BF/FF w 70-200 f/4 L , pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

Sobie zrobiłem test przed chwilą i się lekko zmienia, ale nie jest to jakaś wielka różnica. Zresztą normalnie się o to nie martwię, najpierw kadruję, później dopiero ustawiam ostrość. W ogóle jestem zawiedziony, przez dwa miesiące żyłem w nieświadomości, że moja 4L ma luzy na pierścieniach i bagnecie, że same pierścienie są nie teges, że jest mydlana i w ogóle zbyt tania i ciemna, żeby nosić miano L :P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez himi
    Pytania kolegi nie rozumiem nadal, nie napisał o pracy na MF więc uznaję, że chodzi o pracę AF. AF ostrzy automatycznie po zmianie ogniskowej, usm szkieł 70-200 jest doskonały, więc - o co chodzi???
    Może foci tak dynamiczne ujęcia, że ma czas tylko na zmianę ogniskowej?
    Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

O czym wy mówicie? O MTF? Wszak wiadomo, że wykresy dla skrajnych ogniskowych wcale od siebie mocno nie odbiegają

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez himi
        Jest zoomem?, no nie żartuj. Tyle lat nim fociłem i nie zauważyłem, ale ze mnie osioł...

Pytania kolegi nie rozumiem nadal, ... więc - o co chodzi???
        jakkolwiek byś nie przekręcił mojej wypowiedzi :razz:, to dalej stawiam dolary przeciw orzechom, że pytającemu chodzi o to, czy ów obiektyw jest varifokalny czy parafokalny. :-)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez himi
          O czym wy mówicie? O MTF? Wszak wiadomo, że wykresy dla skrajnych ogniskowych wcale od siebie mocno nie odbiegają
          Nie wiem, jak to się profesjonalnie nazywa, ale chodzi o to, że podczas zmiany ogniskowej zmienia się również płaszczyzna ostrości, np. ustalasz ostrość na 200mm, zjeżdżasz do 70, strzelasz i masz mydełko śliczne. Ale to raczej takie doświadczenia dla samych doświadczeń, wcześniej tego w ogóle nie zauważyłem, bo mnie to nie interesowało Teraz zresztą też, ale mniejsza
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez _igi
            Nie wiem, jak to się profesjonalnie nazywa, ale chodzi o to, że podczas zmiany ogniskowej zmienia się również płaszczyzna ostrości,
            tak, właśnie o to chodzi,

a jak to się nazywa dowiesz się z moich postów #14 i #18 :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Daniell
              Bywalec
              • 2005
              • 152

Jedyna niedogodność wynikająca z takiej cechy obiektywu jak ta opisywana tutaj, którą odkryłem ujawnia się podczas ostrzenia manualnego- przy 200mm łatwiej ręcznie wyostrzyć, potem wystarczyłoby zmienić ogniskową i cyk- w tym przypadku niestety nie da rady.
              Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

Pracuję...