Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macieksob
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 45

Zamieszczone przez Vitez
    Ano... a ja opiszę czego mi brakuje.
    Kadry mocno takie sobie. Ani ciasne, ani szerokie, brak zupełnie kompozycji, a gdy brak pomysłu na kadr to niech chociaż zdecydowanie centralny będzie a nie tak... w pół drogi do nikąd.
    Światło dobrze znalezione ale trzeba dociągnąć do końca.
    Modelka na obu cały czas kieruje głowę do góry, a powina raczej na wprost czy lekko w dół, popróbować z przechyłem, z usmiechem i bez uśmiechu. Oprócz tego odrobina pudru i korektora pod oczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
    Karola ma bardzo ładne usta - niech spróbuje odpuścić malowanie oczu (co najwyżej raz jakimś delikatnym, nie kontrastującym ze skóra cieniem głasnąć i delikatnie tusz do rzęs) a podkreślić usta. Przy miękkim i ładnym świetle jak tu, z dopracowanym kadrem (nic w tle, żadnych napisów czy łańcuszków po rogach zdjęcia odciągających uwagę) - powinno być lepiej.

A tłumaczenie "bo to takie spontaniczne, nieprzygotowane ujęcia" już tyle razy było w tym wątku że spływa po mnie jak woda po kaczce - nie tłumaczyć się tak, bo albo oczekujesz krytyki albo pstrykasz ot tak sobie spontaniczne fotki i nikomu nie musisz ich pokazywać .

dzieki za uwagi fakt że mało sie pryzgotowałem do tych zjęc spodobało mi się światło i myślałem że to da dobry efekt no cóż trza się brać do dalszych prac więc niedługo dam na ruszt coś nowego...

Komentarz

• kucza21
      Uzależniony
      • 2007
      • 518

Ale jeśli w 11 zgodnie z tym co jest napisane dziewczyna powinna tryskać homorem i wyglądać na szczęśliwą lub pewną siebie. Zmień w photoshopie napis zamiast happy to sad , będzie ok ...

Komentarz

• macieksob
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 45

Zamieszczone przez kucza21
        Ale jeśli w 11 zgodnie z tym co jest napisane dziewczyna powinna tryskać homorem i wyglądać na szczęśliwą lub pewną siebie. Zmień w photoshopie napis zamiast happy to sad , będzie ok ...
        myślę że lepiej bedzie zrobić całkiem coś nowego...

Komentarz

• AmatorKrak
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 43

Proszę o krytykę.
          EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Komentarz

• Michu (Pentax)
            Początki nałogu
            • 2006
            • 306

Stanowczo za ciemne i w dodatku coś z kolorami nie bangla. Do tego niestety ale jak dla mnie kadr mało zdecydowany (bardzo nie podoba mi się lewe cięcie) i chyba trochę za ciasny. Jak na portret światło mi też nie do końca pasuje.
            Mam nadzieję, że nie zniechęciłem Cię - czekam na dalsze próby.
            Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• Zbyszko666
              Uzależniony
              • 2008
              • 970

skóra nie powinna się świecić....

Komentarz

• marcin42300
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 23

moja próba

Nie mam dużego doświadczenia w portretach ale spróbuję cosik pokazać.
                Liczę na Waszą obiektywną ocenę,

Komentarz

• Bystry
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 162

Coś tam wlazło z lewej strony... Mi się podoba :] Ale raczej tylko tak humorystycznie bo czapeczka rozbraja (no i konwersja taka a nie inna chyba bardzo zwraca uwagę na ten napis) Za ciemno chyba na twarzy trochę... Pokaż kolor

Komentarz

• meehas
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 26

Więc ja dodam swoje "dzieło" powstałe niedawno w celu zobaczenia czy jest sens w ogóle bawić się w takie zdjęcia. Jak usłyszę że jest mocno "słabe" to daruje to sobie.

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez meehas
                      Więc ja dodam swoje "dzieło" powstałe niedawno w celu zobaczenia czy jest sens w ogóle bawić się w takie zdjęcia. Jak usłyszę że jest mocno "słabe" to daruje to sobie.
                      Sens zdecydowanie jest, dzieło sztuki ci nie wyszło ale nie poddawaj się od razu ..
                      Coś z kolorami w czasie obróbki ci się rozjechało..
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• meehas
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 26

Zamieszczone przez arturs
                        Sens zdecydowanie jest, dzieło sztuki ci nie wyszło ale nie poddawaj się od razu ..
                        Coś z kolorami w czasie obróbki ci się rozjechało..
                        Że to dzieło sztuki jest to ja nawet nie śmiem twierdzić, bo to byłby uber-narcyzm,ale jeśli coś dalej obrobię postaram się wrzucić może będą lepsze efekty.

Komentarz

• endrju
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 275

Fotoamator, który się poddaje?
                          Nie wierzę. Jak ktoś chce, to wszystko z czasem przychodzi.

(Przepraszam za OT)
                          C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
                          &
                          C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• RAdoCanon
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 116

Wedlug mnie zdjecie nie jest zle, ma cos ciekawego w sobie, no i oczywiscie ciekawe miejsce znalazles Z kolorami troche przesadziles. Nie podoba mi sie to przeswietlenie na jej lewym kolanku (z naszego punktu widzenia - prawym ) Musisz tez pocwiczyc nad kadrem. Nad ostroscia tez trzeba popracowac. Ja tez wiele bledow popelniam, ale trzeba focic focic focic i jeszcze raz focic!!!
                            meehas jakiego szkielka uzyles?
                            5dm2

Komentarz

• meehas
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 26

Zamieszczone przez RAdoCanon
                              Wedlug mnie zdjecie nie jest zle, ma cos ciekawego w sobie, no i oczywiscie ciekawe miejsce znalazles Z kolorami troche przesadziles. Nie podoba mi sie to przeswietlenie na jej lewym kolanku (z naszego punktu widzenia - prawym ) Musisz tez pocwiczyc nad kadrem. Nad ostroscia tez trzeba popracowac. Ja tez wiele bledow popelniam, ale trzeba focic focic focic i jeszcze raz focic!!!
                              meehas jakiego szkielka uzyles?
                              Szkiełko? Helios 58mm z 300D.

Komentarz

• liquidsound
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1956

Ma klimat, technicznie nie "bajgla" jak to ktos kiedys gdzies wczesniej napisal ;-)

Po pierwsze przepaleniami sie nie przejmowac, bede sie uparcie trzymal tezy ze dobrze naswietlona twarz wybacza wszelkie przepalenia (w portrecie), kolory ciut za mocne i ciekawi mnie jedna rzecz: czemu po krawedziach ta nie ostrosc (rozumiem ,ze wina szkla) jest jakby poruszona?? Bo to chyba nie kwestia GO (albo mi sie w glowie cos chrzani). Pozdro, nie zniechecaj sie.
                                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

Pracuję...