście wybrali sigmę 18-200 czy tamrona 18-200??
A może kupić 18-55 IS i do tego 55-250IS Wychodzi razem 1200zł co o tym zestawie myślicie??
Podasz jakiś link do sklepu bo wpisuje w google i nic nie mogę znaleźć. Na allegro tylko dwie sztuki. A co sądzisz o tym zestawie co podałem wcześniej?
Podasz jakiś link do sklepu bo wpisuje w google i nic nie mogę znaleźć.
Niestety obiektyw ten nie jest już dostępny w sklepach (chyba że używany). Pozostaje jedynie rynek wtórny taki jak Allegro lub nasza forumowa giełda.
Zamieszczone przez Krzysiek27
Na allegro tylko dwie sztuki.
Od czasu do czasu trafiają się egzemplarze warte uwagi.
Zamieszczone przez Krzysiek27
A co sądzisz o tym zestawie co podałem wcześniej?
Jeżeli chodzi o EF-S 55-250 f/4-5.6 IS to miałem z nim styczność tylko przez kilka godzin tak więc na jego temat sensownie wypowiedzieć się nie mogę, natomiast EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS w moim odczuciu prezentuje "poziom" grubo poniżej przeciętnego. Jeżeli chodzi o obiektywy takie jak wspomniany Canon EF-S 18-200 f/3.5-5.6 IS czy też Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC OS to uważam iż świetnie pasuje do nich powiedzenie iż "... jeżeli coś jest do wszystkiego, jest do niczego ...".
Krzyśku, powiem (tzn. napiszę :-D) coś z pozycji już trochę doświadczonego. Przed przejściem na 40D "dosiadałem" Lumixa FZ50. I co? Najważniejszy dla mnie był tzw. zoom. Im większy, tym lepszy. Dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, że aparat fotograficzny to nie lornetka... Zacznij od kosztującego ok. 300 zł Canona EF-S 18-55 IS. Następnie zdecyduj, co chcesz fotografować. Ja do dziś nie zdecydowałem...
Komentarz