[WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Kkfs

Zamieszczone zdjęcia Kołaj-a są przykładem, że na jednym spotkaniu można wykonać wiele różniących się zdjęć. Portret, akt, czarne tło, kolorowe tło. Jak widać wiele zależy od samego autora zdjęć, jego pomysłów, sposobu postrzegania. Z tej kolekcji ja stawiam na 1 To prawdziwe fotograficzne ciasteczko.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Lepiej późno niż wcale... z poprzedniej sesji aktu (14.03.08 ):

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7. (podobne już chyba zamieszczałem, tu nieco inne ustawienie)

Komentarz

• Marcin K
        Bywalec
        • 2005
        • 142

Zamieszczone przez Vitez
        Lepiej późno niż wcale... z poprzedniej sesji aktu (14.03.08 ):
        ...

Ja mam drobną uwagę do zdjęcia 3 oraz 7. Naprawdę ładne, tylko nie podoba mi się na obu cień kończący się na sutku. Dodatkowo na zdjęciu 7 poprosiłby o odgarnięcie włosów.
        Marcin Kasiński
        http://itzone.pl

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

Kqfs

Dla mnie najlepsza jest zdecydowanie 1. Martwi mnie co prawda ręka a w zasadzie ułożenie palców ale w sumie samej fotografii to nie przeszkadza.

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

mi się również #1 najbardziej podoba - na niektórych pozostałych widać niestety wątpliwą ozdobę w formie przekłutego pępka, czego osobiście nie lubię - ale to już raczej taka sobie cecha modelki, fotograf fotografował co miał...

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez KMV10
              mi się również #1 najbardziej podoba - na niektórych pozostałych widać niestety wątpliwą ozdobę w formie przekłutego pępka, czego osobiście nie lubię - ale to już raczej taka sobie cecha modelki, fotograf fotografował co miał...
              A ja akurat lubię więc fotografowałem to co lubię a nie tylko to co miałem... (może dlatego jest tak widoczny na zdjęciach ). Dyskutujmy o zdjęciach, nie modelce pliz.

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez Vitez
                Dyskutujmy o zdjęciach, nie modelce pliz.
                No, ale na zdjęciach jest kolczyk, więc jako element kompozycji może się odbiorcy podobać lub nie. W końcu to tak samo rekwizyt, jak np. kwiat czy świeczka. Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, poza nr 7, bo dla mnie akty z głową oderżniętą kadrowaniem są nienaturalne i niejako odczłowieczają modelkę. Ale to oczywiście wyłącznie kwestia gustu.
                Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Zamieszczone przez Vitez
                  A ja akurat lubię więc fotografowałem to co lubię a nie tylko to co miałem... (może dlatego jest tak widoczny na zdjęciach ). Dyskutujmy o zdjęciach, nie modelce pliz.
                  No to właśnie Ci napisałem, że podoba mi się #1

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Kqfs

Kolczyk- Na naszych spotkaniach stawiamy pierwsze kroki w studio. W przypadku profesjonalnych sesji fotograficznych jest zawsze osoba, która dba o takie detale jak kolczyki medaliki i inna drobna biżuteria. Zawsze można poprosić modelkę aby zdjęła biżuterię jeśli nam to przeszkadza. Mówiłem o tym na którymś ze spotkań podając jako przykład medalik. Taka teraz moda na różne świecidełka nie tylko w uszach ale i brwiach, języku czy nosie. Jeśli nie da się tego zdjąć ( mam na myśli Wasze poza studyjne fotografowanie ) to należy wykorzystać te elementy jako atut. Wydaje mi się, że powinniście się zastanowić kto jest odbiorcą zrobionych przez Was zdjęć. Jeśli zdjęcia robicie dla przyjemności to można dyskutować czy kolczyk w pępku dodaje urody modelce czy nie. Natomiast jeśli wykonujecie zdjęcie dla dziewczyny może się okazać, że ona specjalnie na sesję przypięła ten kolczyk. Skoro to zdjęcia dla niej zapewne będzie wolała z kolczykiem.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Kolaj
                      No, ale na zdjęciach jest kolczyk, więc jako element kompozycji może się odbiorcy podobać lub nie. W końcu to tak samo rekwizyt, jak np. kwiat czy świeczka.
                      OK ale KMV10 ujął to jako "cecha modelki" a nie "element kompozycji" i stąd moja prośba by od komentowania modelki się powstrzymać. Taka tam kindersztuba oceniania zdjęć .

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Sergiusz - dzięki za ciekawy komentarz. Rozumiem kwestie związane z modą, jednakże pewne jej elementy bywają tandetne, przykładowo piercing, użyty niewłaściwie, w nadmiarze szpieci. Ale może ja jestem starej daty Natomiast przekonuje mnie argument dotyczący odbiorcy czyli modelki samej w sobie.

Vitez - skoro na kompozycję składa się modelka, zatem cecha modelki składa się na kompozycję - słowem nie warto dzielić włosa na czworo.
                        Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Kqfs

Jedna jaskółka wiosny nie czyni...jeden kolczyk do tego w pępku nie jest persingiem a na pewno nie jest go w nadmiarze. Natomiast jeśli zamiarem autora nawet niezamierzonym do końca było zwrócenie uwagi na zdjęcie to kolczyk w pępku sprawdził się doskonale i wystarczył tylko jeden.

Jeśli chodzi o kompozycję to bardzo chętnie podyskutuję na ten temat i proponuje zacząć od zdjęcia nr 1 czyli tego, które się najbardziej podoba. Według mnie kompozycja tego zdjęcia pozostawia wiele do życzenia...a jednak

Komentarz

• Sergiusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2708

Warsztaty, propozycja, kolejny termin

Spotkaliśmy się dobrych kilka razy i mam nadzieję, że dla większości z Was spotkania- warsztaty były nowym cennym doświadczeniem fotograficznym. Sądząc po liczbie odwiedzin tego wątku zainteresowanie tego typu spotkaniami jak i nabywaniem fotograficznej wiedzy jest naprawdę spore i na pewno przerosło moje najśmielsze oczekiwania. W zasadzie od pierwszego spotkania zastanawiałem się czy nie uhonorować uczestników spotkań jakimś dyplomem czy świadectwem odbycia czy może raczej ukończenia takich warsztatów. Ale wydaje mi się, że dla większości uczestników najwspanialszym trofeum nie są dyplomy lecz same zdjęcia. Idąc dalej tym tropem zastanawiam się czy nie powinienem poczynić odpowiednich kroków mających na celu umożliwienie wykonywania lepszych zdjęć. Mam na myśli jakąś legitymację, która określała by status jej posiadacza, jego zdjęcie oraz wyraźny napis proszący odnośne władze o ułatwienie wykonywanie zdjęć. Wszystko byłoby poparte odpowiednią pieczęcią i zafoliowane z odniesieniem do czasopisma Lustrzanka. Oczywiście, że dokument taki nie załatwi wejścia na mecze Euro ale może być pomocny w innych bardziej lokalnych imprezach. Ale oczywiście nie wiem czy komuś do czegokolwiek coś takiego byłoby potrzebne. Jeśli tak to proszę o dwa słowa na forum a jeśli będzie zainteresowanie to przedstawię kolejne propozycje.

Jako, ze pogoda sprzyja raczej fotografowaniu w plenerze postanowiłem nieco ograniczyć ilość spotkań w miesiącu, przynajmniej do jesieni. Proponuję termin 28 05 środa godzina 17. Tematem spotkania byłby Akt/Body painting. Na spotkaniu moglibyśmy omówić też jak pewne elementy będące stałą ozdobą modelki ( kolczyki ) wykorzystać jako atut wykonywanych zdjęć. Ze względu na dodatkowy koszt malowania ciała modelki i obecność odpowiedniej osoby w celu ewentualnych poprawek cena spotkania wynosi 150 zł. Zapraszam!

Komentarz

• werek
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 404

Akt/Body painting
                              1. werek
                              Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• maver1ck
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 187

Akt/Body painting
                                1. werek
                                2. maver1ck
                                Maciek Bryński
                                Strona domowa Galeria

Komentarz

Pracuję...