5D i co dalej... ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzanka
    Bywalec
    • 2007
    • 244

widze ze pojawiaja sie teraz same fakty w sprawie nowego 5D :P

Komentarz

• mjastrzebski
      Początki nałogu
      • 2005
      • 450

Zamieszczone przez Janusz Body
      To jest czyjaś prywatna strona utrzymywana jako hobby. Nawet Ty sobie możesz tam wpisać kod na "Dupę Maryny" albo 17D mark 15.

Marcin
      Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• kosa666
        Coś już napisał
        • 2007
        • 74

Zamieszczone przez mjastrzebski
        To jest czyjaś prywatna strona utrzymywana jako hobby. Nawet Ty sobie możesz tam wpisać kod na "Dupę Maryny" albo 17D mark 15.

Marcin
        Pewnie masz rację, ale:

1. http://www.upcdatabase.com/item/0013803010251
        2. http://www.upcdatabase.com/item/0013803023787

Jeżeli się sprawdzi to co kiedyś czytałem na tym forum, że wyjdzie półprofi FF i profi FF - to szacunek dla tej stronki (nawet sens numeracji byłby możliwy: najniższy model FF 9D i wyższy od 5D a niższy od Marków - 4D)

Pozdro
        Ostatnio edytowany przez kosa666; 12938.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez kosa666
          Pewnie masz rację, ale:

1. http://www.upcdatabase.com/item/0013803010251
          2. http://www.upcdatabase.com/item/0013803023787

Jeżeli się sprawdzi to co kiedyś czytałem na tym forum, że wyjdzie półprofi FF i profi FF - to szacunek dla tej stronki (nawet sens numeracji byłby możliwy: najniższy model FF 9D i wyższy od 5D a niższy od Marków - 4D)

Pozdro
          Sens tego jest o tyle marny że ze względu na przesądy skośnokich body z cyfrą 4 w nazwie raczej już nie wypuszczą .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Max78
            Bywalec
            • 2008
            • 172

Hehe... przeciez juz w niektorych (jednym napewno) kompakcie jest wbudowany GPS

Praktycznie to zaden wielki problem wrzucic fizycznie to to (i inne 'ficzery') w body - problem jest tylko jeden: CZY KLIENT ZA TO ZAPLACI
            (Aku mozna mu zapakowac na plecy - w koncu te ficzery sa prado-zerne ).
            (Pracuje w firmie produkcyjnej i zajmuje sie CS => czasami klienci psiocza, ze cos moglo by byc JESZCZE lepsze - odpowiadam krotko: nie ma sprawy, to bedzie kosztowac tyle i tyle - zaplacisz? I najczesciej mowia, ze praktycznie to 'maybacha' czy 'veyrona' nie potrzebuja bo 'vw' czy innym 'toyotem' tak samo sie jezdzi - i przestaja marudzic Ci, ktorym zalezy na opcji 'wylizana-full-wypas' placa gruba kase, ale takich to ledwie procent czy inny promil jest w calym tym torcie...).
            ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Jacek_Z
              Moderator
              • 2005
              • 2726

Zamieszczone przez lempl
              Nie zdziwił bym się gdyby następny 1ds pokazał się na wiosnę z okrągłymi 30mpix. Skoro 50d w mpix prawie dogonił poprzedniego 1ds a sony odgraża się a900, to pewnie postanowili uciec do przodu...
              to całkiem możliwe, a 15 MPx na cropie oznacza, że potrafią na FF dać prawie 40 MPx.
              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• mathom
                Początki nałogu
                • 2007
                • 428

Zamieszczone przez Jacek_Z
                to całkiem możliwe, a 15 MPx na cropie oznacza, że potrafią na FF dać prawie 40 MPx.
                Ale co wtedy ze słynnym upakowaniem pixeli ... ??? :rolleyes:
                FF + L
                Moje stocki
                Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Jacek_Z
                  Unfortunately 21 mpix zaczyna być więcej niż rozdzielczość optyczna obiektywów do FF. Sens pogoni za mpix ma granice w fizyce/optyce.

O tych 21mpix to Canon sam gdzieś napisał - nie mogę linka zaleźć

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• dzik
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 884

Unfortunately 21 mpix zaczyna być więcej niż rozdzielczość optyczna obiektywów do FF. Sens pogoni za mpix ma granice w fizyce/optyce.

O tych 21mpix to Canon sam gdzieś napisał - nie mogę linka zaleźć
                    Ale praktyka wykazuje ze jednak jest jeszcze zapas, odpowiednik 30mpix ma 450D i zanotowal poprawe w stosunku do 10mpix, nie widac tez mydla.
                    Jak osiagna granice to wtedy powinni jeszcze powiekszyc rozdzielczosc 4x aby nie interpolowac pikseli.

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Panie, panowie... no chyba jednak to będzie nowe FF od cmos-zill'i.

canon inc. straszy canonrumors!!!

http://www.canonrumors.com/index.php...y080827-181809

update: kazali m.in. usunąć logo - co z naszym forum

przypomnijmy

from canonrumors:
                      5D Mark II

This comes from a dude that seems to be right a lot lately.

* 21.1 MP 1.0x
                      * DIGIC IV
                      * ISO 100-6400 L:50 & H:12800
                      * 5 FPS
                      * 3.2" High Resolution Screen (LCD)
                      * 19 point AF
                      * HDMI Out
                      * Liveview
                      * HD Movie Mode
                      * Viewfinder: 100% Coverage
                      * Full weather sealing
                      * EF Lenses only

FAQU Canon - free net 4 everyone!
                      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                      the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

Ale to są tylko pojedyncze sztuki, w dodatku najczęściej dość stare. Jakieś 20/2.8, 35/2 i podobne. Nowe, popularne szkła dają sobie spokojnie radę. Mało tego, nawet niezależne wypadają całkiem dobrze.
                        Miałem możliwość podłączenia sigmę 150/2.8 do DsIII i nie miałem najmniejszych zarzutów do tego połączenia.

Zamieszczone przez dzik
                        Ale praktyka wykazuje ze jednak jest jeszcze zapas, odpowiednik 30mpix ma 450D i zanotowal poprawe w stosunku do 10mpix, nie widac tez mydla.
                        Bo nie masz możliwości obejrzenia obrazu z tej części obiektywu, gdzie mydło występuje aż miło. Wszystko ma swoje granie, na szczęście praktycznie nikt z nas amatorów nie drukuje codziennie A0 w 300dpi, więc szkła, które są spokojnie wystarczą.
                        Jarek

Komentarz

• Max78
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 172

Gietrzy - ale to info juz bylo pare postow wczesniej

Co pakowania matryc Mpix - moim zdaniem, przy technologii C, mogliby sprobowac (a moze juz dawno R&D nad tym pracuje?) powalczyc z matrycami typu FOVEON Nie ma siatki Bayer'a, nie ma potrzeby interpolowania obrazu z sasiednich pikseli, skupiaja sie na tym, bo to nie szumialo (FOVEON'y grzeja sie strasznie), jest FF, dopracowuja rozpietosc tonalna, rozdzielczosc super
                          No dooobra, koniec marzen

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Max78
                            Gietrzy - ale to info juz bylo pare postow wczesniej
                            Nie chodzi mi o specyfikację tylko o groźby Canon Inc w stosunku do canonrumors - tego nie widzę kilka stron wcześniej.
                            the silence is deafening

Komentarz

• Max78
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 172

Zamieszczone przez gietrzy
                              Nie chodzi mi o specyfikację tylko o groźby Canon Inc w stosunku do canonrumors - tego nie widzę kilka stron wcześniej.
                              Faktycznie - mea-culpa Publicznie przepraszam za niedopatrzenie z mojej strony tej czesci posta (sorki, ale nie ma ikonki 'piwo' ).

Komentarz

• HuleLam
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1641

Wiesz, ale to jest 21 (czy ileśtam) pikseli w macierzy Bayera. Zwiększanie upakowania (trochę) powyżej limitu dyfrakcyjnego może nam dać:
                                1. Brak mory przy braku filtru antyaliasowego - to obiektyw będzie naszym filtrem
                                2. Brak jakichkolwiek artefaktów demozaikowania Bayerowskiego - i żadna Sigma nie będzie nam mówić i wrzeszczeć, że czarne jest zielone!
                                Fotograf platoniczny

Komentarz

Pracuję...