Monitory - porady, problemy itd.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Luca
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 24

A w takim razie kontynuując wątek apple co sądzicie o cinema display?

Co prawda są to już dość stare monitory i wkrótce spodziewane jest wprowadzenie nowej linii, jednak z tego co słyszałem swego czasu uznawany był za całkiem przyzwoity monitor.

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Zamieszczone przez Luca
      A w takim razie kontynuując wątek apple co sądzicie o cinema display?

Co prawda są to już dość stare monitory i wkrótce spodziewane jest wprowadzenie nowej linii, jednak z tego co słyszałem swego czasu uznawany był za całkiem przyzwoity monitor.
      Szkoda kasy - za te pieniądze można kupić dobrego Neca lub Eizo.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• slouON
        Bywalec
        • 2007
        • 193

Zamieszczone przez czornyj
        Szkoda kasy - za te pieniądze można kupić dobrego Neca lub Eizo.

ale one wszystkie do d*** są? chodzi o jakość wyświetlania
        5d grippen
        17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez slouON
          http://store.apple.com/1-800-MY-APPL...=AppleDisplays

ale one wszystkie do d*** są? chodzi o jakość wyświetlania
          Może nie do d***, tylko są to zwyczajne monitory biurowe, klasy Della. Na rynku amerykańskim w dość podobnej cenie masz np. Neca 2490WUXi i 3090WQXi, które mają zdecydownie większe możliwości.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• malakaih

Jako że to mój pierwszy post na forum, serdecznie witam wszystkich!

Do konkretów. Przebrnąłem przez wiele postów zarówno w tym wątku jak i jego odpowiedniku na forum poświęconym innemu producentowi apratów fotograficznych.

Zdecydowałem się na Eizo i zacząłem przymierzać się do s2111w. Sprawdziłem ceny u naszych zachodnich sąsiadów i okazało się że tam jest jednak o te kilka setek taniej. Jednak gdzieś przez jedno z forum przewinęła się opinia że podobno tam trafia trochę inny sort tych monitorów. To ochłodziło mój zapał, jednak nadal nie znalazłem żadnego potwierdzenia tych informacji.

Jednak o ile jestem w stanie zrozumiec że monitory pokroju s2111w na tyle różnią się między sobą sztuka w sztukę że rzeczywiście można przychylić się do możliwości istnienia różnych sortów, to wydaje mi się że w wypadku linii CE chyba takich różnic już z zasady być nie powinno? W związku z tym czy istnieje jakikolwiek powód dla którego nie warto oszczędzić kilkunastu setek kupując na przykład CE210w w Niemczech za mniej więcej równowartość s2111w w Polsce?

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

pytanie monitorowe:
              1. majac w monitorze i na karcie wejscia DVI najlepiej podlaczyc to kablem DVI
              prawda-falsz?

2. czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)

Komentarz

• Tom01
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2600

Zamieszczone przez vuki
                prawda-falsz?
                Prawda.

Zamieszczone przez vuki
                2. czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
                Może być. Zależy to od jakości karty.

Zamieszczone przez malakaih
                Sprawdziłem ceny u naszych zachodnich sąsiadów i okazało się że tam jest jednak o te kilka setek taniej.
                Witam również na forum.

Kupując monitor poza naszą siecią dystrybucji trzeba się liczyć z następującymi ograniczeniami:

1. Wyższe statystyki awaryjności z powodu gorszych jakościowo (tańszych) monitorów, kierowanych do dużych sieci detalicznych.
                2. Gorsza gwarancja.
                3. Krótsza gwarancja.
                4. Zero szans na wymianę przy pikselu.
                5. Brak serwisu drzwi do drzwi.
                Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
                Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                e-mail: [email protected]

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez vuki
                  pytanie monitorowe:
                  prawda-falsz?
                  Podpowiem na przyszłość, by się niektórzy nie zdziwili - PRZED podłączeniem nowego monitora należy na starym ustawić odpowiednią rozdzielczość i odświeżanie. Niby logiczne... ale ja parę minut na rozgryzieniu czemu mam 'no input' spędziłem... Dobrze że mam dwa monitory.

Komentarz

• tmaciak
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 610

Zamieszczone przez vuki
                    czy jest pogorszenie obrazu podlaczajac kablem analogiem z przejsciowkami DVI? (taki kabel dostalem do eizo 1931)
                    W sensie, dostałeś kabel D-SUB i końcówki DVI? Jakiś dziwny wynalazek... BTW do S1932 dodają dwa normalne kable (D-SUB i DVI).

Zamieszczone przez Vitez
                    Podpowiem na przyszłość, by się niektórzy nie zdziwili - PRZED podłączeniem nowego monitora należy na starym ustawić odpowiednią rozdzielczość i odświeżanie. Niby logiczne... ale ja parę minut na rozgryzieniu czemu mam 'no input' spędziłem... Dobrze że mam dwa monitory.
                    To chyba miałeś jakąś dziwną konfigurację, ja nigdy nie miałem z tym problemu.
                    Pozdrawiam, Tomek
                    Canon S-120PC II

Komentarz

• Veene2
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 184

Zamieszczone przez czornyj
                      ...3090WQXi, które mają zdecydownie większe możliwości.
                      A coz to za cudo i kiedy bedzie w Polsce?

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez tmaciak
                        To chyba miałeś jakąś dziwną konfigurację, ja nigdy nie miałem z tym problemu.
                        Poprzedni monitor (CRT) szedł na 85Hz, nowy monitor na DVI idzie na 60Hz. Bez przełączenia tego we właściwościach karty graficznej przed podpięciem nowego monitora dostaje się "no input, check signal cable" czy jakoś tak.

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

No to tak jak u mnie (tj. przesiadka CRT -> LCD przez DVI).

Wyłączyłem komputer, podłączyłem nowy monitor i uruchomiłem. Bez problemu.

No nic, najwyraźniej widać bywa. Ciekawe tylko, czy ja miałem szczęście, czy Ty pecha
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• Tom01
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2600

Niektóre sterowniki kart wykryją same przy starcie z jakim monitorem mają do czynienia. Oczywiście o ile nie odłącza się podłącza w czasie pracy.
                            Masz problem z kolorem, wal śmiało!
                            e-mail: [email protected]

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez Veene2
                              A coz to za cudo i kiedy bedzie w Polsce?
                              3090WQXi to nowy, wydupiaszczy, 30-o calowy, szerokogamutowy, sprzętowo kalibrowany panel Neca. Kiedy będzie w Polsce - to już diabli raczą wiedzieć, bo np. od b. dawna dostępny na rynku amerykańskim 2490WUXi nie pojawił się po dziś dzień.
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez Tom01
                                Niektóre sterowniki kart wykryją same przy starcie z jakim monitorem mają do czynienia. Oczywiście o ile nie odłącza się podłącza w czasie pracy.
                                Moja kartę pewnie ogłupił drugi monitor. Stwierdziła "mam drugi, działający, to co będę walczyła z tym nowym dziwadłem" . To tak samo jak ze zgrywaniem RAW+JPG przez eksploratora Windows gdzie na wyniku "dla dobra użytkownika" mamy dwa JPGi .

Komentarz

Pracuję...