Crop w DSLRach a ogniskowa obiektywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Crop w DSLRach a ogniskowa obiektywu

Zdcydowalem sie poruszyc temat bo bardzo czesto slyszy sie o ekwiwalentach ogniskowej, że niby z 200mm nagle "robi się" 320mm.

To, jak dla mnie, nazbyt duze uproszczenie i w sumie wprowadzanie w blad. Ogniskowa 200mm optycznie bedzie zawsze 200mm niezaleznie do jakiego body jest przykrecona. Kat widzenia obiektu bedzie taki sam i co za tym idzie rozdzielczość kątowa też. Obraz z 500mm rzutowany na matryce z cropem 1.6 w niczym nie bedzie lepszy od obrazu z tego samego obiektywu na filmie 35mm. W sumie to efekt jest taki sam jakby z klatki 35mm "wyciac" srodek, powiekszyc go i mowic, ze to obiektyw.

Ponizszy link juz gdzies tu sie przewinal ale podaje dla porzadku:

Zobacz tu:

Ciekaw jestem Waszych opinii.

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Re: Crop w DSLRach a ogniskowa obiektywu

Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdcydowalem sie poruszyc temat bo bardzo czesto slyszy sie o ekwiwalentach ogniskowej, że niby z 200mm nagle "robi się" 320mm.
    Na ten temat napisano już megabajty flejmów, w jednym nawet sam miałem przyjemność brać udział (choć raczej w kontekście reguły czas=1/ogniskowa).

W skrócie: przy odpowiednim zdefiniowaniu "kąta widzenia", "rozdzielczości kątowej" itp. da się udowodnić wszystko Jednak z praktycznego punktu widzenia, to na 50mm z cropem pracuje się tak jak 80mm na FF. Jedyne co się 'nie skaluje' z cropem to DOF - m.in. dlatego kompakty ze swoimi maciupkimi matrycami mają głębię taką, jaką mają.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zgoda. Zmienia się kąt widzenia całego aparatu. Jasne, że rozdzielczość pozostaje taka sama, więc efektywnie (w przeliczeniu na jakąś odbitkę) spada.

Co do wycinania centrum, to efekt byłby taki sam, jeśli tylko klisza byłaby odpowiednio dobra. A raczej nie jest.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Coś już napisał
        • 2007
        • 78

ogniskowa

Ogniskowa obiektywu po założeniu do aparatu z sensorem APS-C (np. EOS400D, EOS40D) musi być pomnożona przez 1.6x. Dzieje się tak dlatego, że sensor jest mniejszy od klatki filmu 35 mm.
        W tym wypadku ogniskowa 100-400 mm po podłączeniu do aparatu z matrycą APS-C wyniesie 160-640 mm.

czyli mam 400d kupie 70-200 to tez bedzie wieksza ogniskowa?

Komentarz

• ishi
          Bywalec
          • 2005
          • 145

dokładnie...

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Zamieszczone przez www Zobacz wpis
            Ogniskowa obiektywu po założeniu do aparatu z sensorem APS-C (np. EOS400D, EOS40D) musi być pomnożona przez 1.6x. Dzieje się tak dlatego, że sensor jest mniejszy od klatki filmu 35 mm.
            W tym wypadku ogniskowa 100-400 mm po podłączeniu do aparatu z matrycą APS-C wyniesie 160-640 mm.

czyli mam 400d kupie 70-200 to tez bedzie wieksza ogniskowa?
            Poczytaj o tym na "szukaj". Dokładnie to jest tak .Ogniskowa w kazdym obiektywie jest stała i niezmienna.Zmienic ja mozna jedynie poprzez zmiane konstrucji obiektywu,Zmiana obrazu to po prostu wycinek z kadru obiektywu na FF.Jesli narysujesz prostokat 24x36 i centralnie wrysujesz prostokąt klatki obrazowej swojego aparatu to jest ta róznica. Mnozenie ogniskowej przez crop mowi o tym jak zmienia sie kąt obiektywu [na taki jak w ogniskowej powstałej w wyniku tego mnozenia]. Pozdrawiam. :-)

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

To odnosi się do każdego obiektywu.
              SdoubleU
              ---------------------------
              Canon :-D

Komentarz

• Riccardo
                Uzależniony
                • 2005
                • 691

Zamieszczone przez janmar Zobacz wpis
                Mnozenie ogniskowej przez crop mowi o tym jak zmienia sie kąt obiektywu
                no kat obiektywu to sie fizycznie nie zmienia.
                Pozdrawiam
                Riccardo
                --
                Fuji & Ricoh

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Zamieszczone przez Riccardo Zobacz wpis
                  no kat obiektywu to sie fizycznie nie zmienia.
                  Oczywiście,oczywiscie...Pozdrawiam.:smile:

Komentarz

• czecho

Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM - APS-C a ogniskowa

Witam!
                    To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość jesli pytanie jest zbyt "lamerskie"
                    Chodzi o zakres ogniskowych obiektywu jak w temacie. Czy po założeniu go do 450D nalezy je jeszacze przemnozyć przez 1,6 czy (ponieważ obiektyw jest projektowany do pełnej klatki) już tego mnożnika nie uwzględniać.
                    Byłem pewien że należy przemnożyć ale zmylił mnie tekst z optyczne.pl który zacytuję:
                    "(...) obiektyw EF-S 17-85 IS, który jest przecież odpowiednikiem testowanego szkła na małe matryce APS-C"
                    Zatem nieco zgłupiałem: 17-85 x 1,6 ~ 28-135 czy zatem wspomniane obiektywy w aparacie z APS-C mają ten sam zakres...? :-O
                    pozdrawiam!

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez czecho Zobacz wpis
                      Witam!
                      To mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość
                      warto więc, byś zapoznał się z regulaminem forum:

zwracając szczególną uwagę na pkt 3.

jak również z wyszukiwarką:

Chodzi o zakres ogniskowych obiektywu jak w temacie. Czy po założeniu go do 450D nalezy je jeszacze przemnozyć przez 1,6 czy (ponieważ obiektyw jest projektowany do pełnej klatki) już tego mnożnika nie uwzględniać.
                      http://www.fotografuj.pl/Article/Wsp.../id/32#content
                      Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Ile naprawdę widzi aparat, czyli kąt widzenia obiektywu - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : OBALAMY MITY: Głębia ostrości w lustrzankach cyfrowych - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Byłem pewien że należy przemnożyć ale zmylił mnie tekst z optyczne.pl który zacytuję:
                      "(...) obiektyw EF-S 17-85 IS, który jest przecież odpowiednikiem testowanego szkła na małe matryce APS-C"
                      Nie dość, że nie podajesz linka do całości; to jeszcze tak przyciąłeś ten cytat, nie można złapać kontekstu...
                      ale jestem przekonany, że raczej błędna jest Twoja interpretacja.

Zatem nieco zgłupiałem: 17-85 x 1,6 ~ 28-135 czy zatem wspomniane obiektywy w aparacie z APS-C mają ten sam zakres...? :-O
                      Nie.
                      Obiektyw 17-85mm w połączeniu z aparatem APS-C ma zakres kątów widzenia tożsamy z obiektywem 28-135mm na korpusie pełnoklatkowym.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• czecho

z pokora przyjmuję karcące uwagi...
                        i bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwosci
                        pozdrawiam

Komentarz

• Baart1980
                          • 2010
                          • 9

To ja zadam pytanie jeszcze troszkę inaczej. Rozumiem, że obiektywy (w przypadku np Nikona) o oznaczeniu DX, mają naniesioną skalę, której już nie trzeba mnożyć ?

EDIT

Ok, znalazłem odpowiedź, więc jeśli ktokolwiek będzie jeszcze pytać, odpowiadam:

Jeśli (w przypadku Nikona) na obiektywie znajduje się oznaczenie DX, oznacza to, że wszelkie wartości ogniskowych podane są w odniesieniu do lustrzanki APS-C, czyli nie pełnej klatki. A więc 18 mm będzie 18mm dla naszej niepełnej klatki.
                          Ostatnio edytowany przez Baart1980; 36400.

Komentarz

• PawelB
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 578

Ciekawe gdzie znalazłeś taka odpowiedź. Oznaczenie DX oznacza że obiektyw jest do lustrzanek cropowych, ale ogniskowa jest podawana fizyczna. Jeśli chcesz porównać do pełnej klatki to musisz przemnożyć.
                            Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
                            Moje gnioty 2

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

No jak widać wysiłki kolegów poszły na marne...

Ogniskowa jest, jak kolega napisał - wartością stałą. Niezależnie czy to kompakt, Olympus, APS-C, FF czy MF.
                              Różne są tylko kąty widzenia.

Komentarz

Pracuję...
                              X