Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Daje znacznie więcej niż tylko możliwość RAW'u, chociaż poprawia to może niewłaściwe słowo, bardziej odpowiednie to rozszerza możliwości.
Min. bracketing, szerszy zakres wartości czasów i przysłon, mozliwość korzystania ze skryptów, zdalne sterowanie histogram, monitorowanie przepaleń i niedoświetleń i jeszcze sporo więcej. Przejrzyj stosowne wątki wiądące o CHKD na forum.
czy ktoś mogłby mi zapodac info jak zrobic aby S5 robiła fotki w RAWACh
sciagnelem allbest-s5is-101a-51-390 tam jest plik"DISKBOOT.BIN" wgralem na karte i nic co mam sciagnac i jak wgrac aby te RAWY chodziły
No ja kilka dni temu pieknie sobie wgrałem chdk do swojej es-piątki i jestem zadowolony z tych możliwości, oprócz właśnie plików RAW... Zdjęcie sie robi, wszystko eleganko, ale na kompie żaden program mi tego nie chce odtworzyć! (żeby nie było to próbowałem Photoshopem cs2, pictajet, capture one, rawshooter, picasa, i próbowałem przekonwertować na *DNG) i żaden prog nie może sobie poradzić z odtorzeniem tych rawów, zapisuje w rozszeżeniu *CRW i *CR2
-Ktoś ma jakiś pomysł na ten problem?
A wgranie chdk wygląda tak:
-formatujesz karte na fat16, i robisz ją bootującą -chyba najlepiej tym programikiem (wybierasz karte, wciskasz 'format as FAT' a nastepnie 'Make Bootable'
-wrzucasz ten plik BOOTABLE.bin bezpośrednio na karte (nie do żadnego folderu)
-tworzysz dwa foldery 'MISC' i 'DCIM'
-wyciągasz karte z czytnika przełączasz na niej na zablokowaną przed zapisem
-wrzucasz do aparatu i cieszysz sie chdk!
Musisz dokładnie przeczytać instrukcję:-)
A tak na serio - może je źle gdzieś doczytałem albo spodziewałem się że to będzie jakiś upgrade aparatu.
A to jest inaczej nieco: musisz przygotować specjalnie kartę SD bo na niej będzie NA STAŁE zapisany programik (no ten który sciągnałeś).
Jak te kartę przygotować - napisali dobrzy ludzie wcześniej.
Dodam - że max karta 4Gb - ja kupiłem 8 i widzi tylko 4Gb -więc bez sensu.
Na specjalnie przygotowanej karcie (zablokowanej!) jest na stałe zapisany ten programik w tak ciekawy sposób że on sie sam uruchamia jak włączasz aparat...no nie sam ale guzikiem tym koło wizjera w S5.
I wtedy - pojawia ci się na dole wizjera/ekranika napis że masz dodatkowe menu.
Jesli chodzi o S5 - są dwa rodzaje menu aparatu i musisz sobie wypróbowac który z dwóch (bo można sciągnąć DWA!) programików działa z twoim aparatem.
Wiec: nie spodziewaj się że aparat zareaguje zw jakikolwiek znany ci sposób - to coś co pozwala robic RAWy - to nakładka na oprogramowanie a nie przeróbka.
No i - poczytaj co zrobic by obrabiac te RAWy. I - jak u mnie - cholernie wolno zapisuje!
Ale - RAW is RAW! :-)
Powodzenia.
aaa...miałem problemy też z przygotowaniem karty czyli sformatowaniem jej w odpowiednim FATcie...uffff...
No ja kilka dni temu pieknie sobie wgrałem chdk do swojej es-piątki i jestem zadowolony z tych możliwości, oprócz właśnie plików RAW... Zdjęcie sie robi, wszystko eleganko, ale na kompie żaden program mi tego nie chce odtworzyć! (żeby nie było to próbowałem Photoshopem cs2, pictajet, capture one, rawshooter, picasa, i próbowałem przekonwertować na *DNG) i żaden prog nie może sobie poradzić z odtorzeniem tych rawów, zapisuje w rozszeżeniu *CRW i *CR2
-Ktoś ma jakiś pomysł na ten problem?
...
Próbowałeś przekonwertować wychodzące z aparatu rawy do DNG tym konwerterem? : dng4ps2-0.2.2beta-21.exe
Starsze sobie nie poradzą z kowersją.
Możesz też użyć bezpośrednio do wywoływania RawTherapee. Czyta zarówno rawy wychodzące z apratu, obojętnie pod jakim rozszerzeniem, jak i przekonwertowane do Adobe DNG. Jedyny mankament tego programu to taki, że na słabym kompie, szybko można stracić cierpliwość.
Zamieszczone przez Hekselman
Dodam - że max karta 4Gb - ja kupiłem 8 i widzi tylko 4Gb -więc bez sensu.
Można korzystać z kart większych niż 4GB, trzeba wówczas podzielić kartę na partycje, jedną kilkumegową na soft sformatować na FAT16 i drugą pozostałą na zdjęcia w FAT32.
Potrzebny jest też windows XP, gdyż do niego jest sterownik pozwalajacy na pracę kart w trybie dysku lokalnego, a nie w trybie dysku wymiennego. Jest to konieczne, żeby były widoczne w sytemie obie partycje.
Juriko -dzieki, konwerter działa i w końcu ruszam z zabawą z cyfrowym negatywem. (co najlepsze miałem już go zainstalowanego, ale nie spróbowałem nim konwertować, bo już jednym od adobe probowalem, i nie szło... i mnie trafiało, że nic nie chce ruszyć na surowych rawach, ale dwie kopie tego konwerterka nie szkodza;p jeszcze raz dzieki.
a ja też dziękuję za chęć pomocy - mój problem polega na tym że...nie rozumiem.Swiat dzieli sie na tych którzy z kompem: za panbrat - i resztę.
Ja- reszta. WSZYSTKO jest dla mnie problemem (a nieśmiało przypomnę że to nie forum komputerowców tylo fotografujących).Więc - rada: zmień (....) na tamto (....) i się da - sorry.
Nadal jestem GŁĄB. Jesli któryś z kolegów uprzejmy - napiszcie (uprzedzam - to trudne bo trzeba się "cofnąć w rozwoju") instrukcję step-by- step czyli dla lamerów.No - tacy też się zdarzają (choćby ja).
Ale - pocieszam się - nie jestem sam!
Wystarczy poprzeglądać choćby instrukcję "komóry" czy magnetowidu......obrazki, obrazki, obrazki...
Czyli - że napiszą - nie wystarcza.
Trzeba spróbować tak by najgłupsi zrozumieli :-)
a ja też dziękuję za chęć pomocy - mój problem polega na tym że...nie rozumiem........Jesli któryś z kolegów uprzejmy - napiszcie (uprzedzam - to trudne bo trzeba się "cofnąć w rozwoju") instrukcję step-by- step czyli dla lamerów....
Mam widać ten sam problem, bo też nie rozumiem.
Pytanie, czego dotyczy dylemat kolegi? Czego ma dotyczyć ta instrukcja kroczek po kroczku?
Cześć.
Od niedawna jestem posiadaczem s5 is (wcześniej a510) wgrałem CHDK wszystko OK.
I tu zaczął sie problem zgrałem z aparatu pliki CRW każdy ma 9,86 MB, wrzuciłem do DNG4PS-2 i KLAPA
po wciśnięciu "conwert" wyskakuje:
"E:\Zdjęcia\S5 IS\2008\05\b\CRW_1073.CRW (Canon PowerShot S5 IS) ...
ErrorOccured: Can't open file "E:\Zdjęcia\S5 IS\2008\05\b\CRW_1073.CRW"
==================
FINISHED"
Może ma ktoś pomysł co z tym zrobić, aby działało.
Posiadam windows xp;
photo shop cs2 (jeśli ma to jakieś znaczenie)
Proszę o pomoc
PS
Jeśli w aparacie dam wywołaj RAW to zdjęcie wychodzi w jpg-u.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
Tak próbowałem tą co podałeś a także "beta 24" i to samo ten sam błąd
Raw Therapee - o ile się nie mylę to najpierw muszę przekonwerterować - a tego właśnie nie mogę zrobić.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4 Moje fotkiMoje fotki II
Raw Therapee otwiera pliki bez przekonwertowania do dng.
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII https://500px.com/pwiniars/galleries
(niestety nie wiem jak edytować poprzedni post więc piszę nowy)
Przeinstalowałem xp (okazało się że niepotrzebnie )
Konwerter i tak nie działa.
Jednak Raw Therapee działa jak najbardziej. Wcześniej po prostu zamiast przeczytać to dałem ikonkę otwórz (górny lewy róg jak to z reguły bywa w programach) dopiero potem zobaczyłem że to jest otwieranie jakiś profili a nie raw-ów.
Ale jak to mówią "myślenie nie boli " i teraz śmiga.
Dzięki
Cześć.
Mam pytanie czy w RAW-ach nie ma zapisanych informacji o parametrach robienia zdjęcia czy to program Raw Therapee nie pokazuje ich.
Druga rzecz to czy ktoś próbował robić zdjęcia z ISO 3200 lub wyższym.
W menu ustawiłem wartość 32 mnożnik 100 na wyświetlaczu pojawia się info o Iso 3200, jednak zdjęcia tak wykonane są ciemniejsze (przy stałej wartości czasu ekspozycji i przysłony) niż normalnie robione na 1600 (porównywalne z 800 ) (próbowałem na wyższych ale taki sam efekt )
Czy u kogoś to działa?
Dodam że przysłon F 16 jak i czas ekspozycji na poziomie np 1/40000 działa tylko to ISO
Jeśli ktoś zna inne programy które poradzą sobie z raw-ami z tego aparatu proszę napisać
Komentarz