Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
[WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt
Zamieszczone zdjęcia Kołaj-a są przykładem, że na jednym spotkaniu można wykonać wiele różniących się zdjęć. Portret, akt, czarne tło, kolorowe tło. Jak widać wiele zależy od samego autora zdjęć, jego pomysłów, sposobu postrzegania. Z tej kolekcji ja stawiam na 1 To prawdziwe fotograficzne ciasteczko.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Lepiej późno niż wcale... z poprzedniej sesji aktu (14.03.08 ):
...
Ja mam drobną uwagę do zdjęcia 3 oraz 7. Naprawdę ładne, tylko nie podoba mi się na obu cień kończący się na sutku. Dodatkowo na zdjęciu 7 poprosiłby o odgarnięcie włosów.
mi się również #1 najbardziej podoba - na niektórych pozostałych widać niestety wątpliwą ozdobę w formie przekłutego pępka, czego osobiście nie lubię - ale to już raczej taka sobie cecha modelki, fotograf fotografował co miał...
mi się również #1 najbardziej podoba - na niektórych pozostałych widać niestety wątpliwą ozdobę w formie przekłutego pępka, czego osobiście nie lubię - ale to już raczej taka sobie cecha modelki, fotograf fotografował co miał...
A ja akurat lubię więc fotografowałem to co lubię a nie tylko to co miałem... (może dlatego jest tak widoczny na zdjęciach ). Dyskutujmy o zdjęciach, nie modelce pliz.
No, ale na zdjęciach jest kolczyk, więc jako element kompozycji może się odbiorcy podobać lub nie. W końcu to tak samo rekwizyt, jak np. kwiat czy świeczka. Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, poza nr 7, bo dla mnie akty z głową oderżniętą kadrowaniem są nienaturalne i niejako odczłowieczają modelkę. Ale to oczywiście wyłącznie kwestia gustu.
A ja akurat lubię więc fotografowałem to co lubię a nie tylko to co miałem... (może dlatego jest tak widoczny na zdjęciach ). Dyskutujmy o zdjęciach, nie modelce pliz.
Kolczyk- Na naszych spotkaniach stawiamy pierwsze kroki w studio. W przypadku profesjonalnych sesji fotograficznych jest zawsze osoba, która dba o takie detale jak kolczyki medaliki i inna drobna biżuteria. Zawsze można poprosić modelkę aby zdjęła biżuterię jeśli nam to przeszkadza. Mówiłem o tym na którymś ze spotkań podając jako przykład medalik. Taka teraz moda na różne świecidełka nie tylko w uszach ale i brwiach, języku czy nosie. Jeśli nie da się tego zdjąć ( mam na myśli Wasze poza studyjne fotografowanie ) to należy wykorzystać te elementy jako atut. Wydaje mi się, że powinniście się zastanowić kto jest odbiorcą zrobionych przez Was zdjęć. Jeśli zdjęcia robicie dla przyjemności to można dyskutować czy kolczyk w pępku dodaje urody modelce czy nie. Natomiast jeśli wykonujecie zdjęcie dla dziewczyny może się okazać, że ona specjalnie na sesję przypięła ten kolczyk. Skoro to zdjęcia dla niej zapewne będzie wolała z kolczykiem.
No, ale na zdjęciach jest kolczyk, więc jako element kompozycji może się odbiorcy podobać lub nie. W końcu to tak samo rekwizyt, jak np. kwiat czy świeczka.
OK ale KMV10 ujął to jako "cecha modelki" a nie "element kompozycji" i stąd moja prośba by od komentowania modelki się powstrzymać. Taka tam kindersztuba oceniania zdjęć .
Sergiusz - dzięki za ciekawy komentarz. Rozumiem kwestie związane z modą, jednakże pewne jej elementy bywają tandetne, przykładowo piercing, użyty niewłaściwie, w nadmiarze szpieci. Ale może ja jestem starej daty Natomiast przekonuje mnie argument dotyczący odbiorcy czyli modelki samej w sobie.
Vitez - skoro na kompozycję składa się modelka, zatem cecha modelki składa się na kompozycję - słowem nie warto dzielić włosa na czworo.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni...jeden kolczyk do tego w pępku nie jest persingiem a na pewno nie jest go w nadmiarze. Natomiast jeśli zamiarem autora nawet niezamierzonym do końca było zwrócenie uwagi na zdjęcie to kolczyk w pępku sprawdził się doskonale i wystarczył tylko jeden.
Jeśli chodzi o kompozycję to bardzo chętnie podyskutuję na ten temat i proponuje zacząć od zdjęcia nr 1 czyli tego, które się najbardziej podoba. Według mnie kompozycja tego zdjęcia pozostawia wiele do życzenia...a jednak
Spotkaliśmy się dobrych kilka razy i mam nadzieję, że dla większości z Was spotkania- warsztaty były nowym cennym doświadczeniem fotograficznym. Sądząc po liczbie odwiedzin tego wątku zainteresowanie tego typu spotkaniami jak i nabywaniem fotograficznej wiedzy jest naprawdę spore i na pewno przerosło moje najśmielsze oczekiwania. W zasadzie od pierwszego spotkania zastanawiałem się czy nie uhonorować uczestników spotkań jakimś dyplomem czy świadectwem odbycia czy może raczej ukończenia takich warsztatów. Ale wydaje mi się, że dla większości uczestników najwspanialszym trofeum nie są dyplomy lecz same zdjęcia. Idąc dalej tym tropem zastanawiam się czy nie powinienem poczynić odpowiednich kroków mających na celu umożliwienie wykonywania lepszych zdjęć. Mam na myśli jakąś legitymację, która określała by status jej posiadacza, jego zdjęcie oraz wyraźny napis proszący odnośne władze o ułatwienie wykonywanie zdjęć. Wszystko byłoby poparte odpowiednią pieczęcią i zafoliowane z odniesieniem do czasopisma Lustrzanka. Oczywiście, że dokument taki nie załatwi wejścia na mecze Euro ale może być pomocny w innych bardziej lokalnych imprezach. Ale oczywiście nie wiem czy komuś do czegokolwiek coś takiego byłoby potrzebne. Jeśli tak to proszę o dwa słowa na forum a jeśli będzie zainteresowanie to przedstawię kolejne propozycje.
Jako, ze pogoda sprzyja raczej fotografowaniu w plenerze postanowiłem nieco ograniczyć ilość spotkań w miesiącu, przynajmniej do jesieni. Proponuję termin 28 05 środa godzina 17. Tematem spotkania byłby Akt/Body painting. Na spotkaniu moglibyśmy omówić też jak pewne elementy będące stałą ozdobą modelki ( kolczyki ) wykorzystać jako atut wykonywanych zdjęć. Ze względu na dodatkowy koszt malowania ciała modelki i obecność odpowiedniej osoby w celu ewentualnych poprawek cena spotkania wynosi 150 zł. Zapraszam!
Komentarz