ksiazki o fotografii

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jago
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1503

Koledzy: terminator, Robson01, RNz tym razem przyznaję Wam rację. Rzeczywiście kwota prawie 350 zł za tą pozycję nie jest mała - jednak ktoś był gotów wyłożyć taki cash na licytacji. Faktycznie z ekonomicznego punktu widzenia rzeczywiście można dokonać niezłej spekulacji - oczywiście nie w pejoratywnym tego słowa znaczeniu. Cóż - prawa wolnego rynku http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolny_rynek Osobiście cieszę się, że teraz żyję w takim kraju, do którego tą teorię ekonomiczną można zastosować :smile:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• s1084

"Fotografia Cyfrowa dla profesjonalistów" David D. Bush
      W zasadzie traktuje o fotografii w ogóle. Z naciskiem na cyfrówki.
      Sporo przydatnych sztuczek, widać, że autor zarabia na robieniu zdjęć.

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Okiem Fotografa

Michael Freeman. Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych. Wydane przez NG.
        Moja recenzja tu:
        http://merlin.pl/review/reviewer/28186086.html
        Wszystko można zrobić lepiej.
        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• RafalR
          Coś już napisał
          • 2004
          • 85

Zamieszczone przez iREM
          Czy ktoś z Was ma książkę pt. "Światła i cienie w fotografii" Leonarda Karpiłowskiego??? Bardzo proszę o odzew. Książka bardzo droga, chciałbym podpytać czy warto...
          Dołączam się do pytania. Czytał ktoś tę książkę? Opis wygląda zachęcająco ale nie chciałbym kupować w ciemno.
          Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• hyzop
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

Zamieszczone przez RafalR
            Dołączam się do pytania. Czytał ktoś tę książkę? Opis wygląda zachęcająco ale nie chciałbym kupować w ciemno.
            Czytać , to nie czytałem, poogladałem ją w ksiegarni. Pierwsze wrazenie - okładka ładna, zagladam z tyłu, cena mniej przyjemna. W środku używane pogladowe fotki dość słabo wydrukowane i trochę za małe. Materiał typowy jak w wielu innych tj. opis sprzętu oświetleniowego oraz opisy jak rozkłada się światło i cienie przy różnych ustawieniach lamp oraz przy róznych kątach padania promieni słonecznych - niestety przykładowe fotki przdstawiają jakieś krzewy oraz główki gipsowe, trochę tam było i z ludźmi (nie byłem w stanie dokładnie przekartkować). Jakoś nie zrobiła na mnie wrażenia, nie zakupiłem.

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !

Komentarz

• iREM
                Uzależniony
                • 2005
                • 951

Zamieszczone przez RafalR
                Kupiłem :-(

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Zamieszczone przez Jago
                  Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
                  Książka niezła, lecz nie rewelacyjna.
                  Część dot. obróki cyfrowej dla mnie nieprzydatna - innym może się podobać.
                  Dla mnie ciekawa była część dot. fotografii sportowej. Dobrze napisana, lecz od razu zaznaczam - receptury autora trzeba zmodyfikować do swojej wizji fotografii. Gdybym chciał fotografować badmintona tak jak zaleca Simon to nie byłbym zadowolony.
                  Fajne i zdrowo rozsądkowe są zalecenia dla różnych grup fotografów w zależności od ich "przebiegu". Ciekawe i pomocne wzmianki o planowaniu zdjęć. Plan zdjęć to w każdym razie to co uznaję za podstawę przy fotografowaniu imprezy sportowej

Zasadnicze pytanie - czy bym ją kupił? Chyba nie, bo użytecznej z niej wiedzy jest mało. Ja otrzymałem tę książkę w prezencie
                  Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• iREM
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 951

Zamieszczone przez iREM
                    Kupiłem :-(
                    Żeby było jasne mój komentarz dotyczy pozycji "Światła i cienie w fotografii", z której nie jestem zadowolony.

Komentarz

• hyzop
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 413

Zamieszczone przez iREM
                      Żeby było jasne mój komentarz dotyczy pozycji "Światła i cienie w fotografii", z której nie jestem zadowolony.
                      Nie czytałeś co napisałem :-?

Komentarz

• mancus
                        • 2008
                        • 8

moze to glupie pytanie, ale mozna gdzes kupic jeszcze "Książka o fotografowaniu", Mroczek Andrzej A.? znalazlem na allegro ale za 250 zl ;]

Komentarz

• Zielony
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2928

Zamieszczone przez mancus
                          moze to glupie pytanie, ale mozna gdzes kupic jeszcze "Książka o fotografowaniu", Mroczek Andrzej A.? znalazlem na allegro ale za 250 zl ;]
                          Poczekaj do jesieni - będzie nowe wydanie. I zapewne w cenie 'dla ludzi'.
                          sigpic

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson

„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.

Komentarz

• bakulik
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 767

Zamieszczone przez Jago
                              „Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ?

Zamieszczone przez Jago
                              Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ?
                              Traktuje o ekspozycji. Mam wersję angielską, przejrzałem pobieżnie na razie. Książka jest dosyć stara pozycją, autor opiera swój wywód na doświadczeniach z fotografowaniem na filmach. O samym cyfrowym fotografowaniu jest mowa tylko na kilku stronach ostatniego rozdziału.

Ale podstawy, o których mowa, dotyczą tak samo fotografii 'analogowej', jak i cyfrowej.
                              Pozdrawiam
                              Łukasz Bakuła
                              „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez Jago
                                „Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.
                                Pisze dokładnie o tym co w tytule.. jak jesteś całkiem początkujący to trochę za wcześnie.. ale jak już coś wiesz na ten temat to bardzo konkretna pozycja - ale dla ludzi którzy wiedzą jak z tego co tam jest wyłożone skorzystać..
                                To czy traktuje o fotografii analogowej czy cyfrowej nie ma w tym wypadku znaczenia bo światło i jego pomiary mają te same zasady dla matrycy co dla filmu - w końcu jest dużo rodzajów filmów - ze slajdem najbardziej czułym na błędy włącznie (o wiele bardziej na przepalenia niż matryca).. Bardziej kwestia poznania zasad i różnych technik ustalania ekspozycji w różnych warunkach.. do tego książka bardzo się nadaje..
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...