Sigma 150-500 i 120-400 z OS - opinie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrgr
    Bywalec
    • 2005
    • 164

Tu link do informacji o 120-400 na stronie procudenta. Z wykresu MTF wynika, że na 100% do FF.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez pedro
      No chyba jednak tylko do cyfrówek. Poczytajcie tutaj
      Nie wynajduj na siłe problemów!

Informacji, parametrów, specyfikacji itp. szukamy przede wszystkim na stronach producenta danego sprzętu i nie obchodzi nas, jakie bzdury wypisuje ten czy inny sklep albo jakiś nawiedzony lub niechlujny sprzedawca z Allegro.

Jednym zdaniem: w sklepach i serwisach aukcyjnych nie szukamy informacji o produkcie, tylko o jego cenie.

a wracając do kompatybilności obiektywów Sigmy producent opisuje to na swojej stronie:
      (PL) http://www.sigma-foto.pl/?q=node/5
      (EN) http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses.asp

w skrócie:

- obiektywy bez oznaczenia DG lub DC to starsze szkła wyprodukowane z myślą o aparatach analogowych. Współpracuja w zasadzie ze wszystkimi aparatami (kliszaki, cyfrówki APS-C oraz FullFrame), jedyny problem to mogący się pojawić ERR99, którego prawdopodobieństwo wzrasta im starszy obiektyw.

- DG to obiektywy zaprojektowane z myślą o aparatach cyfrowych (powłoki), co absolutnie nie przeszkadza im poprawnie pracowac na kliszach; charakteryzują się więc największą kompatybilnością, współpracują ze wszystkim (kliszaki, cyfra APS-C oraz FF) a ponadto nie występuje problem ERR99.

- DC obiektywy o zmniejszonym polu obrazowania, przeznaczone zasadniczo tylko do aparatów cyfrowych z małą matrycą (ale niewykluczone, że do kliszowego APS też by pasowały?)

obydwa obiektywy z niniejszego wątku:
      120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
      150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM
      producent oznaczył jako DG, zatem nadaja się do każdego rodzaju aparatu (oczywiście w zakresie danego mocowania).
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pedro
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 39

Gwozdzt
        Ja nie szukam na siłę problemów, a cytat "W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania." zaczerpnąłem właśnie z linku podanego przez CIEBIE.
        Ale dziękuję Ci za wszelkie informacje, tym bardziej, że wydaje się iż masz słusznego. Zastanawiająca jest natomiast sprzeczność na stronie SIGMY. Nie sądzisz??
        C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez pedro
          Ja nie szukam na siłę problemów,
          podpieranie sie amazon.com to tak jakbyś u nas wyrabiał sobie zdanie o sprzęcie na podstawie informacji od sprzedawcy w EMPiKu :-)

Zamieszczone przez pedro
          a cytat "W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania." zaczerpnąłem właśnie z linku podanego przez CIEBIE.
          Zastanawiająca jest natomiast sprzeczność na stronie SIGMY. Nie sądzisz??
          Zwykłe niechlujstwo. Ktoś coś tworzył metodą copy/paste i nawet nie przeczytał do końca co mu wyszło :-? Na zagranicznych stronach tego błędu nie ma.

Jednak jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to otwórz sobie powiększone zdjęcia tych obiektywów. Na obudowie jest napisane "DG", a co to znaczy nie będę powtarzał, bo chyba nie ma dwuznaczności.

Zamieszczone przez pedro
          Ale dziękuję Ci za wszelkie informacje, tym bardziej, że wydaje się iż masz słusznego.
          Prosze bardzo :-)
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tasma
            Bywalec
            • 2005
            • 134

Wlasnie zamowilem 120-400. Bedzie u mnie w czwartek.
            Po weekendzie wkleje jakies fotki.
            Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• Fotos
              Początki nałogu
              • 2005
              • 406

>>Bedzie u mnie w czwartek

Bierzesz w ciemno ? Odwazny czlowiek :-) Cos z ta Sigma nie gra - dlaczego nigdzie nie ma review ??? A jedyne dwie reakcje jakie znalazlem po zakupie to bylo "sprzedam".
              Szkoda by bylo takiej fajnej konkurencji dla C100-400.

Komentarz

• Tasma
                Bywalec
                • 2005
                • 134

Ktos musi byc pierwszy. Jak cos nie spasuje to ja tez sprzedam.
                Widzialem sample z 5d i wygladaly poprawnie. Poza tym nie oczekuje od tego obietywu cudow. Byle w zakresie 200-400 byl zblizony optycznie do 100-400 L. To ze dol ma mydlany to juz wiem.
                Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• piotrgr
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 164

Na optyczne.pl sa już przykładowe fotki z 120-400

Komentarz

• Fotos
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 406

Jak na taki zoom i za taka cene to calkiem niezle. Ciekawe jak wypada z 5D.

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

Zamieszczone przez Fotos
                      Jak na taki zoom i za taka cene to calkiem niezle.
                      Niestety optycznie nie umywa sie do 100-400L. Jestem ciekaw tej stabilizacji, tu moze byc lepiej niz w L-ce.
                      Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                      .

Komentarz

• Shadow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1572

To szkło nie jest klasy EX. A szkoda bo z nowej generacji stabilizacją mogłoby zdeklasować leciwą już eLkę.

Komentarz

• piotrgr
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 164

Zamieszczone przez Shadow
                          To szkło nie jest klasy EX. A szkoda bo z nowej generacji stabilizacją mogłoby zdeklasować leciwą już eLkę.
                          Jakby była EX to cena była by raczej bliższa BIGMY

Komentarz

• Tasma
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 134

Wczoraj dostalem swoja 120-400. Niestety po 20 minutach mocno sie rozpadalo i niewiele udalo mi sie w tym czasie zrobic.
                            Obiektyw jest ciezki, ale jak dla mnie dobrze wywazony. Trzyma sie fajnie. OS dziala cicho. Ostrzy szybko.
                            Ponizej cztery zdjecia zrobione przy f8 i 400 mm z OS

Poza cropowanym wroblem sa to pelne klatki, resizowane i delikatnie traktowane unsharp maskiem. Jesli ktos zyczy sobie RAW'y to sa tutaj:

Wiecej kombinacji ogniskowych i przeslon po weekendzie. Mam nadzieje wybrac sie dalej niz na balkon

Komentarz

• piotrgr
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 164

Pytanko do Tasma w komplecie jest łącznik statywowy ?? W sklepach internetowych nie ma takiej informacji

Komentarz

• Tasma
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 134

lacznik jest w komplecie

Komentarz

Pracuję...