Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mina
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 19

Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Który z trzech elementów odpowiadających za prawidłowe ustawienie ekspozycji zmienia automatyka aparatu, jeżeli np. ustawiam korektę na + 1 EV, czy: wydłuża czas, otwiera bardziej przysłonę czy może "gmera" przy ISO?
    Logicznym by było wydłużenie czasu, gdyż np. fotografując obiektywem ze światłem 1,8 na pełnej dziurze, już jej raczej więcej nie otworzy, ale nie mam pewności czy dobrze główkuję.

Może uznacie to pytanie za dziecinne, ale mnie nurtuje wiec je tu zadaję, gdyż nie znalazłam odpowiedzi na nie, czy to przeszukując forum, czy w książkach lub innych źródłach do których zaglądałam, a uważam, że dobrze by było wiedzieć ;-)

Pozdrawiam
    Kamila
    www.talamascakennel.pl
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Witam.

W trybie Av - zmienia się czas.
    W trybie Tv - zmienia się przysłona.
    W trybie P - nie wiem, sprawdź.

ISO się nie zmienia przy korekcji ekspozycji.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• mina
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 19

Zamieszczone przez bakulik
      W trybie Av - zmienia się czas.
      W trybie Tv - zmienia się przysłona.
      No a w M

W trybie P - nie wiem, sprawdź.
      ISO się nie zmienia przy korekcji ekspozycji.
      Jak to sprawdzić, skoro zarówno na wyświetlaczu, jak i w exifie zdjęcia pokazuje nastawy ekspozycji i korektę + 1EV
      Znowu czegoś nie wiem
      www.talamascakennel.pl

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez mina
        Logicznym by było wydłużenie czasu, gdyż np. fotografując obiektywem ze światłem 1,8 na pełnej dziurze ...,
        Im jaśniejszy obiektyw tym w jednostce czasu do matrycy dociera większa "ilość" promieniowania świetlnego. Zaletą janych obiektywów jest skrócenie czasu naświetlania a nie jego wydłużenie, co bardzo przydaje się przy wykonywaniu zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.
        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• bakulik
          Uzależniony
          • 2005
          • 767

Zamieszczone przez mina
          No a w M
          W M sama wybierasz.

Przecież w trybie manualnym sama ustawiasz przysłonę i czas. Możesz to zrobić zgodnie z tym, co mówi światłomierz albo zupełnie niezgodnie.

Zamieszczone przez mina
          Jak to sprawdzić, skoro zarówno na wyświetlaczu, jak i w exifie zdjęcia pokazuje nastawy ekspozycji i korektę + 1EV
          Prosto - ustaw korektę na 0, zmierz na czymś światło, a potem przestaw korektę i zobacz, co się zmieniło. Wcale nie musisz przy tym robić zdjęcia.

Zamieszczone przez axk
          Im jaśniejszy obiektyw tym w jednostce czasu...
          O czym Ty właściwie piszesz? Bo na pewno nie o korekcie ekspozycji.
          Ostatnio edytowany przez bakulik; 3689.
          Pozdrawiam
          Łukasz Bakuła
          „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• bruckner
            Początki nałogu
            • 2006
            • 275

@axk: chyba nie o to chodziło... chodziło o to że na pełnej dziurze (może to być i F11 więcej się obiektywu nie otworzy

Fotki Digart
            FOTOblog

Komentarz

• mina
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 19

W M sama wybierasz.

Przecież w trybie manualnym sama ustawiasz przysłonę i czas. Możesz to zrobić zgodnie z tym, co mówi światłomierz albo zupełnie niezgodnie.
              No tak, ale w sytuacji kiedy w M ustawiam czas i przysłone aż zaświeci się zielone, robię zdjęcie, patrzę na histogram, stwierdzam, że należy trochę prześwietlić i daję korektę + 1EV to wtedy nie bardzo wiem, co robi moja puszka ......
              Kurcze, chyba jest już późno i słabo jarzę. Nie mam niestety przy sobie aparatu by to sprawdzić. Teraz do poniedziałku będzie mnie to męczyć

W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
              Kamila
              ps. "Pyszny" ten ostatni reportaż.
              Ostatnio edytowany przez mina; 6513.
              www.talamascakennel.pl

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez bruckner
                chodziło o to że na pełnej dziurze (może to być i F11 więcej się obiektywu nie otworzy
                To jest oczywiste :-).
                EOS + Speedlite

Komentarz

• bakulik
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 767

Zamieszczone przez mina
                  No tak, ale w sytuacji kiedy w M ustawiam czas i przysłone aż zaświeci się zielone, robię zdjęcie, patrzę na histogram, stwierdzam, że należy trochę prześwietlić i daję korektę + 1EV to wtedy nie bardzo wiem, co robi moja puszka ......
                  To zależy, czy pokręcisz kołkiem od czasów, czy kółkiem od przysłon.

W trybie M niema czegoś takiego, jak korekta ekspozycji, ponieważ parametry ekspozycji dobierasz samemu, a nie zdajesz się na automatykę.

Nie wiem, jaki masz aparat. Jeśli coś Canona z serii jednocyfrowej (np. 5D) lub dwucyfrowej (np. 30D) i za korektę ekspozycji uważasz kręcenie tylnym kółkiem, to w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę. Jeśli masz coś trzycyfrowego (np. 400D) i za korektę bierzesz kręcenie kółkiem w czasie trzymania przycisku Av/+-, to... też w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę.

Wszystko łatwo sprawdzić patrząc na parametry ekspozycji podczas kręcenia kółkami.

Zamieszczone przez mina
                  Kurcze, chyba jest już późno i słabo jarzę. Nie mam niestety przy sobie aparatu by to sprawdzić. Teraz do poniedziałku będzie mnie to męczyć
                  No to już opisuję szczegółowo:

Tryb M - jak napisałem powyżej. Korekta ekspozycji polega na odbiegnięciu od wskazań światłomierza. Ty decydujesz, czy zmieniasz przysłonę, czy czas.
                  Tryb Av - preselekcja przysłony. Korekta ekspozycji zmienia czas naświetlania.
                  Tryb Tv - preselekcja czasu. Korekta ekspozycji zmienia przysłonę,
                  Tryb P - no tu już jest różnie. Korekta przesuwa ekspozycję po linii programu. Dla różnych obiektywów (różnych ogniskowych) jest ona różna. Korekta ekspozycji może polegać albo na zmianie czasu, albo na zmianie przysłony. Żeby to stwierdzić, trzeba w danych warunkach obserwować parametry ekspozycji.
                  Tryby tematyczne - przykro mi bardzo, nie można wprowadzić korekty.

Zamieszczone przez mina
                  ps. "Pyszny" ten ostatni reportaż.
                  Dzięki.
                  Pozdrawiam
                  Łukasz Bakuła

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez mina
                    1. co to znaczy ten podkreślony wierszyk? Bo zielona kropka świeci się jak jest ostrość ustawiona i z ekspozycją nie ma nic wspólnego.. chyba że coś innego masz na mysli.. to napisz o co chodzi z tym zaświeceniem zielonego
                    2. Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bakulik
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 767

Zamieszczone przez arturs
                      Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
                      A czy ja już tego wcześniej nie napisałem? Dwa razy?...
                      Pozdrawiam
                      Łukasz Bakuła

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

A czy ja już tego wcześniej nie napisałem? Dwa razy?...
                        Widocznie piszesz niewyraźnie
                        A serio to sobie otwieram wszystkie nowe interesujące wątki w kilkunastu nowych kartach i potem piszę odpowiedzi - widocznie jak otwierałem to jeszcze nie było twojego drugiego posta, bo pierwszego napisałeś chyba niewyraźnie skoro mój cytat był już z posta po Twoim pierwszym
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bakulik
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 767

A serio to sobie otwieram wszystkie nowe interesujące wątki w kilkunastu nowych kartach i potem piszę odpowiedzi - widocznie jak otwierałem to jeszcze nie było twojego drugiego posta
                          Spoko, też tak robię.

bo pierwszego napisałeś chyba niewyraźnie
                          Rzecz względna. Dla mnie jest napisane jasno.
                          Pozdrawiam
                          Łukasz Bakuła

Komentarz

• RafalTK
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 108

1. co to znaczy ten podkreślony wierszyk? Bo zielona kropka świeci się jak jest ostrość ustawiona i z ekspozycją nie ma nic wspólnego.. chyba że coś innego masz na mysli.. to napisz o co chodzi z tym zaświeceniem zielonego
                            2. Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
                            To chyba mozna zrozumiec dwuznacznie - jezeli masz calkowicie spaprane parametry ekspozycji to zauwaz, ze "zielona kropka" (potwierdzenie ustawienia ostrosci) nie bedzie swiecila - ale w tym momencie oczywiscie bedzie tez migal znacznik czasu ... To tak z moich obserwacji w 400d. Moze o to mu chodzilo ...
                            czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• liquidsound
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1956

Najprosciej. Korekta ekspozycji polega na tym ,ze aparat widzi mniej swiatla (lub wiecej) i zwyczajniej w swiecie na drabince pokazuje Ci odpowiednio mniej lub wiecej.
                              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

Pracuję...